Експерти: Екобизнесът може да засили позициите на ЕС в дебата за климата

Конкуренцията с ЕС при изграждането на соларни панели може доведе до по-строги правила за околната среда в САЩ.

© Reuters

Конкуренцията с ЕС при изграждането на соларни панели може доведе до по-строги правила за околната среда в САЩ.Европа може да постигне по-устойчиви екологични стандарти спрямо САЩ чрез засилване на екологичния бизнес, смятат експерти от Вашингтон, съобщи EUobserver.


"Това, което вярвам, че наистина ще промени екологичния подход на САЩ е, когато хората видят, че промяната може да предизвика позитивно икономическо развитие", това каза топ съветникът по околната среда към групата на Световната банка Стивън Линтнер.


Даниел Уейс от "Център за американски прогрес" - мозъчен тръст във Вашингтон - от своя страна заяви, че дори Европейския съюз (ЕС) да реши да намали парниковите емисии с 30 процента, това не би довело до сериозни притеснения за Америка. САЩ са критикувани за високата употреба на петрол и отказа да подпишат Протокола от Киото, припомня електронното издание.
Експертът обаче каза, че САЩ биха се притеснили от разрастването на "зелена технологична индустрия" в Европа. Той обясни, че ръстът на испанския и германския износ в тази сфера има сериозно влияние в Съединените щати. "Американците усещат, че губят на фронта за работните места и в много случаи това наистина е така", каза Уейс.


Целите за съкращаване на емисиите и растежа в секторите на соларните панели и вятърната енергия също имат връзка с това. Редица бизнес групи вече призоваха Еврокомисията да не се ограничава до съкращаването на въглеродните емисии с 20% и да се насочи към "зеления растеж".


В същото време неправителствената организация "Грийнпийс" призова Европейската комисия да бъде по-решителна в подкрепата си за възобновяемите източници на енергия. "Комисията пропусна възможността да разреши истинския енергиен въпрос... Накрая ще имаме разточителна и скъпо струваща енергийна система, която се опитва да комбинира все по-използваните възобновяеми енергийни източници със старите въглища и ядрена енергетика", се казва в позицията на организацията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK