Евродепутат: Приемането на бюджета на ЕС е пред криза

Евродепутат: Приемането на бюджета на ЕС е пред криза

© ReutersИзбори 2022

Европейските институции имат два месеца, за да постигнат компромис за бюджета на Европейския съюз (ЕС) за 2011 г., ако искат да избегнат нова криза, предупреди евродепутат, цитиран от EUobserver.


Френският евродепутат Ален Ламасур от Европейската народна партия обясни в разговор с журналисти вчера, че откриването на механизъм, който да позволи на Брюксел повишаване на собственото му финансиране, не може повече да бъде игнорирано.


Миналата седмица бюджетната комисия към Европейския парламент предложи пакет от промени на проектобюджета, публикуван от Еврокомисията. В предложението на евродепутатите се включва настояването пред държавите членки за нови източници на финансиране.
Няколко държави членки вече директно отхвърлиха идеята за самофинансиране на ЕС. С това се очаква битката да ескалира другата седмица, когато за преговори се срещнат представители на ЕС и еврочленките.


Ламасур и други евродепутати обаче смятат и този път да настояват за собствени ресурси на ЕС. Според европредставителите това е начин за намаляване на вноските на държавите членки за бюджета на ЕС.


Очаква се един от механизмите за финансиране да бъде форма на финансов данък, насочен към банките. Ламамсур обаче смята, че не трябва в едно изречение да се използват думите европейски и данък, защото комбинацията е взривоопасна, пише електронното издание.Следващата сряда евродепутатите ще обсъждат въпросите на пленарната сесия в Страсбург. Те ще гласуват пакета с промени, предложен от бюджетната комисия. След това помирителна комисия съставена от представители на Европарламента и държавите членки имат 21 дни, за да се споразумеят за общ текст за бюджета за 2011 г.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK