Европа днес тества киберзащитата си срещу хакери

Днес се проведе първият общоевропейски тест на киберзащитниците.

© Красимир Юскеселиев

Днес се проведе първият общоевропейски тест на киберзащитниците.Европейски компютърни специалисти днес се бориха срещу симулиран опит на хакери да разбият ключови интернет услуги. Това е първият общоевропейски тест на киберзащитниците, отбелязва агенция Франс прес.


Всички държави-членки, заедно с Исландия, Норвегия и Швейцария взеха участие в симулацията като участници или наблюдатели. Те работиха съвместно срещу фиктивно онлай нападение и трябваше да избегнат "пълен срив на мрежата", каза говорителят на главна дирекция "Цифровите технологии" Джонатан Тод.


Сценарият на измислената атака представляваше постепенно влошаване на достъпа до интернет в държава след държава. Ако това се случваше в действителност, достъпът на гражданите, бизнеса и обществените институции до най-елементарни интернет услуги щеше да е невъзможен.
ЕС се надява симулацията да помогне на държавите-членки да разберат как подобен инцидент може да се случи и да знаят към кого да се обърнат при кибератаки.


През 2007 г. подобна заплаха се превърна в реалност, когато сайтовете на естонските власти бяха нападнати от хакери. През септември тази година компютърен червей засегна десетки хиляди компютри в Иран.


Днешното упражнение ще бъде последвано от повече тестове с по-сложни сценарии на глобално ниво, съобщи още Тод. Заплахата от атака срещу компютърните системи се приема като ключово предизвикателство в Европа, САЩ и НАТО.


Киберсигурността ще бъде една от обсъжданите теми на срещата на върха на НАТО на 19 и 20 ноември в Лисабон.Днес Пентагонът съобщи, че новото американско киберкомандване към американската армия, което отговаря за защитата на 15 000 военни компютърни мрежи, вече е напълно функциониращо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK