Външните министри на ЕС в спор дали да се променя Лисабонският договор

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози предложиха промените в Лисабонския договор, предизвикали разделение сред външните министри на ЕС.

© Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози предложиха промените в Лисабонския договор, предизвикали разделение сред външните министри на ЕС.Германия и Франция се сблъскаха с големи трудности в търсенето на подкрепа за промяна на Лисабонския договор на срещата на външните министри на Европейския съюз (ЕС) вчера. Двете държави искат нови европейски мерки срещу бъдещи икономически кризи, Великобритания отхвърли обаче евентуална намеса в икономиката й. Други държави са съгласни, че трябва да има промени, но само ако не са големи, съобщи EurActiv.На срещата на Европейския съвет в края на седмицата държавните лидери на страните от ЕС ще обсъждат предложените промени. На Съвета на външните министри Германия и Франция решиха да подготвят почвата за обсъжданията, но се сблъскаха със сериозно разделение между министрите.
Двете държави искат реформи в Лисабонския договор, който влезе в сила преди по-малко от година на 1 декември 2009 г. Целта на Берлин и Париж е в европейското законодателство да бъде включена постоянна система за справяне с финансови кризи и да бъдат избегнати подобни сценарии на този в Гърция.


Много от държавите членки обаче са скептични за ползите от подобна стъпка. Те имат опасения и за странични ефекти от отварянето на Лисабонския договор за изменения. Преди да влезе в сила договорът, ЕС беше в сериозна политическа криза заради проблемите със създаването му, а след това и при въвеждането му в някои от държавите членки.


Външният министър на Австрия Михаел Шпимделегер обобщи - министрите са постигнали съгласие, че трябва да се намери решение, но то не трябва да предполага големи изменения в договора.


Германският му колега Гидо Вестервеле призна за разделението между държавите членки, но заяви, че няма път за финансова стабилност без промени в Лисабонския договор.


Френският му колега Пиер Льолуш също защити позицията на държавата си, като описа промяната в еврозаконодателството като необходима историческа стъпка


Великобритания беше една от първите, които се противопоставиха на промени в Лисабонския договор. Лондон заяви, че няма да прехвърли свои правомощия към Брюксел. Въпреки това британски дипломат каза, че ако става въпрос само за засилване на санкциите за държавите от еврозоната или създаване на постоянен механизъм за безопасност, ЕС може да получи британска подкрепа.


След срещата на външните министри своето негативно отношение към предложението на Германия и Франция изразиха представителите на Чехия, Люксембург, Финландия. Белгийският външен министър Стевен Ванакере заяви, че държавите членки се страхуват от отварянето на кутията на Пандора. Той допълни, че никой не иска да отвори договора и да го изменя напълно.


Дискусиите по промените на Лисабонския договор продължават в четвъртък и петък, когато ще се проведе среща на Европейския съвет.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK