Брюксел коментира случая с българските дипломати, свързани с ДС

Катрин Дей

© Дневник

Катрин ДейОпитът и личните качества на кандидатите са основният критерий, по който Европейската комисия подбира служителите си. Това заяви генералният секретар на Еврокомисията Катрин Дей в отговор на въпрос за българските дипломати, свързани с бившата Държавна сигурност, предаде БТА.


Дей отговори по време изслушване в комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент в Брюксел, съобщи офисът на евродепутата Ивайло Калфин.


Катрин Дей беше попитана от евродепутат от Европейската народна партия как Брюксел се подсигурява срещу наемането на служители, свързани с бившите комунистически тайни служби, и дали такива хора биват назначавани в европейските институции.
Оценяват се биографиите, които кандидатите представят, както и дали предишният им професионален опит съответства на нуждите на комисията, отговори Дей.


Тя посъветва, хората, които желаят да работят за Европейската комисия, да не прикриват данни от професионалните си биографии, защото, ако Брюксел се усъмни, може да предприеме допълнително разследване.


Служителите, които работят с поверителна информация, се нуждаят и от допълнително разрешително за достъп. То се получава след съвместна проверка с органите за достъп до информация в страната, от която идва служителят.


"От отговора на генералния секретар Катрин Дей е очевидно, че Европейската комисия не допуска ограничаването на права на групи хора. Всеки случай се разглежда поотделно, като основен критерий е опитът на кандидата", коментира Ивайло Калфин, който е член на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент. По-рано този месец евродепутатът от левицата призова посланиците - бивши агенти, да не подават оставки.


Народното събрание прие декларация, с която призова посланиците с досиета сами да напуснат постовете си, припомня агенцията. Външният министър Николай Младенов обяви, че дипломати, работили за бившите тайни служби, нямат място в задграничните представителства на България.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Тя му го казва като на интелигентен човек, ама той чугуна си е чугун. Абе как пък веднъж не се засрамихме, поне пред паметта на убитите и съсипаните от ДС....

 2. 2 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Е да ама ако бяха нацисти нямаше да говори така. Чистенето на ДС не е дискриминация, защото не е базирано на това какви са хората, а какво са направили. Има голяма разлика.

  ALL IS WELL
 3. 3 Профил на kazkad77
  kazkad77
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Е, казаха му го на Никалайча Младенов!

 4. 4 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До #2:
  Точно така. След като се установи кой какво е правил - всекиму заслуженото

 5. 5 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1054 Весело

  "От отговора на генералния секретар Катрин Дей е очевидно, че Европейската комисия не допуска ограничаването на права на групи хора. Всеки случай се разглежда поотделно, като основен критерий е опитът на кандидата" - да бе. Тоя е "разбрал" какво му е отговорила, както Дяволът чете Евангелието. №1 много добре го е описал...

 6. 6 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Така, ако мен ме резнат от Брюксел и съм на мястото на Весела Чернева, ще си подам веднага оставката.

  Хипотезата за разглеждане на "случай по случай" с диломатите с принадлежност към Държавна сигурност можеше да бъде актуална преди години, каза говорителят на Външно министерство Весела Чернева.
  "Това е нещо, което е трябвало да се случи преди години, и вероятно най-късно през 2006 г., когато този закон е бил приет, президентът е можел да поиска да прочете тези папки, което той очевидно тогава не е направил или, ако е направил, не е счел това за проблем", каза Чернева, цитирана от БТА.
  По думите й сега "масата, бройката, количеството за съжаление ни поставя в ситуация, в която да трябва наистина да действаме "ан блок".
  Запитана дали има реакция от някоя от страните, в които посланиците ни са с доказана съпричастност към бившите служби, Чернева отговори, че има, но не коментира подробности.
  50% от активно работещите на високи позиции български дипломати са с досиета. Това довело до огромно недоверие в тях не само от партньорите на страната ни, но и на страните, в които работят.
  Тази "критична маса" делегитимира българското МВнР като система за управление на външна политика по ясни правила, които отговарят на стандартите и нормите в ЕС и НАТО", заяви Чернева.
  По думите й тази "критична маса" поставила ведомството в състояние да не може да изпълнява огромна част от функциите, когато са свързани с представителства в чужбина. Заради това се налагало отзоваването и замяната на тези ръководители с лица, за които няма установена принадлежност към структурите на бившата ДС.
  На Чернева не й е известно дали има диалог между правителството, МВнР и президента, който каза, че чете досиетата на посланиците. Тя смята, че е доста ясно каква е следващата стъпка и се надява Георги Първанов "просто да я предприеме" - да подпише указите за отзоваване на тези 35-ма ръководители на мисии.
  "Министър Николай Младенов заяви в парламента, че и 35-мата посланици, които се оказаха в списъка, публикуван от комисията по досиетата, ще бъдат предложени на президента за отзоваване. За 33-ма това се случи, за още двама ще има такива решения на заседанието на Министерския съвет тази седмица", каза Весела Чернева.

 7. 7 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "muad":

  Дискриминация спрямо жертвите на ДС-арите е оставането им на постовете , които заемат.

  Klaatu Barada Nikto!
 8. 8 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Опитът и личните качества на кандидатите са основният критерий, по който Европейската комисия подбира служителите си. Това заяви генералният секретар на Еврокомисията Катрин Дей в отговор на въпрос за българските дипломати, свързани с бившата Държавна сигурност, предаде БТА.

 9. 9 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 636 Любопитно


  Вече е решено:

  доносниците и червените говеда на ДС > АУТ !!!

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 10. 10 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  "Тя (Катрин Дей) посъветва, хората, които желаят да работят за Европейската комисия, да не прикриват данни от професионалните си биографии"...
  Аз подозирам, че всички биографии на нашите дипломати започват с нещо като "бях доносник от 19.. до 19.. . Гордея се с епистоларната си проза!"

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 11. 11 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#8] от "latch059":

  Опитът в ДС е достатъчна причина за махането им от посланическите постове.

 12. 12 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 516 Неутрално

  "Тя посъветва, хората, които желаят да работят за Европейската комисия, да не прикриват данни от професионалните си биографии, защото, ако Брюксел се усъмни, може да предприеме допълнително разследване"

  Не си спомням дипломат да е казвал, че е работил за ДС.

 13. 13 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "muad":

  Нещо не си наясно. Вероятно си младок и не помниш генералите Хойзингер и Гелен.Намери ги в Уикипедията и ще видиш как след Втората световна война хитлериския генерал Гелен под ръководството на ЦРУ ръководи разузнавателна организация от 4000 бивши служители в концлагери

 14. 14 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Опитът и личните качества на кандидатите са основният критерий, по който Европейската комисия подбира служителите си. ....:))))))
  .........................................................................
  Според Калфин ::))))))))
  KOЙ опит ??
  Школата на КГБ +масковский институт за верни служители на Империята ???Привилегиите на една червена каста ??Безропотното служене , първо на ссср и след това на 16-атата "република ' ?? Надзирателите на България , от името на руските сатрапи ?? Наследници на убийци БЕЗ съд и присъда ?? 'Построилите комунизЪма ???

  КОИ лични качества ??
  Дедовци и бащи от отряда "чавдар", синове на руски агенти, предложени от КГБ , наследници на шумкари-терористи и убийци -бокови ?? Доносници от висш ранг ?? Потомствени , наследствени слуги на болшевиките ?? Кастова принадлежност- само червена и комуноидна ?? Привилегии , въз основа на 'произход ??? Лично доверени на свинара от Правец ?? Два пръста чЕло ??

  BIG AL
 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  Калфин,като го плюеш вика "Дъжд вали",защото са социалисти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 793 Разстроено

  чудя се, няма ли ей тъй от кумова срама да си тръгнат сами...просто да кажат ей, грабих, лапах кот можах и гат можах, ма дай сега да не стигам дъното...чак...
  ей сган мръсна в тая държава бееееееееееее

 17. 17 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Между другото, от статията не си личи Брюксел да коментира случая с българските дипломати.

  "Опитът и личните качества на кандидатите са основният критерий, по който Европейската комисия подбира служителите си. Това заяви генералният секретар на Еврокомисията Катрин Дей."

  По-скоро споделя какви са критериите за назначаване на служители в ЕК.

  На тях не им е работата да коментират критериите в България. Още повече, че отстраняването на дипломатите се базира на досегашния им опит, не на раса, националност, пол и т.н. критерии, които биха могли да се считат за дискриминационни.

 18. 18 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5133 Неутрално

  До коментар [#16] от "ръца пръца":

  Ама много си прав! Как пък един не каза - оттеглям се доброволно, за да не вредя на държавата си. Това би било мъжкарско и достойно. В края на краищата, има и други работни места, повечето знаят езици. Още повече, че има и решение на Народното събрание. Ебати гьонсуратите.

  Gunter glieben glauchen globen
 19. 19 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 838 Разстроено


  Знаете ли защо Калфин е толкова нагъл?

  Защото 1945 г. в Германия след падането на тоталитаризма забраняват Национал-СОЦИАЛИСТИчЕСКАТ, повтарям ....-СОЦИАЛИСТИчЕСКТА, партия и забраняват на ГЕСТАПО достъп до обществения живот, а в България след уж падането на тоталитаризма 1990 г.нашата НАЦИОНАЛНА- СОЦИАЛИСТИчЕКСА партия и фашистите от ДС дори управляват повече от 16 г.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 20. 20 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1211 Гневно

  Европейската комисия не допуска ограничаването на права на групи хора

  Правилно другарко Катрин, правилно секретар Дей,
  А какво ви пречи да ги отстреляте поединично? Или факта, че тази малка група хора е нарушавала правата на огромни групи от хора, не ви интересва?
  Лично аз, другарят Сталин, разбирам мекото ви отношение към престъпленията на комунизма. Все пак бяхме съюзници във Втората световна война. И това ме изпълва с надежда, че един ден може и мен да назначите в Брюксел. Да ме реабилитирате, така да се каже. На председателското място, разбира се. Защото другарят Сталин има още на какво да ви научи.

 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  Калфин иска съвсем ачик да му кажат, че работата за ДС е несъвместима с ЕС. Срещу когото същата ДС е работила.
  Нагли и тъпи червени боклуци. Сигурно иска и ачик да му кажат че партийната кариера е също така несъвместима.

 22. 22 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Как ни нагласиха копелетата!
  От едната страна др.Първанов(Гоце), др.Станишев и др.Калфин и БКП, а от другата Ген.Борисов, с-на Цветанов, полк.Павел Димитров и ДС .

  Нали искате демокрация!
  Нали искате права?
  Нали искате избори?
  Ха избирайте сега вашата мама! Така ви се пада!

 23. 23 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 989 Весело

  Бачо Венци,
  не сме искали демокрация като в Русия, а като в Чехия...

 24. 24 Профил на ahorra
  ahorra
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ако действително нещо се бе случило след 1989 година то още в първите 2-3 години трябваше да се отворят досиетата и да се знае кой кой е.От тогава до сега в парламента винаги е имало най-малко 2/3 членове на ДС.Да не казвам че по времето на Костоф такива бяха полувината му министри.ДС е тази която ръководеше дясните партии.ДС създаде ДПС,РЗС и други.Правилото винаги е било разделяй и владей.Борисов като се прави толкова на мъж защо не отвори всички досиета и публично да обяви членовете на ДС.Докато не се махнат от власт слугите на ДС винаги ще вървим по свирката на Русия и винаги ще сме последната дупка на кавала.Погледнете къде стигнаха страните оповестили членовете на службите създадени от СССР.При нас стана като в старие вицове че преди 20 години от горите излизаха все още ятаци и партизани то и след 20 години преход все още служители на ДС седят на ключови места в държавните ведомства и всячески се стремят да спат икономическия и демократичен процес в страната.Докога решава народа.

  ahorra
 25. 25 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#22] от "bate_Ventzi":

  Кои копелета, Венци?

  Не си ли разбрал, че ако търсиш причините за собствените си провали винаги в другите, ще стигнеш до там, влизането ти в Парламента непрекъснато да виси на косъм.

  Ако си бяхте свършили работата, както трябва, когато управлявахте, нямаше да докарате мадридския мошеник на бял кон в управлението и нямаше сега с мъка да хващате 4те процента.

  А като не се учите от грешките си, ще продължавате да ги повтаряте.

  И разбира се, виновен ще ви бъде Бойко, ЦЦ, Дянков, ГЕРБ, ланският сняг и най-вече народът.

  Да можехте друг народ да си внесете, как добре щяхте да си управлявате.

 26. 26 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Предлагам Калфин да се опита да прокара кандидатура В Европейската комисия на първия уволнен дс-дипломат. Ако го назаначат ще си посипя тутакси косите с пепел.

 27. 27 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 688 Весело

  Мда, няма да има Шенген докато не се реши и тоя проблем явно.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 28. 28 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 426 Неутрално

  само едно уточнение за онези читатели, които не бяха на заседанието - такъв въпрос не беше зададен. Въпросът изобщо не беше за ДС или за дипломатите а по принцип.
  Поредното нещо което социалистите тълкушат както дявола евангелието.
  Вчера казаха че ЕП иска да изслушва министри, днес че някой коментирал нещо което не е коментирал... мътна и кървава ще е предизборната кампания... пак

 29. 29 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#28] от "conservoir":

  Ами не само социалистите имат евродепутати.

  Евродепутатите от ГЕРБ къде дремят та не опровергават лъжите на колегите си от БСП по медиите?

 30. 30 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 513 Весело

  В Германия постоянно попадам на док. филми и предавания за Стази 20 г. след Стената. И нито веднъж не 4ух да кажат а ето този пък е работил за Западна Германия сре6ту Изто4на или Русия или България. Об6тото вну6ение, което аз полу4авам, е, 4е казват: Изто4на Европа загуби войната и трябва да се държите като победени, а ние имаме право да се държим като победители. Не ми зву4и никак демократи4но.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK