ЕК предложи нови правила за налагане бюджетна дисциплина

Президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу<br />

© Reuters

Президентът на ЕК Жозе Мануел БарозуЕвропейската комисия (ЕК) предложи нови санкции за членките на еврозоната, които нарушават бюджетните правила. Целта на стъпката е да се спечели доверието на пазарите и да се затегнат правилата в Пакта за стабилност.


Предложенията на комисията предвиждат глоби за страните от еврозоната, които харчат повече, отколкото могат да си позволят и които поддържат твърде висок бюджетен дефицит. По този начин ще се избегне повторението на гръцкия сценарий в бъдеще.


"Значителни отклонения от разумната фискална политика" ще доведат до предупреждения и ако те не подействат - до автоматични глоби в размер до 0,2% от БВП на всяка страна със свръхдефицит в еврозоната.
Комисията изисква годишният ръст на разходите на правителствата от еврозоната  да не надхвърля средното повишение на БВП в средносрочен план. Ако дадена държава не спазват това  правило, тя ще бъде предупреждавана. Ако обаче и това не помогне, тя ще трябва да направи депозит в ЕК в размер на 0.2% от БВП.


За страните, чиито дефицити са над изискуемите 3% от БВП,, ще важат сегашните процедури за свръхдефицит. Те обаче ще се подплатени с глоба от 0.2% от БВП.


ЕК предлага държавите с дълг над 60% от БВП да намаляват излишното количество с 20% всяка година. Целта е той да се стабилизира за период от 5 години. Ако това не се спазва отново е предвидена глоба.


Комисията ще следи и за макроикономически дисбаланси, като надуване на имотни балони. При наличието им Брюксел ще предлага конкретни стъпки за тяхното отстраняване. Ако страната ги игнорира, ще трябва да плаща по 0.1% от БВП, докато не започне да прави както й се казва.


Новите правила предвиждат ограничаване на възможностите на страните-членки да игнорират правилата на Пакта за стабилност, или да избегнат глобите по политически съображения.


Еврокомисията тепърва ще подготви законопроект, предвиждащ санкции за членките извън еврозоната, които не спазват бюджетните правила. Еврокомисарят по икономически и валутни въпроси Оли Рен посочи, че и за тях глобите ще са в размер до 0,2% от БВП на наказаната страна. Тепърва ще стане ясно дали те ще се плащат от националните бюджети, или ще са под формата на удържане на средства от еврофондовете, обясни Рен.


Целта на промените е да се подсилят механизмите за налагане на дисциплина, коментираха Оли Рен и председателят на комисията Жозе Мануел Барозу. "Свръх-дефицитът и задлъжняването са анти-социални, защото отклоняват средства от там, където те са най-нужни," посочи Барозу.


Той призна, че предложението му вероятно няма да се хареса на някои страни-членки. "Но знаем, че правителствата не винаги са прави - ако бяха, днес нямаше да имаме проблеми със свръх-задлъжняване, бюджетен дефицит и макроикномически дисбаланси," каза Барозу.


Лидерите от ЕС вече представиха свои предложения за промени на правилата. Те помогнаха за временно успокояване на финансовите пазари в пика на дълговата криза.


Предложенията на ЕК не включват спиране на европари за бюджетните нарушители, както поиска Германия.


За да влязат в сила предложенията, трябва да бъдат приети от лидерите на ЕС и Европейския парламент. Рен и Барозу призоваха това да стане до средата на следващата година.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Много лошо,Боката и Дяката се канят да вземат още десетина милиардчета заем.
  Май няма маца да цоца млеко.
  Опариха се европейците от нас,прав е Цветанов че сме приети незаслужено в ЕС.
  Но тогава ЕС не е могъл да знае че на власт ще дойдат от ГЕРБ/Граждани за Евро-разграбване на България/.
  Граждани бдете,да не допуснем да станат длъжници и правнуците ни,внуците вече са.
  Не сме взимали заеми от 10 години,само сме плащали.
  Аз не искъм да плащам на Дянков ипотеките в Америка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK