Комисар Андор: Трябват още усилия, за да преборим бедността в ЕС

Отговорността е на всички, на всяко  едно правителство и на всеки гражданин, смята Ласло Андор.<br />

© Reuters

Отговорността е на всички, на всяко едно правителство и на всеки гражданин, смята Ласло Андор.Европа трябва да продължи да работи за подобряването на живота на хората в неравностойно положение и след края на 2010 г., която беше обявена за Европейска година за борба с бедността и социалното изключване. Това заяви еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор пред EurActiv.Андор вярва, че инициативата за Европейска година за борба с бедността е "помогнала да се създаде импулс още от самото начало". Той допълни, че съобщението е изпратено категорично до широк кръг от хора във всички държави членки.
Бедността е много сериозен социален проблем в Европа, макар регионът да е един от най-напредналите в икономическо отношение, смята комисарят.


"Мисля, че изпратихме ясно послание за това, че отговорността е на всички, на всяко едно правителство и на всеки гражданин... и че трябва да направим още", каза Андор.


Той подчерта пряката връзка между Европейската година за борба с бедността и стратегията за растеж и заетост Европа 2020, която европейските лидери приеха през юни 2010 г. Нейните основни цели са повишаване на заетостта и създаването на условия за устойчив растеж.


Факт е, че кампанията допринесе много за приемането на Европа 2020, в която борбата с бедността е силно застъпена, заяви еврокомисарят. "Реално погледнато, не можем да очакваме повече от една кампания", допълни той.


Андор обаче намекна, че Европейската комисия не е направила достатъчно за преодоляването на бедността във време, когато средствата за социални подпомагане са сериозно намалени заради бюджетните икономии в държавите членки.


Днес в Брюксел предстои Еврокомисията да представи "Европейската платформа срещу бедността", която е част от водещите инициативи на стратегията Европа 2020. Това ще се случи по време на заключителната конференция на Европейска година за борба с бедността и социалното изключване.


Ласло Андор подчерта, че ключови в платформата са иновациите, основани на научни изследвания. Инициативата трябва да подкрепи социалните условия по целесъобразен и устойчив начин.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на чобанмахала
    чобанмахала
    Рейтинг: 701 Разстроено

    Тук на страната на бедността застана и правителството и гражданите естествено загубиха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK