Бойко Борисов в Брюксел: Абсолютно готови сме за Шенген

Бойко Борисов

© Анелия Николова

Бойко БорисовБългария е абсолютно готова за Шенген, правим всичко възможно и съм убеден, че накрая ще бъде оценено. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, помолен да коментира хода на процедурата по приемането на България и Румъния в шенгенското пространство, предаде БТА.


Днес министър-председателят участва в Европейския съвет, който обсъжда темите за общия енергиен пазар, иновациите и въпроси от актуалния международен дневен ред.


Премиерът Борисов съобщи, че е имал разговори с президента на Франция Никола Саркози и с канцлера на Германия Ангела Меркел, както и с премиерите на Холандия и на Финландия по въпроса за Шенген.
Предстои вътрешният министър на Финландия да посети България за проверка на границите, както са направили депутати от Бундестага, уточни той. Другата седмица четирима европейски комисари ще бъдат в България, включително комисарят по сигурността, който ще посети границите, добави Борисов.


Той допълни, че е информирал президента Саркози и канцлера Меркел за онова, което се прави. Той е подчертал, че България има най-тежката задача - охрана на границата с Турция, където е най-големият натиск от страна на бежанците, особено след събитията в Арабския свят.


България е абсолютно готова за Шенген, но всяка от държавите, които са свързани с решението, има вътрешни ангажименти към гражданите си, за да се гарантира, че с отварянето на шенгенските граници за България и Румъния няма да възникнат проблеми в други страни, отбеляза премиерът Борисов


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK