Барозу настоя за разумни съкращения в бюджетите на страните от ЕС

Председателят на Европарламента Йежи Бузек и Жозе Мануел Барозу в Криница, Полша.<br />

© Reuters

Председателят на Европарламента Йежи Бузек и Жозе Мануел Барозу в Криница, Полша.Държавите-членки трябва да консолидират бюджетите си, но трябва да правят разумни съкращения, които да не попречат на бъдещото развитие, настоя председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в Полша преди среща на върха следващата седмица, съобщи EurActiv.Изказването на Барозу беше по време на 20-ия Икономически форум за Централна и Източна Европа в Криница, Полша тази седмица. Основната тема на форума беше "ЕС след Лисабонския договор", но голяма част от дебата беше насочен към икономическата криза и реакцията на Европейския съюз.
Коментарите идват дни преди среща на европейските лидери на 16 септември, която ще бъде посветена на промените в ЕС по отношение на управлението на икономиката след кризата в Гърция.


Барозу призна, че фискалната консолидация е необходима част от "крайната стратегия" за еврочленките. Той приема консолидацията само за първа стъпка, която трябва да бъде последвана от структурни реформи.


Според председателя на Еврокомисията това е правилният начин за развитие на нещата, но той трябва да е съобразен с растежа след това. Когато се планират бюджетните съкращения, трябва да се има предвид, че в някои области те са възможни, докато в други са недопустими, каза Барозу.


"Не яжте картофите, докато са още в земята"  - така бившият финландски премиер Еско Ахо алегорично обобщи опасността от съкращения в образователния сектор, припомни Барозу. Според него образованието е една от областите, в които не трябва да се правят съкращения, а напротив, трябва да се инвестира в тях.


Значението на "здравите бюджети" бе подчертано и от новия полски президент Бронислав Коморовски. Той оцени евромеханизмите, които са помогнали на страната му да оцелее в кризата и които не са позволили безотговорна бюджетна политика.


Председателят Барозу подчерта увереността си, че по-дълбоката европейска интеграция и пълнотата на единния пазар ще предложат път за излизане от икономическата рецесия. Той намира страничните ефекти от кризата за положителни. Според него това е възможност за по-близка икономическа координация и съдействие между държавите-членки – нещо, което е било немислимо преди това.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK