Еврокомисар Барние ще ограничава банковото лоби в експертните групи на ЕС

Мишел Барние

© Reuters

Мишел БарниеЕврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние ще работи срещу доминацията на банковия сектор в "експертни групи", които съветват Европейската комисия за финансови регулации, съобщи EUobserver.


Барние в понеделник обяви, че е поискал от служителите си да преразгледат системата от експертни групи и да създадат условия за повече представители от потребителски групи, търговски съюзи, малки бизнеси и неправителствени организации.


"Оставам уверен в това, че трябва да се направи повече, за да се повиши активното участие на граждански организации при създаването на политики за вътрешния пазар", написа еврокомисарят в писмо за сдружението "Алтер EU", което наблюдава лобистките кръгове. Той допълни, че това е начинът да се постигне справедлив баланс между консултантите.

По финансовите въпроси работят 25 експертни групи, като 11 от тях са представители на банковото лоби.

Експертните групи съветват Еврокомисията за спорни въпроси и често са източник на политически концепции. Лобистите често са критикувани от неправителствени организации, които се борят за по-голяма прозрачност.


Чрез хода си Барние изпълнява и обещанието си, направено по време на изслушванията от Европарламента през януари, че ще търси балансирано представителство в групите.


От своя страна "Алтер EU" поздравиха еврокомисаря за действията му. Те казаха, че ако се осъществят промените, те "могат да отбележат повратна точка към по-устойчив финансов сектор, който е от полза за обществото като цяло".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK