Правозащитна организация призова за антирасистко европейско гражданско общество

Правозащитна организация призова за антирасистко европейско гражданско общество

© ReutersИнициативата Европейско антирасистко гражданско движение (European Grassroots Antiracist Movement), обединяваща национални правозащитни организации, се обяви за спешни действия за изграждането на антирасистко европейско гражданско общество.


В декларация, публикувана днес, движението осъжда тенденциите на политически расизъм в страните от Евросъюза и призовава за промяна. Документът е подписан от най-влиятелните организации в Европа, работещи в защита на човешките права, сред които и Българският хелзинкски комитет.
Според Европейското антирасистко гражданско движение расизмът и антисемитизмът продължават активно да се разпространяват в Европа. Доказателство са скорошните избори в Швеция, Унгария и България, както и споразумението за коалиционно правителство в Холандия, потвърждаващи, че "политическият расизъм напредва и печели изборни победи навсякъде в Европа".


"Ситуацията зове за спешни действия по изграждането на антирасистко европейско гражданско общество, което да съживи мечтата за европейската мечта без граници", пише в декларацията.


"Растящото електорално и идеологическо влияние е по-бързо от светкавица, като някаква ужасяваща игра на домино, където европейското обществено мнение възприема нелепите аргументи, като в примера с разразилите се напоследък дискусии, които лепнаха етикета на ромите като опасен народ", се посочва в документа.


Движението отбелязва, че публичните реакции срещу расистките партии са твърде слаби и посочва, че европейското гражданско общество не е реагирало достатъчно остро на ситуации като депортирането на роми от Франция, насилственото им прогонване от жилищата в България, Гърция, Сърбия и Румъния, убийствата на роми в Унгария, враждебните анти-мюсюлмански коментари, които се разпространяват в Германия, Дания и другаде в Западна Европа.


"В светлината на тези смущаващи развития, ние твърдо се противопоставяме на политическите сили, които градят своята сееща омраза реч, възползвайки се от тези проблеми. Не приемаме мюсюлманите да бъдат заклеймявани като терористи и заплаха за идентичността, ромите да бъдат пропъждани, евреите да бъдат бити, принуждавайки ги да крият своя произход, не приемаме животът на тъмнокожите да бъде под угроза", пише в декларацията.


От движението посочват, че възнамеряват да организират местни инициативи, за да предизвикат промяна в обществата в различните европейски държави. Особено внимание ще бъде отделено на  борбата срещу расовата дискриминация на работното място и при достъпа до жилище и услуги.


*Пълния текст на декларацията можете да намерите в прикачения файл.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Какво значи антирасистко?

  Да ги оставим да си правят каквото си искат,ли?Защото според Мунчо е така!Да не работят,да просят,да крадат,да замърсяват,а ние да не се обаждаме?Ако му направиш забележка-си расист!

  Това просто няма да стане!Забравете!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Айде още едни пеликани са отворили човки и искат "папо" ,т.е европейски пари..

 3. 3 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 450 Гневно

  През 2007 година ромските защитници от „Отворено общество ” , заедно с МВР са направили преброяване в големите жилищшни зони (
  ромски махали ) и изчисленията са показали , че там живеят 650 – 700 000 души , като общият им брой към 2007 година е около 800 000 души


  http://84.242.141.214/downloads/File/RomaGuideFinal.pdf

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2005/01/29/229827_kolko_sa/
  ========================

  ПОКРОВИТЕЛИТЕ и ЗАЩИТНИЦИТЕ НА ЦИГАНИТЕ ДА СИ ЗАДАДАТ ЕДИН ВЪПРОС:

  ” ЗАЩО ОБЩЕСТВОТО НИ НЯМА ПРОБЛЕМИ с всички остнанали малцинства на тази територия – арменци , евреи, гърци , та дори и с арабите , НО ИМА ПРОБЛЕМ С ЦИГАНИТЕ „ и след като си отговорят, тогава да пишат !!

  ПИСАЛ СЪМ ГО и ПАК ЩЕ ГО НАПИША !

  ЦИГАНИТЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВА !!!

  И това е най-социалната държава !!

  Държава , в която НЕ СЕ ПЛАЩА нито електричество ,нито вода , нито отопление ,нито данъци , не се плаща нищо ...

  Държава в която САМО СЕ ПОЛУЧАВА НАГОТОВО всеки месец по някоя и друга стотачка, за да има за кръчмата...

  Държава, в която кражбите и проституцията не се преследват , а се толерират...

  Проблемът в тази „ държава „ е само един - ЧЕ ТОВА Е РОБОВЛАДЕЛСКА ДЪРЖАВА и робите , които осигуряват парите на социалната държава СА НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНИ, НАПЪЛНО БЕЗПРАВНИ и НАПЪЛНО БЕЗМЪЛВНИ и като типични ИДИОТИ безропотно влачат хомота си !

  Тази " държава " се нарича България !!!


  "КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРОБЛЕМА "


  1. Детски добавки да се дават САМО за ДВЕ ДЕЦА !
  Който е решил да прави /ражда повече- значи е преценил, че е достатъчно богат, за да ги изхрани !

  2. Който прави дете на ненавършила пълнолетие - В ЗАТВОРА поне за 5 години !

  3. Който продава дъщеря си преди 18 години - В ЗАТВОРА поне ЗА 5 ГОДИНИ !
  А не телевизиите да ми показват разни " пазари " и да правят шоу с тази " цигания " !!

  4. Който НЕ ОСИГУРЯВА присъствие на детето си в училище и при повече от 15 неизвинени отсъствия – ЗАТВОР до 3 ГОДИНИ -

  5. Който не си плаща социалните и здравните осигуровки - БЕЗПЛАТЕН ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД на най-черната и мръсна работа , докато си ги изплати напълно.

  6. Социални помощи да се дават само на тези с по 2 деца и платени / отработени социални и здравмни осигуровки СРЕЩУ задължителен труд при условията по-горе !
  Достатъчно ПУСТЕЕЩИ ДЪРЖАВНИ ЗЕМИ ИМА по всички райони на страната - ДА ГИ ПРАЩАТ ТАМ и ДА ГИ ОБРАБОТВАТ и ДА ДАВАТ ПРОДУКЦИЯ !

  7. На ЧЕЗ , IVN и другите електроразпределителни предприятия да им се налагат по 100 000 лева глоба за ВСЕКИ СЛУЧАЙ , при който не са спряли захранването за неплатени сметки повече от два месеца !
  Същото се отнася и за всички В и К дружества …


  Хайде , стига с тази " цигания " на гърба на 1,5 милиона да са се накачорили като грозд 6,5 милиона , включително и 800 000 цигани !!!

  Ама не било хуманно и не било по европейски !

  А ПО ЕВРОПЕЙСКИ ЛИ Е да носим на гърба си 800 000 цигани , 450 000 държавни хрантутници , че и 63 000 милиционери и 45 000 военни - щото и едните и другите и третите и четвъртите са толкова " ценни ", че с удоволствие да ги залееш с напалм и да ги запалиш !!!

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Гневно

  По етнос съм българка, по цвят на кожата- бяла. Ха сега да видим, ако не си платя тока и студената вода/ на тец сме за топлата/ дали ще имам електричество при 2 поредни неплатени сметки или студена вода при 3 неплатени поредни сметки? След като ми ги спрат, плащам такса включване, нали? Такаааа, пита се защо определена етническа група, наречена роми, е толерирана да не плаща нищо, но да ползва ток и вода? Защо това не го правят турци, евреи, арменци ,власи, руснаци-белогвардейци, гагаузи и др. етноси, живеещи на територията на Република България, които също са български граждани? Чувствам се много дискриминирана в собствената си държава спрямо отношението на държавата България към нейните граждани с български етнически произход, когато става въпрос за ползване и плащане на ел енергия и студена вода !!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 450 Весело

  Само като гледам мутрите и простотията в очите на хората на тази снимка и ще бъда горд да се нарика расист

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 6. 6 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 565 Разстроено

  НЕКА ДА СМЕ ЧЕСТНИ! Без да отричам остротата на проблемите (които точно не се решават от расистки комплексари или малоумници...) в конкретния случай на България масовата мръсотия и разнебитеност, отсъствие на възпитание и елементарна битова ... а и въобще култура едва ли може да се оправдават само с циганите.... Редките изключения само потвърждават правилото. Извинения за незаслужено засегнатите от моите констатации, които смятам че все пак са очевидни.

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "znaesht":
  "...в конкретния случай на България масовата мръсотия и разнебитеност, отсъствие на възпитание и елементарна битова ... а и въобще култура едва ли може да се оправдават само с циганите.... " ЧЕСТНИ СМЕ И ЗАТОВА ПИТАМ - ако сте бг, гражданин ,не сте с ромски произход и не живеете в ромски квартал- какво ще се случи, ако не си платите 2 последователни сметки за потребена от Вас ел.енергия и студена вода? Ще можете ли 3-4 години да потребявате ток и студена вода, без да сте си платили дължимата сума дори и за 1 месец? Това не е въпрос на възпитание, а на политическа и държавна протекция- за съжаление!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Разстроено

  Преди няколко години бях свидетел кдак в държавна общинска болница , възрастен пенсионер се чудеше от къде да вземе на заем 5/пет/ лева , за да му сменят амортизираният абокат и в същото време лекуваха абсолютно безплатно пострадала при кражба мангалка и малкото'и.Крадлата бе откраднала покрай другите вещи бикфордов фитил и капсул детонатори . Надявайки се да извлече мед от тях ги бе хвърлила в огъня и в следствие на това бе получила нараняване на лицето и зрението . Същата бе оперирана , без да е осигурена и без да плати 1 лев ! А възрастният български пенсионер , който цял живот бе внасял здравни вноски се чувстваше като просяк в държавната болница на собственната си държава! Та въпросът ми е , кой е подложен на дискриминация и геноцид в България , добросъвестният българин , или неспазващият никакви правила и закони циганин???

 9. 9 Профил на abfk
  abfk
  Рейтинг: 222 Неутрално

  А защо теси международни организации не призоват за антирасистко мюсюлманско общество?
  Известно е, че техният расизъм е повече от брутален-направо бомби и ракети срещу другите религии!

 10. 10 Профил на afrosamurai
  afrosamurai
  Рейтинг: Неутрално

  За пореден път правозащини организации се опитват да надигнат глас с необмислени каузи, а може би и в полза на нечий интерес. Интересно как точно Франция и Германия, държави където огромен процент от населението са емигранти, са обвинявани в расизъм. Понеже Франция депортира нарушаващи законното пребиваване роми и понеже Германия приема значителни маси турски граждани. И в двата случая ако ако емигрантите имат проблеми с адаптацията, надали държавата им ги създава. И ако в други държави изборите биват спечелени от партии с малко по-реазлични възгледи и при настоящите условия, дали те са насочени към "политически расизъм" както е споменато, или по-скоро имат идеи в икономическата област, насочени към по-протекционистични мерки?

  И какъв расизъм в България. Тук ромите безнаказано вършеят из държавата, Кремиковският затвор е пълен с представители на въпросния етнос, излежаващи масово 15-годишни присъди за убийства. Аз съм на 24 и не познавам някой на мойта възраст да има нещо против хора от друг етнос, които живеят в България не нарушават законите, плащат си данъците и т.н.

  А спомняте ли си когато преди около година роми с брадви се бяха надигнали в столичен картал и се надъхваха за насилие спрямо "българите"? Е тогава кой кого подтиска?

 11. 11
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK