НПО: ЕС пренебрегва социалните последици на кризата

НПО: ЕС пренебрегва социалните последици на кризата

© ReutersСтрогите мерки за икономии и съкращаването на публичните разходи правят живота на най-бедните още по-лош, твърдят неправителствени организации (НПО) за борба с бедността, съобщи EurActiv.Въпреки опитите ни да намалим бедността все още сме доста далече от това да превърнем хубавите думи в реалност, заяви вчера директорът на Европейската мрежа срещу бедността (EAPN) Финтан Фарел. Изказването му е свързано с публикуването на доклад за политическите отговори на кризата. Проучването е проведено миналата година от шест общоевропейски НПО и техни сътрудници в 17 страни.
"Социалните последици (от кризата) систематично са подценявани и пренебрегвани", се казва в доклада. Документът бвинява държавите членки, че техните възстановителни програми са се провалили в социално отношение. Необходима е по-точна и навременна информация за бедността и социалното изключване, за да се подходи адекватно към последиците на финансовата криза за обществото, смятат експертите.


По думите на Фарел официалните данни обикновено идват две години след събирането им. Според него липсата на актуална информация е една от причините националните и европейските политици да обръщат внимание на други индикатори като икономическия ръст и брутния вътрешен продукт.


В целия Европейски съюз броят на хората, търсещи социална помощ, е нараснал, сочи докладът.   


Фарел остро критикува действията на политиците, които по думите му не са научили уроците от кризата. Решенията, които се взимат днес, ще влошат положението, подчерта той. Неравенството ще се увеличи, а липсата на доверие в институциите и отдалечаването между политици и граждани ще се засилят, твърди Фарел.


EAPN се надява, че предстоящият Европейски съвет ще вземе предвид данните от доклада. Много е важно европейските лидери да осъзнаят, че има съществена разлика между говоренето за стратегията "Европа 2020" и нейните хубави думи, от една страна, и реалните политики, заяви още Фарел.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK