ЕС иска обяснения от САЩ за плановете да следи всички банкови транзакции

ЕС иска обяснения от САЩ за плановете да следи всички банкови транзакции

© Romeo Ranoco, Reuters



Европейската комисия и евродепутати са поискали разяснения от Вашингтон за плановете на САЩ да разшири антитерористичната програма за финансовите транзакции, съобщи EUobserver. Този ход на практика ще направи невалидно т.нар. споразумение Swift, което беше сключено през август.


"Ние спешно искаме разяснения от САЩ дали тези планове са нарушение на споразумението Swift и Европейската комисия също обеща да изиска допълнителна информация за това", обясни холандският евродепутат Софи ин'т Велд пред EUobserver в понеделник след среща при затворени врати с представители на Еврокомисията.


По-рано в понеделник в. "Вашингтон пост" съобщи, че администрацията на президента Обама има намерение да разшири обхвата на антитерористичната програма, следяща банковите трансфери, така че дълго обсъжданото и договаряно споразумение Swift вече няма да е валидно.




Съгласно настоящите правила американски представители имат право да изискат европейски данни, които имат връзка с конкретно терористично разследване, от Дружеството за световни междубанкови финансови телекомуникации (SWIFT). Това искане трябва да бъде одобрено от службата на Евросъюза за полицейско сътрудничество, Европол, както и да отговаря на определени изисквания.


Ако новите планове на САЩ влязат в сила, според "Вашингтон пост" това ще означава, че "транзакциите между европейски и американски банки ще бъдат прихващани, независимо от това дали има съществена необходимост" за това.


"Ние всички започваме да се уморяваме от това да бъдем изненадвани през цялото време. САЩ са наш приятел и съюзник, така че не би трябвало да бъдем третирани по този начин", подчерта Софи ин'т Велд.


Създадена след терористичните атаки през 2001 г. във Вашингтон и Ню Йорк, програмата на САЩ за проследяване на финансови транзакции, свързани с тероризма, в началото беше тайна операция, която прихващаше данни от системата Swift без знанието на европейците. През 2006 г. "Вашингтон пост" разкри съществуването на операцията и едва тогава Вашингтон започна преговори с Евросъюза за условията, при които това да продължи да се случва.


Използвайки новите си правомощия съгласно Лисабонския договор, през февруари Европейският парламент отмени споразумението между съвета и САЩ, сключено без одобрението на евродепутатите, и прекъсна потока на данни за половин година. Финално споразумение беше договорено от Еврокомисията, като с оглед на исканията на евродепутатите бяха добавени допълнителни условия за гарантиране личните данни на европейските граждани. Това споразумение влезе в сила на 1 август.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  За съжаление, започва да мирише на неприятна арогантност. Това не е първият възмутителен случай, в който САЩ са некоректни.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 2. 2 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 571 Любопитно

  САЩ издирват данъчните "убежища" за да си приберат парите от укрити данъци.Също така и откраднатите пари по програма "Петрол срещу храни " за Ирак. ЕС пищи защото е забъркан до носа.

  Да защитим животнитe !
 3. 3 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#2] от "медвед":

  Или просто иска да следи всичко и да се възползва както си иска от информацията. Защото малко изтекла информация за определени плащания може да донесе много пари на някой, който знае как да ползва тази информация.

 4. 4 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Та колко струвха договорите които подписва САЩ????

  Силата ще ти даде свобода!
 5. 5 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#4] от "JediMonster":

  По-малко от тези, на Русия.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 6. 6 Профил на taco
  taco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  чифутите спирка нямат! Независимо дали живечт в русия или щатите или европа - навсякъде са аругантни и цинични до неразбираемост! ЕС трябва да се прочисти от циониските мекерета и да заяви водещото си място в белия свят! Сащ не е бяла държава. тя е доминирана от евреи, латиноамериканци и негри! Русия е доминирана от евреите и гази бялата раса от стотина години!

  Да се следят банковите транзакции е допустимо само в рамките на дадена страна или общност от страни! Иначе няма търговска тайна! Чифутите и без това са заграбили световната икономика и ликвидират другите играчи! Трябва да се крещи много и силно за да се осъзнаят потърпевшите и да се окопитят от стреса наречен "Нов ред"

  Каквото и да ви говорят става дума за любов!
 7. 7 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 572 Неутрално

  а уеб камера да си слагам ли в спалнята или това ще е по-натам?

 8. 8 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "1984" вече е напът... Да живее Големия брат на Океания!...

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 9. 9 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ne бойте се парите на българската мафия няма да ги закачат. Те вече ви предлиьожиха да ви дадат тази информация ама на БЪлгарското правителство за какво му е?
  Обикновено Европейците мрънкат срещу такива програми но после тихо се съгласяват и с удоволствие използват данните. както например направиха Франция и Германия с укриващите доходи в Швейцарски банки.
  А иначе е изморително да .... да се дърпа Европа по правия път. Като ги залее исляма ще се сетят че всички тези джамии се финансират от някъде и парите които събират също отиват някъде и ислямските бизнеси пращат пари и получават пари по хора, така че трябва мрежата да е доста по-голяма за да се хванат тези малки суми. Но за сега е важно стотиците евро депутати да си консолидират положението и заплатите. Изморяват се горките. Пред тях нашите депутати са като работни пчелички.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#7] от "samir":

  Абе, ти си я поръчай, за всеки случай, да я имаш готова, когато потрябва.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#9] от "kKk":
  А иначе е изморително да .... да се дърпа Европа по правия път.
  *****************

  Европа е имала държави и цивилизация още по времето, когато в любимите ти САЩ са се развявали само диваци. Та, доста е нагло да заявиш, че се налага някой да дърпа Европа по правия път, като под някой очевидно визираш САЩ - държава, създадена от европейци.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Изглежда, че скоро терористите ще станат повече от хората.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 13. 13 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  САЩ многократно демонстрираха напоследък, че не желаят да се съобразяват с ЕС. Не одобрявам действията им, а искам институциите на ЕС да работят, а не да творят поредния куп хартия и празни приказки. Такива неща не трябва да се допускат и от еврокомисията трябва незабавно да реагират по най-остър начин.

 14. 14 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#11] от "VеnRus 2008":

  Само караш Сфинкса и пирамидите по Нил да се усмихват снизходително.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 15. 15 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 740 Неутрално

  VеnRus , омразните ти САЩ имат същата политическа, административна, финансова и икономическа система за последните 200 години. За разлика от любимата ти Европа която до преди 100 години все още се чудеше дали не е по-добре да има монархии и императори, после 50 години експериментира с фашижъм, комунизъм и социализъм и едва в последните 20 години е такава къквато е с помощта и ръководството на САЩ. Това че селяните в Испания ядат същите манджи и ръчкат биковете от 300 години не значи че имат модерна държава. Испания при Франко и Испания сега нямат нищо общо, моме задъхано. За Италия, Германия да не говоря. Коя година са създадени знаеш ли? От кога е последната конституция на Германия? Да имаш идея? Защото на САЩ конституцията си е същата от 1798г Същата. Я прочети през тези 200 години колко пъти се е сменяла конституцията на Франция ритард такъв.
  Така че САЩ ще дърпат Европа още много години, докъто Европа се осъзнае. Аз мога да ти кажа конституцията на САЩ на изуст, защото е 12 страници. Колко страници е Лисабонския Контракт? 400, 500, 1000, 2000? Знаеш ли нещо за него? Някой в Европа знае ли нещо за него? Хайде пази боже слепичките българчета да отидат в Испания и да се наядат със салам и стой та гледай. От благодарност ще си помислят че испания е центъра на просветата ..опа демокрацията.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 16. 16 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#9] от "kKk":
  "Пред тях нашите депутати са като работни пчелички."

  наистина но дали за теб или за БП? ти как мислиш? остава да кажеш че в щатите няма корупция

 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#15] от "kKk":

  Кога стана циганин, кога ти почерня задника. Аман от пишман американци, дето до вчера са тичали след воловете на село, сега вече са в Америка и си мислят, че светът се върти около тях. Това, че САЩ не са си променяли Конституцията, всъщност не говори добре за държавата. Защото промяната означава развитие, което очевидно липсва при вас. Та, ако не бяха европейците, да заселят, облагородят и развият дивият континент, ти с какво щеше да се дуеш днес?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1424 Любопитно

  До коментар [#14] от "Okoto":

  Това в каква връзка?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#17] от "VеnRus 2008":

  Става дума за финансови транзакции. И на децата е ясно, че ситото в Европа, да не говорим за Швейцария, е много по-рехаво от това в Щатите. Непрекъснато някой иска дискове с номера на сметки я от Люксембург, я от Швейцария, я от Австрия....Все в Европа гледат да си набутат парите - и шейховете, и алкайдите, и абрамовичите, че даже и бг. "бизнесмените".

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 20. 20 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#18] от "VеnRus 2008":

  Това във връзка с проблема, коя цивилизация е по-дърта.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 21. 21 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#15] от "kKk":

  Отново адски адекватна позиция. Не съм американофил, нито пък съм фоб, но признавам, че до голяма степен споделям съжденията ти. Поздрави.


  До коментар [#17] от "VеnRus 2008":

  Нашата конституция е от 90г. и е променяна 4 пъти досега. Развитие ?!?

  Hang on tightly, let go lightly
 22. 22 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Венче, Французите за 80 години минават от революция, през цар Слънце до Император и до началото на миналия век не са били сигурни дали да са република или монархия. За Германците да не ти разправям че са държава от 1989г или ще ми обясниш че ГДР и сега имат нещо общо. Еврото още не можете да го измислите как точно да работи за 26 различни икономики а Лисабонския Контракт е една смешка която ще разберете след 20 години когато 60% от доходите ти ще отиват да плащаш пенсиите на стотиците хиляди европейски бюрократи като още едно ниво над собствените ви Испански 20 годишни министърки. Смешници! Затова "младите" в Испания между 20 и 40 години още живеят с мама и тате като по време на Възраждането. Не ми ги вади тези "стари" Европейски държави, че ако погледнеш картата не Европа от времето когато САЩ е била държава и ще се окажа че 80% от държавите които познаваш двес ги няма на картата. А още тогава САЩ са имали президент, конгрес и сенат и върховен съд. Ние сме имали падишах, както и голяма част от Европа и няколко императори.
  За говеда не ми говори, защото от 1928 година семейството ми е на индустиалисти и търговци на жито. А в САЩ съм сигурно от преди ти да се родиш. Така че яж пайея и се радвай на цветния телевизор. Ти за САЩ можеш да говoриш от това което си чела v El País. Аз съм живял достатъчно и в България и в Франция преди САЩ нека имам по-интимни знания и от двата континента.
  Най-големите цигани и посредствени бачкатори отидоха в Испания защото циганията им напомня на България и социализма им посволява да живеят по две семейства в апартамент и да гледат българска телевизия по цял ден. Ама иначе да не ги пипне човек на Европа. Големи Европейци. Няма ли да ви гонят вече от там?

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 23. 23 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Присмехулник, аз живея в САЩ но не съм Американофил. Има хубави и лоши неща като навсякъде. Но те са на практика една от най-старите съвременни държави. За Римската империя и Египет не говорим тука. Има марки бисквити в САЩ по-стари от "новата" Българска държава имам предвид 1879г. История Славянобългарская е написана 1762г с цел да се събуди българското самосъзнание защото 95% от хората не са се считали за българи и не са помнели БЪлгарската държава. По това време Harvard University вече е бил на повече от 100 години! СУ наскоро ги чества. Харвард е създаден в Масачузец 1636г. Скоро след това са отворени повечето Айви Лийг университети в САЩ. Само хора с напукани петички, възпитани с вестник Дело ги говорят тези глупусти за САЩ. Поне за последните 100 години в Европа се учат от САЩ на политическо и държавно устройство. На икономика, финанси, градоустройство ама Венчето се повозила на метро в Мадрид и открила центъра на цивилизацията.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#20] от "Okoto":

  Ами, аз сравнявах Европа и САЩ, не съм споменавала за Египет, Китай или Индия. Ясно е, че техните цивилизации са по-стари, но нямат връзка с разговора ми с "американчето".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1424 Разстроено

  До коментар [#21] от "Присмехулник":

  Ние сме друг случай, много от нещата, важащи за нормалните държави у нас не вървят.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 26 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#22] от "kKk":
  До коментар [#23] от "kKk":

  Вмъкването на лични нападки и обиди не правят аргументите ти по-значими, а те - по-интелигентен. Имай го в предвид и го избягвай, ако искаш хората да те вземат насериозно.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 27. 27 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#24] от "VеnRus 2008":

  Връзката е, че моментното състояние на държава /или общност като ЕС/ не зависи от това, колко развити са били преди 300 или 3000 години. Например Гърция да я сравняваме с Австралия или Нова Зеландия.Ясно е, че вечни лидери няма, но САЩ в момента са поне една обиколка пред Европа. Най-лесното доказателство е, че към САЩ емигрират повече "мозъци" от цял свят, докато към Европа - повече нискоквалифицирани и необразовани от Азия и Африка. Така в древните империи са се събирали качествени хора от хиляди километри - за да са там, където е най-силна енергията, движеща човешкия прогрес.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK