Спорът за ромите ще доминира срещата на европейските лидери

Президентите на Франция и Румъния на предишния Европейски съвет, преди ромският спор да помрачи отношенията им.

© Съвет на ЕС

Президентите на Франция и Румъния на предишния Европейски съвет, преди ромският спор да помрачи отношенията им.Конфликтът между Франция и Европейската комисия по повод връщането на български и румънски роми заплашва да превземе дневния ред на Европейския съвет, който ще се състои в Брюксел днес.


Вчера спорът за ромите беше обсъден на лидерската среща на Европейската народна партия. Френският президент Никола Саркози не присъства на сбирката, но заяви от Париж, че ще постави въпроса пред останалите 26 лидери по време на днешния съвет.


Германският канцлер Ангела Меркел посочи, че Еврокомисията е в правото си да разследва дали Франция е нарушила европейското законодателство с връщането на стотици роми в Румъния и десетки - в България. Меркел обаче разкритикува острата реакция по адрес на Франция на еврокомисаря Вивиан Рединг. "Смятам, че тонът на еврокомисаря и най-вече историческите сравнения бяха крайно неуместни", каза канцлерът.
Във вторник Рединг сравни връщането на ромите с депортацията на евреите в нацистка Германия. След остра реакция на Париж в четвъртък комисарят се извини за сравнението с холокоста.


"Ние нямаме проблем с Франция за ромите, Франция няма проблем с България, така че не бих искал да сме в един кюп с останалите държави, които имат проблем", посочи българският премиер Бойко Борисов преди срещата на ЕНП снощи. На въпрос какво би предложил в предстоящата дискусия на европейските лидери по темата Борисов отговори: "Просто ще кажа практиката, която имаше в България с джебчиите, които пътуваха из Европа, и начина, по който ние ги решихме - по двама-трима полицаи отиват, прибират ги и с това се приключва въпросът."


Ромската тема не е в официалния дневен ред на Срещата на върха на ЕС, която трябва да се занимава с връзките на съюза със стратегическите му външни партньори. "Имаме стратегически партньори - сега ни трябва и стратегия", се казва в писмото, изпратено по-рано тази седмица до националните лидери от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.


Първите стъпки на тази стратегия се очакват днес от държавните и правителствените ръководители на страните членки, които ще обсъдят и как Евросъюзът може да стане по-ефективен глобален фактор.


Лидерите ще разгледат и напредъка по подготовката на бъдещото икономическо управление на ЕС. По темата от шест месеца работи експертна група, председателствана от Ван Ромпой. Той трябва да представи окончателни предложения през октомври. За тогава остава и един от най-интересните въпроси в тази област - какви санкции ще бъдат налагани на страните, които допускат бюджетен дефицит и дълг над допустимите стойности, заложени в Пакта за стабилност.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gallodoro
  gallodoro
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Живея в цигански град.Мазе и таванска стая не ползваме – разбити и ограбени от „ромите“.Не работят, вода не плащат.19 годишни вече имат по 4-5 деца и благополучно износват следващето отроче. Тотално неграмотни.На 11 години са “ сгодени“ и водят активен полов живот.В Страсбург като „приятна изненада“ се срещнах със съкварталка, която се беше пльснала до ледената пързалка в центъра на града с няколко чужди деца.До тях имаше не френски език табела „умираме от глад“. Моментът беше избран – срещу Великден, хората бяха отзивчиви. Възмутен от видяното буквално и налетях – живеем като съседи.Тя има къща на 2 етажа, сателит, обстановка за която аз, вишиста само мога да мечтая…Веднага се появи родата…От него ден подаяние не давам, макар да виждам, колко гладни хора има в България...

 2. 2 Профил на news_expert
  news_expert
  Рейтинг: 450 Гневно

  Ти не знаеш ли , че ЦИГАНИТЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВА ?
  И това е най-социалната държава !!

  Държава , в която НЕ СЕ ПЛАЩА нито електричество ,нито вода , нито отопление ,нито данъци , не се плаща нищо ...

  Държава в която САМО СЕ ПОЛУЧАВА НАГОТОВО всеки месец по някоя и друга стотачка, за да има за кръчмата...

  Държава, в която кражбите и проституцията не се преследват , а се толерират...

  Проблемът в тази „ държава „ е само един - ЧЕ ТОВА Е РОБОВЛАДЕЛСКА ДЪРЖАВА и робите , които осигуряват парите на социалната държава СА НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНИ, НАПЪЛНО БЕЗПРАВНИ и НАПЪЛНО БЕЗМЪЛВНИ и като типични ИДИОТИ безропотно влачат хомота си !

  Тази " държава " се нарича България !!!  "КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРОБЛЕМА "

  1. Детски добавки да се дават САМО за ДВЕ ДЕЦА !
  Който е решил да прави /ражда повече- значи е преценил, че е достатъчно богат, за да ги изхрани !

  2. Който прави дете на ненавършила пълнолетие - В ЗАТВОРА поне за 5 години !

  3. Който продава дъщеря си преди 18 години - В ЗАТВОРА поне ЗА 5 ГОДИНИ !
  А не телевизиите да ми показват разни " пазари " и да правят шоу с тази " цигания " !!

  4. Който НЕ ОСИГУРЯВА присъствие на детето си в училище и при повече от 15 неизвинени отсъствия – ЗАТВОР до 3 ГОДИНИ -

  5. Който не си плаща социалните и здравните осигуровки - БЕЗПЛАТЕН ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД на най-черната и мръсна работа , докато си ги изплати напълно.

  6. Социални помощи да се дават само на тези с по 2 деца и платени / отработени социални и здравни осигуровки СРЕЩУ задължителен труд при условията по-горе !
  Достатъчно ПУСТЕЕЩИ ДЪРЖАВНИ ЗЕМИ ИМА по всички райони на страната - ДА ГИ ПРАЩАТ ТАМ и ДА ГИ ОБРАБОТВАТ и ДА ДАВАТ ПРОДУКЦИЯ !

  7. На ЧЕЗ , IVN и другите електроразпределителни предприятия да им се налагат по 100 000 лева глоба за ВСЕКИ СЛУЧАЙ , при който не са спряли захранването за неплатени сметки повече от два месеца !
  Същото се отнася и за всички В и К дружества …


  Хайде , стига с тази " цигания " на гърба на 1,5 милиона да са се накачорили като грозд 6,5 милиона , включително и 800 000 цигани !!!

  Ама не било хуманно и не било по европейски !

  А ПО ЕВРОПЕЙСКИ ЛИ Е да носим на гърба си 800 000 цигани , 450 000 държавни хрантутници - щото и едните и другите са толкова " ценни ", че с удоволствие да ги залееш с напалм и да ги запалиш !!!

  Тъжно е , но тук можеш да "срещнеш" не един Български идиот...
 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 08:43 на 16/09/2010 от неговия автор.

 4. 4 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1403 Гневно

  Проблема за нас Българите е огромен.
  Той е създаден от нашата "политическа класа"!
  Калкото по отвратително и нагло се държат управляващите, толкова
  по-малко българи гласуват. Вота се решава от платения на циганите вот и етническия вот.
  За това им се позволява всичко, за наша сметка.Решение според мен е въвеждането на "задължително гласуване за всички" и тогава нещата ще се променят.
  Дано така създалия се интернационален проблем да доведе до международен натиск върху нашите политици и така да бъде решен проблема чрез изменение на избирателния закон.
  Трябва да отбележим,че това изменение би променило политическия пейзаж бавно но коренно. И именно за това ще срещне зверска съпротива от политиците ни!
  Защото ще ги детронира като "политическа класа" с почти феодални права върху живота ни!
  Ще им отнеме средството за диктат върху съдбите ни!


  Хитростта пречи на мисълта!
 5. 5 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не мога да разбера защо проблемът с ромите се раздуха толко-ва и това ли е основният проблем за решаване в ЕС.Факт е,че те намирайки подходяща среда и условия,се размножават доста бързо - в БГ за около 150 години - от няколко хиляди на над 700 хил.човека.Всяка страна-член на ЕС има свои закони,които трябва да се спазват от нейните граждани, и нарушаването им или несъобразяването с тях от имигранти има един резултат - изгонването им от страната.Реакцията на еврокомисар Рединг е най-меко казано неуместна - да обвиниш напълно безпочвено страна като Франция в дискриминация и расизъм,да сравниш екстрадирането на циганите с избиването им в нацистките конц-лагери показва или въпиещо непознаване на историята,или изви-нявам се за израза - некадърност плюс простащина.
  Безпредметно е в този спор да се въвлича г-н Барозу- вместо да охлади страстите,той наля масло,да не кажа бензин, в огъня. Страна като Франция няма да се изплаши от заканите на "божес-твените "от ЕС.Тя,Германия,Швеция са основните вносители в централизирания бюджет на Евросъюза.И да разговаряш с тази страна от позиция на силата - ще ви глобим,ще ви съдим в Страсбург, не е проява на добър вкус.Истината е,че част от ци-ганите всячески се опитват да заобикалят законите, да не пла-щат за ток и вода,да бият,пребиват,убиват и разчитайки на закрилата на неправителствени организации и лица като г-жа Рединг,образно казано "пробват терена".Ако на тях се гледа като на граждани на дадена страна и ЕС,които са длъжни, анало-гично на останалите граждани,да спазват законите,този спор няма да го има - просто той е безпредметен.

 6. 6 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  До коментар [#1] от "gallodoro":

  Разказвай го на колкото можеш повече чужденци. Те си мислят, че циганите у нас са дискриминирани и едва ли не едвам преживяват.
  Пускай клипове в тубата, публикации по блогове, информация за колеги, познати, приятели - Европа трябва да разбетре, че циганите не са дискриминирани, а мързеливи и не искат да се интегрират.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 7. 7 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#5] от "polkovnik":Извинявам се,вместо дума-та "експулсиране" по погрешка съм написал "екстрадиране". Още веднаж се извинявам за печатната грешка.

 8. 8 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#5] от "polkovnik":

  "това ли е основният проблем за решаване в ЕС"

  Е само основните проблеми ли трябва да се решават?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 9. 9
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:11 на 16/09/2010 от неговия автор.

 10. 10 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 553 Любопитно

  Дано на тази среща наред с критиките за "приоритетно" ттретиране на ромите от страна на Франция, се постави истинският въпрос - дискриминацията и расизма срещу ромите в България.

 11. 11 Профил на frederiko
  frederiko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Българите са показали не от вчера,че са показвали търпимост,толерантност и уважение към малцинствата.Нека да си спомним приема на балогвардейците от Русия,Арменците от Турция,Гърците от гражданската война в Гърция и не на последно място търпимостта към турците след 1878 год(с изключение на времето на Т.Живков),които като владетели на държавата ни не са били особено "милостиви" към раята.Защо сега не можем да се справим с ромите(или циганите,както те до скоро сами се наричаха)?Нека всички критикари на нашето поведение към тях да ни кажат и покажат метод за справяне с проблема.Готови сме и да платим на външни "благодетели",ще ни излезе по-евтино от редовните кражби на ток,соц.придобивки,имущесто и пр. което търпим сега.Бих искал да знам колко държави приемат с охота цигани в страната си.Докато с отворени обятия дават подслон на грамотните хора със съвременно възпитание,независимо от раса,вероизповедание народност.Ако я караме така от 7 милиона като се изселват нашите грамотни и работещи хора ще останем малцинсвтво и както казан Харалан Александров щи има български културни гета,обградени от ромско населеное.Не искам да се приема казаното от мен като омраза към един народ,а като повик за рационално решение на един извънредно болезнен въпрос.Не разбирам лицемерието на околния свят който казва:"Нне ме гледай какво правя,а какво приказвам"?

 12. 12 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 672 Любопитно

  "Ние нямаме проблем с Франция за ромите, Франция няма проблем с България, така че не бих искал да сме в един кюп с останалите държави, които имат проблем"

  Тоя пожарникар не е ли схванал , че имаме проблем с циганите.

 13. 13 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1403 Гневно

  До коментар [#12] от "zaci":

  Пожарникаря схвана бързо как се остава на власт. Гледа си интереса, кара през просото. Плати на Турците помощи за Тютюна, и сега ще внесем още толкова глоба в Бюджета на ЕС. Вместо да ги насогват към други перспективни посеви!

  Прощава им всичко на циганите. И с малко парички на изборите пак е навласт. Ако не е навласт то е парламента до живот. Е малко ще се посбутат, малко ще се сместят нона голямата трапеза платена с нашата пот место има за всички.

  Българския политик е като бюрократа, тои не решава проблема, той се храни от проблема! Съществува благодарение на проблема!
  Погледнете ако обичате пост.№ 4

  !,7 милиона Българи работещи в реалната икономика издържат 4 милиона държавни служители,селскостопански работници и пенсионери. Прочетете в рубриката "Анализи" има интересен анализ за това!

  Хитростта пречи на мисълта!
 14. 14 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#5] от "polkovnik":

  Проблемът се раздухва основно тук в България.
  Цели се да ни бъде втълпено те това е неразрешим проблемда демокрацията като цяло. И, че така изгодното за нашата "политическа класа" е нормалното положение в обществото. Положение на "обратна дискриминация" на мнозинството.

  Решението на проблема е в нас, в нашата гражданска активност и непримиримост. Качества, които са дефицитни у Българина не случайно. Тъи като непрекъснато му се втълпява, че от него не зависи нищо и т.н.т.

  Хитростта пречи на мисълта!
 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Дежурния мангал нададе вой имам предвид наглия и прост дюнерджияЦиганина има непрекъснато претенции да не работи да си порка да ръмби циганката и да не плаща за нищо и най вече да краде и мами, но западняците не могат да го проумеят след години ако им дойде акъла ще направят паметник на Саркози

 16. 16 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  НЕ!!!
  Аз съм твърдо за санкции против Франция и тези, които поддържат такава политика!
  Тази измет трябва да си я поделиме!
  Иначе за каква интеграция говорим?!
  Не може най-бедните държави, да имат този огромен камък на шията си!
  Иначе си е чист егоизъм от страна на големите и богатите!
  Тогава е излишно да говорим за солидарност!!!

 17. 17 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#8] от "abadobata":Проблемът с ромите си е пре-ди всичко проблем на самите роми.Отишли са в страна с висок стандарт на живот - ами приспособявай се към него.Имаш срок 3 месеца за намиране на работа, а в замяна на това правиш кат-ун в Националния парк на Франция (преди няколко дни такава снимка беше публикувана), с подръчни материали стягаш бара-ки, осираш парка и искаш да останеш на издръжка на французи-те там.Е, тази "акция" няма как да стане - в бГ може,нали с ка-къвто се събереш,такъв ставаш,но в културна страна това е не-допустимо.Второ,очевидн френските политици се различават много от нашите: не лъжат толкова често,не хващат за платен електорат братовчедите,не им позволяват да консумират ток и вода безплатно и стриктно следят да се спазват законите.А то-ва,че искаме французите да бъдат наказани за експулсирането на ромите обратно във фатерланда, си е от завист - как така то-ва, което на нас не е разрешено,на французите да се разрешава. Ами извоювали са го хората -не ние, а те са щурмували Бастили-ята. Те пеят "Напред,деца на Отечеството,денят на славата нас-тъпи..", ние :"Мила родино,ти си земен рай.." - добре,рай,но за кого?

 18. 18 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1403 Гневно

  До коментар [#17] от "polkovnik":

  Тук не става въпрос за катуна. подобни лагери в Булонския лес например имаше още в началото на 90-те години в париж, има и ги досега.но когато там са българи( основно и много много рядко български турци) и те не крадат френското общество проявява търпимост и разбиране.
  Това което прави Саркози не е нищо друго освен политически отговор на общественната нагласа. Така се прави нормалната политика!

  На французите им писна да ги крадат!

  Писна им да просят!

  Те са ужасени да видят подобно нещо в тяхната страна.


  Благодарение на тяхната изключителна толерантност проблема назря късно. ) Защо не ходят да правят това в Берлин или в Бон? Нали ще се запалят телефоните на полицията още първия ден!

  А останалата политическа дандания е простополитически фоиерверк. популизам от които ние Българите като етнос не губим. Все някои в Европа ще проумее, че това което става при тях е отблясък от една КРЕЩЯЩА СОЦИАЛНА МЕТАСТАЗА !
  И някои ще хване скалпела! и ще има и въпроси и отговори и санкции!

  Да има!

  Дай, Боже!

  Амин!

  Хитростта пречи на мисълта!
 19. 19 Профил на Чалмите вън!
  Чалмите вън!
  Рейтинг: 672 Гневно

  Докога ще ни занимават с тия кирливи сажди, питам аз ?!

  Когато няма повече място в ада, мъртвите ще бродят по земята...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK