Кристалина Георгиева стана "Комисар на годината" и "Европеец на годината"

Кристалина Георгиева

© Георги Кожухаров

Кристалина ГеоргиеваЕвропейският комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева снощи беше обявена за "Комисар на годината" и за "Европеец на годината" в годишните награди на електронното издание "Юръпиън войс" (European Voice). Това обяви самият комисар в блога си, като благодари за подкрепата.


Авторитетното издание за европейска политика награждава всяка година европейски политици, представители на бизнеса и публични фигури за приноса им през годината. "Юръпиън войс" публикува своите номинации в няколко категории, а читателите гласуват за своите фаворити.


Номинацията на Георгиева беше мотивирана с авторитета и компетентността, които комисарят е проявила по време на кризите след земетресението в Хаити и след наводненията в Пакистан.
"Георгиева стана европейски комисар почти случайно, но от февруари несъмнено впечатли много хора", каза Тим Кинг, редактор на "Юръпиън войс".


Преди да заеме поста в Европейската комисия, Кристалина Георгиева беше директор на отдела за устойчиво развитие към Световната банка. Тя беше вторият избор на българското правителство за позицията в Еврокомисията след неуспешното представяне на Румяна Желева на изслушването пред членове на Европейския парламент.Снощи на галавечерята, организирана от "Юръпиън войс", за "Официален служител на ЕС за 2010" беше обявен председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.
Дейвид Камерън, премиерът на Великобритания и коалиционният му партньор вицепремиер Ник Клег са победителите в категорията "Национален политик на годината".
Испанският национален отбор по футбол получи отличието за "Вдъхновение на 2010" заради спечелването на титлата на Световното първенство.
Жанин Хени-Плаасхерт стана "Евродепутат на годината".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK