Държавите членки заплашиха да съдят Европарламента

Държавите членки заплашиха да съдят Европарламента

© ReutersДържавите членки обмислят да изправят Европейския парламент пред Съда на Евросъюза, ако не отстъпи от искането си за нови правомощия над дипломатическата служба на Европейския съюз и над международните споразумения, съобщи EUobserver.


Посланиците, представляващи държавите членки на среща в Брюксел, вчера обявиха несъгласието си за междуинституционалното споразумение между Европейската комисия и Европарламента. Ако бъде прието споразумението, то може да даде нови правомощия на евродепутатите. Това би могло да доведе европейските институции до задънена улица, смятат дипломатите.


Основният проблем за държавите членки е до каква степен евродепутатите ще участват в делегациите на ЕС на многостранни и двустранни срещи и преговори с други страни. Според предложението Европарламентът иска да има свои представители при договарянето на многостранни и двустранни споразумения от "особена политическа важност". Еврокомисията от своя страна заяви, че е готова да позволи евродепутати да са част от делегациите на ЕС, когато това е политически и дипломатически възможно.
Португалският евродепутат Пауло Ранжел, който трябва да изготви становището на Европарламента, каза, че не е изненадан от опозицията на Съвета на ЕС.


"Няма проблем с Европейската комисия, проблемът е в Съвета, който не иска да участва в договарянето на междуинституционалните споразумения. Така че се очакваше, че ще има резерви, защото обикновено Съветът не е доволен, че другите институции си сътрудничат", обясни Ранжел пред електронното издание.


Ранжел допълни, че не вярва държавите членки в действителност да се обърнат към съда, но допълни, че те се опитват да ограничат новите правомощия на евродепутатите, гарантирани от Лисабонския договор.


Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу също говори по темата, като подчерта "специалното партньорство" между неговата институция и Европарламента. "Нека да не пропускаме възможността да направим мощна демонстрация на този нов партньорски дух", добави Барозу.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK