Без глоби за евродепутатите, които не присъстват на речта на Барозу днес

Въпреки опасенията, че Барозу ще представи речта си пред полупразна зала, евродепутатите няма да са задължени да присъстват.<br />

© Reuters

Въпреки опасенията, че Барозу ще представи речта си пред полупразна зала, евродепутатите няма да са задължени да присъстват.Лидери на политическите групи в Европейския парламент (ЕП) бяха принудени да се откажат от идеята си за задължително присъствие на евродепутатите по време на речта на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред тях тази сутрин, съобщи EurActiv.Речта на Барозу "Състоянието на ЕС", която е първата за състоянието на ЕС след влизането в сила на Лисабонския договор на 1 декември 2009 г., имаше лош старт още преди представянето й пред Европарламента.
Президентът на Европейския парламент Йежи Бузек и лидерите на политическите групи бяха принудени да се откажат от решението си за задължително присъствие по време на речта, взето миналата седмица.


То беше мотивирано от страха, че евродепутатите от фракциите на социалистите и Зелените ще бойкотират церемонията, като оставят Барозу да говори пред половината състав на Европарламента. Двете парламентарни групи бяха против избора на Барозу за председател на Еврокомисията за втори мандат.


Заплахата за провал на речта принуди парламентарните лидери да предвидят строги мерки. Според първоначалното им решение неприсъствалите трябваше да понесат "съответните наказания", а присъствието на евродепутатите да се проверява три пъти.


Под натиска на депутатите обаче лидерите на политическите групи начело с председателя на Европарламента се отказаха от идеята си. Голяма част от евродепутатите разтълкуваха решението като недемократично и започнаха безпрецедентна размяна на имейли срещу лидерите си.


Холандският евродепутат Петер ван Дален (Европейски консерватори и реформисти) сравни идеята с практиките на СССР. Дори дългогодишни членове на Европарламента разкритикуваха идеята. Германският евродепутат Бернд Поселт от Европейската народна партия написа на колегите си, че е дисциплиниран член на Европарламента от 16 години, но няма да присъства на речта на Барозу заради "тези три странни проверки на присъствието ни в залата този път".


Дори преди срещата на лидери и заместник-лидери на политическите групи по разисквания въпрос късно вчера източници на EurActiv съобщиха, че водачите на евродепутатите са нямали друг избор, освен да се откажат от предложението си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK