EK: Брюксел решава кога да премахне механизма за сътрудничество и проверка за Румъния и България

EK: Брюксел решава кога да премахне механизма за сътрудничество и проверка за Румъния и България

© ReutersСамо Европейската комисия може да реши дали и кога механизмът за сътрудничество и проверка за Румъния и България може да бъде прекратен. Решение за това не може да бъде взето от страните, подчерта говорител на комисията, цитиран от БТА


Говорителят на Европейската комисия Марк Грей заяви това във връзка с интервю на румънския министър на външните работи Теодор Баконски. В него той заплаши, че Румъния ще се оттегли едностранно от механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи.


Грей отбеляза, че при приемането им в ЕС Румъния и България са поели ангажименти да реформират правосъдните си системи и да водят борба с корупцията. Той подчерта, че успехите в тези направления се дължат в значителна степен на изпълнението на механизма за сътрудничество и проверка.
Еврокомисията е убедена, че сътрудничеството с румънските власти, включително в изпълнение на изискванията на механизма ще продължи, заяви Грей. Това е становището на Брюксел след последната проверка на Европейската комисия в Румъния в изпълнение на механизма през ноември 2011 г.


В интервюто си министър Теодор Баконски отправи и друга заплаха. Той заяви, че Румъния може да блокира приемането на Хърватия в ЕС след приключване на предприсъединителните преговори.Механизмът за сътрудничество и проверка беше измислен преди влизането на България и Румъния в ЕС, за да бъдат успокоени страните членки, които бяха против присъединяването на двете балкански държави и настояваха да се задейства предпазна клауза в областта "Правосъдие и вътрешен ред".

Според министъра Букурещ не може да подкрепи членството на Хърватия без механизъм за сътрудничество и проверка, когато същият действа за нея. В отговор на това говорителката на Еврокомисията Наташа Бътлър отбеляза, че дали една страната ще бъде приета в съюза или не, е въпрос единствено на оценка дали тази страна е изпълнила всички условия за членство.


Друг говорител на Европейската комисия добави, че механизмът за сътрудничество и проверка, разширяването на ЕС и приемането в шенгенското пространство са напълно различни проблеми и не трябва да се допуска смесването им.


Европейската комисия очаква да завършат успешно предприсъединителните преговори с Хърватия. След това ще се оцени готовността на страната да стане част от Европейския съюз. Не трябва да се обръща толкова внимание на национални изявления. "Нека не влизаме в националните политически игри", каза още той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK