ЕК: Членството в Шенген не трябва да е обвързано с мониторинговия механизъм

Сесилия Малмстрьом

© Reuters

Сесилия МалмстрьомМониторинговият механизъм върху България и Румъния и присъединяването на двете страни към шенгенското пространство са два паралелни процеса, които не трябва да се смесват. Това заяви комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом във връзка с исканията на Франция и Холандия влизането на двете страни в Шенген да бъде обвързано с този механизъм, съобщи БНР.


"Европейската комисия приема двете неща като еднакво сериозни, но от наша гледна точка това са два отделни процеса, които не трябва да се смесват", каза комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, цитирана от БНР. Тя припомни, че крайното решение зависи от страните членки.


Въпросът дали е възможно подобно обвързване дойде след изказване на президента на Франция Никола Саркози. Той постави като условие за приемането на България и Румъния в шенгенското пространство да е приключила процедурата за наблюдение по проблемите на корупцията в двете държави.
Дни по-рано Малмстрьом каза, че включването на двете балкански страни в Шенген зависи само от собствените им усилия и напредък. Тогава тя заяви, че в темата не трябва да се намесват политически въпроси, защото присъединяването зависи от изпълнението на технически процедури.


Тези реплики бяха свързани с желанието на Франция, изразено от френския държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш, решението за влизане на България и Румъния в Шенген да не бъде взето преди лятото на следващата година.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 861 Неутрално
 2. 2 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 727 Весело

  Абе тия жотемите много на сериозно се взимат нещо!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 3. 3 Профил на drut6op
  drut6op
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Европейската комисия е поискала одобрението на Европарламента да отнеме пари на България, заради невъзможността й да ги похарчи, съобщиха от офиса на евродепутата Ивайло Калфин. Това става чрез т.нар. „Глобален трансфер“ – инструмент за оптимизиране изпълнението на бюджета, за да се даде допълнително финансиране на по-успешни програми, като се вземат от тези, които няма да могат да ги похарчат.

  ЕК предлага да се отнемат пари от България по предприсъединителната програма ИСПА и от средствата за подготовката за влизане в Шенгенското безвизово пространство. 4 млн. евро по-малко ще бъдат изплатени по ИСПА, от парите за Шенген ще бъдат отрязани общо 27,5 млн. евро за България и Румъния.

  Със средствата по програма ИСПА се изграждат магистрала „Люлин“ и други транспортни обекти и се изпълняват екологични проекти като пречиствателни станции. В аргументацията на ЕК се казва, че изпълнението на много проекти се забавя заради проблеми с обществените поръчки за възлагането им. Поради това усвояването е по-слабо от очакваното и четирите милиона ще бъдат пренасочени другаде.

  По отношение на средствата по Шенген ЕК заявява, че стойността на сключените в България договори е по-ниска от първоначално планираната. В Румъния има забавяне в контрактуването.

  Възможността за използване европейската солидарност за двата фонда изтича в края на 2010 г. По молба на българските власти ИСПА, която трябваше да приключи през 2009 г. беше удължена с 12 месеца, а инструментът „Шенген“ – до края на март 2010 г. ИСПА беше отворена за България от 2004 г., а общият й бюджет възлизаше на 452 млн. евро. Сумата, заделена за влизането в „Шенген“ от 2007 г. насам беше 258 млн. евро.

 4. 4 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Трябва, трябва да е обвързано.

 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  4 коментара и нито един от тях не иска по-бързо интегриране, по-бърза реформа, повече сигурност и бързо влизане в шенген
  Показателно за бантустанските кретени които в самоунищожителното си отчаяние за нищо друго не са способни да генерират осве нда рушат.
  България ще е член на Шенген скоро, после визите за САЩ ще паднат, после и от криза ще излезнем, и икономика ще тръгне само вие ще си седите такива хейтъри и кисели гъзари неспособни да свършат нищо.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#5] от "Десен":

  Великобритания неслучайно не участва.

  Аз мисля, че за Великобритания е въпрос на суверенитет и въпрос на това, че не иска да ползва една и съща информационна система с останалите страни.

  Твърди се, че информационната система разполага с данни включващи дори глобите за неправилно паркиране или изхвърлане на смет на непозволени места, да не говорим за нарушения на обществения ред или по-сериозни нарушения. Подобна обща информационна система аз не искам да има от гледна точка и на двете страни. Нито мафиотското управление в дългосрочен план в София да има достъп до европейските данни, нито западноевропейците да имат данни, написани от мафиотското управление в този масив.

  Аз мисля, че сега за вас не е проблем да пътувате, но само би се улеснило безпрепятственото движение на циганите.

  Притеснява ме факта, когато всички мислят еднакво, защото тогава никой не мисли достатъчно! И при липсата на достатъчно информация, така беше и при влизането в ЕС - никой не попита хората на референдум дали искат. А страната има по-добра алтернатива от ЕС - ДОИП!


  Аз не руша нищо, а предлагам по-добрата алтернатива, при това от доста години преди влизането в ЕС! Но комунистите насочиха нещата в посока "мандрата ЕС".

  Надявам се, не мислиш, че членството в ЕС е така жизнено необходимо като слънцето и въздуха за всяко живо същество!

 7. 7 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#6] от "GodMouth":

  Гугълнах ти какво предлагаш.
  Ти си един фашист! Не си демократ, не си либерал, не си десен, ти си един комунист лишен от способността да дефинира класата.
  Ти си си просто един скучен фашист, така че ти предлагам да си вземеш твоя доип и да си го завреш някъде където слънце не ти огрява.
  Мислел бил... кой те е питал какво мислиш бе прошляк?

  България в Шенген, ЕС, НАТО, и €-зоната пълноправно, безусловно и неограничено.

  Това е което хората искат, а не фашистките ти лозунгарски идиотщини.

  Be all you can be.
 8. 8 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Разстроено

  До коментар [#7] от "║▌│█║█║║▌│█│║";:"България в Шенген, ЕС, НАТО, и €-зоната пълноправно, безусловно и неограничено. "

  Аз също искам ВСИчКО от горното.

  НО СЪщО ТАКА искам в България да има озъптена корупция.
  Искам съдебна система която да гарантира защитата на правата, свободите и имуществото ми.

  Искам когато ми ВЗЕМАТ насила пари за НЗОК да ми гарантират, че щЕ МОГА да посетя специалист, т.е. няма да ми кажат "SORRY, ама ВЪПРЕКИ че сте плащали години наред и не сте ползвали услугите на НЗОК, днес НЯМА да ходите безплатно на специалист - просто за вас няма направление - свършиха още на 5-ти този месец".

  Искам нормално образование, а не корупционна клоака, която има за едничка цел да помпа доходите на "автори на учебници".

  И понеже занм, че промените в България са случиха САМО заради натиска отвън по повод на приемането ни в ЕС и НАТО, то смятам, че тоя натиск ТРЯБВА да продължи.

  Само вътрешни протести + външен натиск ще накарат измислените / ерзац / фалшифи / популистки / лъжливи / измамни / "десни" "граждани за европейски развитие" втренчени в лобисткия си пъп и водени от лидерът си, който смята, че "реформи не се правят по време на криза", да променят нещо, така че наистина на получум някакво "европейски развитие".

  Затова НЕ НА ШЕНГЕН, ДОКАТО НЕ СЕ ПРОМЕНИ държавата.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 9. 9 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#7] от "║▌│█║█║║▌│█│║";:

  Преди всичко, прошляк може да викаш на баща си.

  Аз съм центрист - абсолютен - това не е просто златната среда - това е абсолютната нормалност, а всяко отклонение от нея в ляво или в дясно е точно това - отклонение от нормата!

  Можете и вие да си направите този тест, за да разберете наистина леви или десни сте:

  http://www.politicalcompass.org/test

  Ето го и моя резултат:

  http://img481.image...shack.us/img481/9534/pcompasslv0.gif

  както казах - точно в центъра.

  Фашист не съм и никога не съм бил - като човек, противник на насилието, няма как да бъда.

  ДОИП е Демокрация Версия 2. В този смисъл съм демократ. ДОИП е най-близка система до демокрацията, защото е демокрация с ОИП, какъвто има сега, но и ДОИП, какъвто се предлага.

  По твоята логика и ти си фашист, защото поддържаш сегашната демокрация, която освен, че на теория дискриминира големи групи чез ОИП, и реално дискриминира огромни маси хора, лишавайки ги реално от маса права чрез финансови забрани.

  Ако хората искаха ЕС, защо не беше направен референдум преди десетина години?

  16-та република на СССР не стана, но 16-та република на ЕС стана, а и ентусиазмът ти е същия.

  Да, аз съм най-големият антикомунист и ДОИП е единствената система, която може да победи комунистите. Влизането в ЕС обслужва най-добре интересите на комунистите и затова те така силно го искаха.

 10. 10 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#8] от "Demokrat":

  Едно умно мнение, базиращо се на правилна теория. Първо страната да си оправи собствените проблеми преди да се скачва с външната "тръба", защото, когато кофата е пробита, колкото и да я пълниш, тя пак си остава пробита и от нея изтича. А нека да има и външен натиск за това, не възразявам. Въпреки, че ако кофата се запуши, и сами можем да си я пълним.

 11. 11 Профил на VitaminX
  VitaminX
  Рейтинг: 541 Весело

  Царя дава, пъдаря не дава.

  Missão dada é missão cumprida!
 12. 12 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 648 Весело


  Въпреки Соц.-парт.-пропагандата Правителатвото си върши работата !
  Остават още 2 години и половина !!!

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK