Европейците казват, че са толерантни, но са против имиграцията

Стотици хиляди имигранти се очаква да се насочат към Европа, заради <a href="http://www.dnevnik.bg/temi/protestite_v_arabskiia_sviat/" target="_blank">кризите в Северна Африка</a>.

© Reuters

Стотици хиляди имигранти се очаква да се насочат към Европа, заради кризите в Северна Африка.Европейците искат да се мисли за тях като толерантни и либерални, но в същото време се противопоставят на имиграцията, особено когато е от държави извън Европейския съюз (ЕС). Това показват данните от проучване, проведено във Великобритания, Германия, Испания, Полша и Франция, цитира EUobserver.


Мнозинството от анкетираните казват, че вярват в европейските ценности като откритост и либерализъм. Като цяло те подкрепят правото на хората в рамките на ЕС да мигрират, за да си търсят работа, посочва проучването, направено от в. "Гардиън" между 24 февруари и 8 март сред 5 000 души в петте страни от ЕС.


Голям е обаче броят на хората, които са против имиграцията от страни извън ЕС, особено в настоящата ситуация, когато южните страни са изправени пред заплахата от вълни бежанци от Северна Африка. Според изследването една четвърт от европейците приемат имигрантите от трети страни като водеща заплаха за бъдещето на Европа.
Великобритания е една от най-враждебните към имигранти страни в Европейския съюз, а и извън него. Около 47% от британците казват, че са срещу имиграцията, а половината от тях не крият, че са "силно враждебни" към бежанци. Само 20% от запитаните жители на Острова смятат, че е добре да се приемат имигранти от държави извън ЕС.


Негативното отношение към миграцията е високо и във Германия, Испания и Франция. Около 39% от испанците и французите са против идеята страната им да приема бежанци от държави, които не са членки на ЕС, докато 37% от германците защитават същата позиция. Запитаните, които подкрепят приемането на бежанци, са в рамките на 30-33%.


Единствено в Полша е по-голям процентът на гражданите, които нямат нищо против имигранти от страни извън ЕС – 46% ги одобряват, докато само една четвърт от запитаните са против приемането на бежанци в страната им.

Коментари (181)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 624 Неутрално

  В лондон минавах по 500 метра без да чуя и една дума на английски ...

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 2. 2 Профил на simo_simov
  simo_simov
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Страните от ЕС са много толерантни към емигрантите, от типа - богат/а, красив/а и известнен/на. В случай, че си беден, грозен и неизвестен по-добре стой настрана.

 3. 3 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 565 Разстроено

  И аз съм против имиграцията на араби във Европа ..... , всяка жаба да си знае гьола , сами да се оправят .... а пък и ако се намеси Европа ..... арабите ще ни обвинят във ... Кръстоносни походи ... така че сами да се оправят ... и прав им път към Катар , Саудицка арабия , Кувейт ...

 4. 4 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  №2, не е така. Хората са нямат нищо против тези, които идват до работят, научават езика, борят се за мястото си в обществото, възпитават децата си като бъдещи граждани на това точно общество. Никой не се възхищава на мангалското или арабското племе, защото правят всичко наобратното. Някой да е виждал мангал, негър или арабин да копа? Ето затова...

 5. 5 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Точно в "европейските ценности като откритост и либерализъм" е отговорът на привидния парадокс - доколкото повечето имигранти идват с "консервативните" си убеждения и със склонност към капсулиране, вместо към интегриране

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 6. 6 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Араби и черни - нямат място в Европа. Циганите не ни ли стигат?

  Да разлая троловете!!
 7. 7 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Много опростенчески разглеждаме емиграцията - или да я има, или да я няма. Демографската статистика казва, че по-добре да я има. Нека тогава се съсредоточим върху каква имиграция искаме. Аз поне нямам нищо против образовани, цивилизовани имигранти с желание за интеграция и отвореност към европейските ценности. Защо не филтрираме огромния имигрантски поток към Европа, за да си подбираме тези, които ще вдигнат средното ни равнище? Защо винаги дебатът е само дали да ги пуснем или не, а не кои точно да пуснем?!

  gradinko.bg
 8. 8 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Доста отдавна вече не искат емигранти!

 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Както е казал Вуте - най-мразим расизма и негрите!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Преки наблюдения от Испания.

 11. 11 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Имигрантите са сериозен проблем за Европа и е крайно време да престанем да си затваряме очите. Разбира се, става въпрос не за всички имигранти, а за тези от изостанали държави като Турция и почти всички други от Близкия Изток, както и африканските. Над 90% от хората, които идват от там, са примитивни, необразовани и враждебни към държавата, която им е подала ръка в труден момент. Тези имигранти няма никакъв начин да се интегрират в нашите общества най-вече, защото те самите не искат.
  Слава богу, Европа става все по-дясна и консервативна и идва краят на разрушителната либерастка политика, провеждана години наред.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2331 Весело

  До коментар [#7] от "gradinko":От 100 Афганистанци и оште толко Пакистанци колко годни за Европейци ще излезнат от "филтрирането" ? Май нито един.Те просто не се интегрират и стават огромен соцялен проблем.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#7] от "gradinko":

  Абсолютно вярно. Пък и във въпроса е поставена клопка. Страни извън ЕС са и Русия, Украйна, Беларус, Молдова, че и Япония. Имам добри приятели от Украйна и Беларус и са много работливи хора, знаещи езици, образовани и духовни. Нямат нищо общо с черните тълпи, които идват в Европа не за да работят, а да смучат помощи. А тези бели хора и християни на всичкото отгоре са принудени с месеци да висят по посолства за виза, за да дойдат на море в България. Да не говорим, че е невъзможно дори да мислят за работа тук или на запад. Тях ги правят на маймуни, а маймуните ги носят на ръце - и това ако не е несправедливост. Много се надявам догодина Льопенката да вземе властта и да разплиска миризливото блато на еврочиновниците, че не се траят вече с тяхната толерастия.

 14. 14 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Весело

  До коментар [#7] от "gradinko":

  българия,а и западна европа ,трябва да пуска само руснаци ,украинци и беларуси ,те след 3тото поколение са вече интегрирани ,в краен случай китайци и виетнамци ...всички тези етноси си имат недостатъци ,но след второто поколение се интегрират доста добре ,докато сега масата от имигрантите в европа проблемите не са с първото поколение те не се интегрират ,но и не правят проблеми ,а техните деца правят проблеми ...

 15. 15 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#12] от "erebus":не се интегрират-това е проблема-така е

 16. 16 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#8] от "barcelona_oleee":

  Правилно го каза - "не искат", а не като заблудените наивници тука, които говорят за Европа от 1 лице мн.ч., "ние" демек. Какви "ние" при условие че те връщат наши граждани? Ние сме в кюпа на пакистанците и афганистанците, ако че се водим към Европа.

 17. 17 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1291 Любопитно


  Съжалявам, че е дълго, но е интересно и го пейстнах:


  Внимание! Влизаме в Шенген, залива ни цунами
  Тихомир Безлов
  Ако всичко вървеше по план, през този месец трябваше да сме горди членове на Шенген.

  Дали Господ пак се оказа българин, не е ясно, но в началото на миналата година френският президент Саркози повдигна темата за ромските емигранти. И започна да става все по-ясно, че вероятно България и Румъния ще бъдат отложени за шенгенската зона. За страни като нас няма никакъв проблем да се намерят достатъчни причини, за да бъдат спрени.

  Българските политици бързо се подредиха в традиционните си линии - опозицията започна да вика “провал, катастрофа, оставка…”, управляващите - да обещават, че “ще влезем, всичко сме изпълнили, нямаме вина …”

  Човек обаче се пита дали няма божия намеса при толкова слепота. За разлика от влизането в НАТО и Европейския съюз такава външна цел като Шенгенската зонавсъщност крие огромни заплахи. Те напомнят вълна, която не виждаме. За да разберем какво би могло да ни се случи, нека погледнем съседна Гърция.

  В средата на 2010 г. южната ни съседка се унизи да поиска помощ от европейската агенция за гранична сигурност Frontex. Нещо, което при гърците, казват, трудно се случва. Причината бе, че кризата е довела до имигрантски потоп. Само за първата половина на годината в Гърция са влезли над 45 000 нелегални емигранти. Всъщност ситуацията с гръцките центрове за бежанци отдавна е драматична.

  Влизащите около 60-70 хиляди годишно са превърнали някои райони на страната в зони, наподобяващи Африка. Причините са различни, но най-важната е т.нар. “Дъблинска процедура” - страните от ЕС връщат заловените на тяхна територия нелегални имигранти там, откъдето са влезли. Пропускаме всички подробности, които сега стоят пред Гърция - гладни стачки на имигранти, на които е отказан статут за пребиваване в страната, ужасяваща мизерия и бунтове в центровете за бежанци, нарастващи расистки настроения сред гърците. А какво се случва на нашата граница тук и сега! При това със заловените едва 1000-2000 нелегални имигранти годишно. Обикновено “каналджиите” докарват кандидатите за по-добър живот в Западна Европа на няколко минути път от българската граница.

  След като я пресекат и българската гранична полиция ги задържи, става ясно, че тези хора са си хвърлили документите и не е ясно откъде са. В резултат турската страна отказва да ги приеме, защото не може да се докаже, че са дошли от Турция. Въпреки че е невъзможно да са скочили от Луната, нашата съседка рядко приема назад бежанците. Тя има икономическия интерес - нежелание да харчи пари за връщане и хранене на тези хора. Още повече, че те често са риск за вътрешната й сигурност.

  Обикновено и тук подобно на Гърция всички лица с арабски черти казват, че са от Палестина, а с африкански, че са от Сомалия. С други думи, са политически бежанци. България по силата на международните си задължения приема тези хора в бежански центрове. Осигурява им условия на живот - храна, легло, отопление и пр.

  Тези центрове не са затвори и тези хора могат да ги напускат почти свободно. За имигрантите България не е мечтаната страна и ако имат пари, скоро ще продължат пътя си. Обикновено ги поема следващия “каналджия” във веригата.

  Той ще ги заведе в някоя богата и щедра страна “на Запад”.

  Но в едно наше изследване от пролетта на 2010 г. стана ясно, че нещата не са такива, каквито бяха. От момента, в който България става член на ЕС, на влезлите бежанци трябва задължително да се вземат биометрични лични данни.

  Съответно за заловения имигрант в Австрия, Германия, Франция и т.н. в рамките на няколко минути чрез единна информационна система се установява откъде е влязло лицето. И веднага започва процедура по връщането му.

  Последицата е, че тези хора се оказват в капан. Те не искат да се върнат в страната си, а и не могат да бъдат върнати, защото отказват да посочат откъде са. Нямат пари за ново пътуване. В София може да се открият стотици хора (не е ясно дали не са хиляди), които са върнати вече от Западна Европа. Те получават мизерни помощи (под 60 лева на месец), живеят в ужасяващи квартири, гладуват и все по-силно мразят страната, в която са имали лошия късмет да попаднат.

  Описаното дотук ни дава всички основни факти, които да помогнат да си представим какво би се случило АКО бяхме ВЛЕЗЛИ В ШЕНГЕН примерно на 1 март. От този момент България би станала вход на имигранти със световно значение.

  Нашата страна географски е най-краткият път от Близкия и Средния изток до Централна и Северна Европа. При положение, че Румъния е в Шенген, за имигранта няма да има повече граници по пътя към богатия свят. Вероятно това би било добро решение и за Гърция - не всичките 90 хиляди годишно влизащи бежанци ще изберат българския път, но дори и 1/3 да почнат да минават през България, можем само да си представим колко ще облекчи ситуацията там. Може да се предположи и, че десетки хиляди имигранти в южната ни съседка, които не са регистрирани там, ще обмислят “северния път”, ако сега пътуванията чрез ферибот за Италия са все по-трудни.

  Следва описаната вече процедура - значим процент от тези хора в Западна Европа има вероятност да ни бъдат върнати. Ако искаме да добавим още мрачни щрихи, никой не може да каже каква ще е точно вълната от Северна Африка и Близкия изток със започналите политически сътресения - Тунис, Египет, Либия, Йемен и т.н.

  Лесно можем да сметнем какво би значело това в рамките на период от 4-5 г. Бихме могли да умножим колко ще струват на страната половин милион имигранти. Разходи, които са непосилни дори за Гърция, която има около 10 пъти по-голяма икономика въпреки кризата.

  Можем да си представим различни апокалиптични картини за заселвания в квартали - гета, палаткови лагери в покрайнините на градовете, в ромски квартали или в обезлюдени селскостопански райони. Ако харесваме антиутопиите, лесно можем да нарисуваме една периферия на Европа, наподобяваща хаос, подобен на този след световна война.

  Какви са рационалните решения. Вероятно най-прагматичното е ЕС да постигне договореност с Турция. Сега Гърция обвинява Турция, че с либерализирането на визовата си политика със страните от Близкия и Средния изток, е улеснила заливането на Европа с имигранти. От своя страна Турция заявява, че връща над 100 000 хиляди имигранти годишно и иска безвизово движение на своите граждани, за да продължи да прави това усилие. ЕС знае, че това води до нови рискове, и се опитва да не прави отстъпки. Гърция, виждайки трудностите в тези преговори, е склонна дори на крайни стъпки като изграждане на стена. Опитът на САЩ обаче показа, че няма как да спреш хората, които гледат всеки ден реклама на хубавия живот по телевизията.

  Така или иначе българските политици би трябвало да заявят ясно на своите партньори, че влизането в Шенгенската зона значи повече рискове за нас и по-малко за ЕС. В крайна сметка всеки трябва да си поеме отговорностите, а неравнопоставеността вреди на всички. Друг е въпросът, че докато османските армии не стигнат до Виена, никой не се сеща за солидарност в Европа.

  ТИХОМИР БЕЗЛОВ, ЦЕНТЪР ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 18. 18 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "Pedo Mohammed":

  "Над 90% от хората, които идват от там, са примитивни, необразовани и враждебни..." - обаче оставащите 10% така или иначе са повече, отколкото ни трябват, така че проблем няма. Можем да си позволим да бъдем дори по-придирчиви.

  gradinko.bg
 19. 19 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 462 Неутрално

  мед ми капе на сърцето

  ей гадна пасмина са тия западняци. строят си икономиката на робство, ограбване и безбожна експлоатация. като втори етап канят гаст-арбайтерите, после им идват множко и им се иска да ги изгонят ако може - то може и да може, ама сакън да не заприличат на чудовището което с голям зор и руска помощ победиха. англичанките никак не отазват на една любовна авантюра с африканец или арабин - тръпка да има. англичаните ядат къри на убиване, а дюнера се е превърнал в пан-европейски аламинут. футболните клубове в англия, испания, франция и италия дали имат нещо против имигрантите извън ЕС?

 20. 20 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#14] от "capitalist":

  Не. Европа трябва да пуска всички, които покриват определени критерии, независимо от къде идват. Противното е гнусен расизъм от хитлеристки тип - той също е разглеждал славяните като достатъчно добри да не бъдат умъртвени, а да служат за тор на арийската раса.

  gradinko.bg
 21. 21 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Аз още не знам Кой и Как внуши на Европа, че мултикултуризмът е нещо добро, а също и да приема безконтролно имигранти и бежанци , та сега континента заприлича на цигански катун...???
  Не знам и защо европейските политици повярваха на този Някой.
  Е, сега европейците се опариха от тези благини, да видим как политиците ще оправят батака, който забъркаха.

  Освен това трябва някой да опъне яко юздите на Кристалина, защото се е настървила да приема още стотици хиляди откъм Магреба...

 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1183 Весело

  До коментар [#11] от "Pedo Mohammed":

  Што мисли Донски за тезата дека Мухамед е Македонец со оглед на тоа дека името му е составено од зборовите Муха(мува) и мед?

 23. 23 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#16] от "doncorleone":За съжаление е така в момента.

 24. 24 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#21] от "marsena":

  Демографската криза, Марсена. Европейките не раждат по много деца, а и се стремят малкото им деца да са средна класа.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 25. 25 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#16] от "doncorleone":

  Връщат ни цигани, които и у нас и в ЕС са си все същата нетърпима пасмина.
  Така че айде да не ни прикачаш към пакистанците...

 26. 26 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#24] от "7777":

  С вноса на разни нееволюирали, на главите на европейците се натресоха още по-големи проблеми!

 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#14] от "capitalist":

  На първо место трябва да се пускат у нас етнически българи, на второ от смесен български произход, на трето македонци, на четвърто кандидат емигранти от ОНД!

 28. 28 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Весело

  До коментар [#17] от "Okoto":

  аз това отдавна го разправям ,в момента ние трябва доброволно да се откажем от шенген и в близките 10 години да не влизаме в шенген ,защото тук ще стане ад .....

 29. 29 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#26] от "marsena":

  И така да е, ти колко бели българчета си родила?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 30. 30 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 988 Весело
 31. 31 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#29] от "7777":

  Е, хайде сега...да не свеждаме разговора до личните пространства.

 32. 32 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#28] от "capitalist":

  Ами май така се оказва.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 33. 33 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Весело

  До коментар [#20] от "gradinko":

  да се поучим от австралийците ,там на времето са отказали да приемат азиатци ,защото са искали австралия да има европейски облик и цивилизация ...
  както искаш го обяви това....

 34. 34 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#25] от "marsena":не искам да ти казват каква е разликата.

 35. 35 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#31] от "marsena":

  За съжаление, когато става дума за демографска криза, е неизбежно да се стигне до личните пространства. Нали един ден, живот и здраве, ако доживееш до дълбока старост, ще трябва все някой да те гледа. И може да се окаже, че няма бяла гледачка на разположение.

  Да, емиграцията създава големи проблеми, но въпреки приказките за пред медиите, западните политици няма изгледи да се откажат от нея. На земеделието в САЩ му е по-изгодно да плаща заплати на незаконни емигранти под минималните, отколкото да плаща минимални заплати и задължителни осигуровки, колкото и да са ниски, на американци. Въпросните нелегални работници имаха кампания миналата година, насочена към американците. Мото беше "Вземете нашите работни места." 16 американци се бяха отзовали. А нелегалните работници чрез кампанията излязоха на светло, но никой не ги пипна. Най-много да са изгонили един двама, колкото да се каже, че емиграционните власти правят нещо. Емиграцията е само един от много сложни, взаимосвързани проблеми.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 36. 36 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#33] от "capitalist":

  В Австралия обаче в момента е пълно с емигранти от Азия.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 37. 37 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#25] от "marsena":

  В случая нема значение от какъв етнос са, а какво гражданство имат.

 38. 38 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Весело

  До коментар [#32] от "Okoto":

  когато ни отказаха умного се зарадвах,такава услуга ни направиха ...

  положението в гърция по фериботите с италия е много ужасно ,а и трудно за преминаване в италия ,целият трафик ще се пренасочи от тук ,защото влязат ли в бг вече има сухопътна граница ..

 39. 39 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 572 Весело

  Разбира се, че мюсюлманите са проблем.

  Значи можем да ви обяваме под и над път джихад,
  ама напираме да живеем при вас.

  Всяка жаба ...

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 40. 40 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#24] от "7777":

  Ако не ти е трудно, прочети анализа на Тихомир Безлов от пост 17 и кажи какво мислиш по въпроса?

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 41. 41 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Весело

  До коментар [#36] от "7777":

  говоря за преди 100ина години,когато са се сформирали като държава ....повечето азиатци са отскоро в австралия,а и все пак са малцинство все още ..

 42. 42 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#38] от "capitalist":

  Да вземем да направим една подписка за отлагане на членството ни в Шенген?
  Или ония сами ще се сетят?

 43. 43 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#42] от "aleko":

  Да вземем да направим една подписка за отлагане на членството ни в Шенген?
  ===============================
  ами направо трябва да го запишем в конституцията,че в близките 10 години бг няма и да помирисва шенген ,без значение кой на власт ,дано от правителството да четат и да им светне лампичката ...

 44. 44 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#40] от "Okoto":

  Хареса ми много анализът му. Проблемите с емиграцията в Европа трябва да се решават съвсместно, а не да се прехвърлят на отделни страни.

  Отделно, мисла като много други, че един емигрант, отивайки в друга държава, трябва да се съобразява със социалните конвенции там. Но това не е трудно само за африканските и азиатските емигранти. В САЩ е пълно с българи, които живеят капсулирано в български общности.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 45. 45 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#37] от "doncorleone":

  Има значение не чии граждани са, а ЗАЩО ги гонят. Циганите ги изгониха, защото правят същото като у нас- катуни, мръсотия, просия, проституция и кражби + неспособност да докажат как се издържат. Останалите наши граждани НЕ ги гонят.

 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  До коментар [#31] от "marsena": Звучиш като: Бих си дал живота за свободата, но здравенцето ми не позволява!
  Или като мунчо, който бе готов да приема цигани навсякъде, но не и в личното си пространство.

 47. 47 Профил на lindentown
  lindentown
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Абсолютно нормално е да е така. Какво общо има толерантността с нелегалната имиграция на милиони навлеци?! Откъде накъде толерантност означава да се позволява на орди мангали да заливат европейския континент? Европейците са и против крастата и холерата, ама значи ли това, че не са толерантни?

 48. 48 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#33] от "capitalist":

  "да се поучим от австралийците ,там на времето са отказали да приемат азиатци ,защото са искали австралия да има европейски облик и цивилизация ...
  както искаш го обяви това.... "

  Прав си. Аз посетих в Австралия мозей, където те си посипват главите с пепел, че така са подбирали кандидатите до преди 30 години. Изабщо от левичарската идеология не може да се опази и Австралия.

  подпис
 49. 49 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#45] от "marsena":

  Наскоро се запознах случайно с един българин, който се стреми по около шест месеца в годината да прекарва в Чикаго. Псуваше граничните полицаи, че го нарочили и му позволявали само по три месеца да прекарва там. Официалната му дейност в Чикаго е разносвач на пици. Като го питаш за неофициалната (щото има апартамент в центъра на Чикаго, който струва поне милион долара), цитира личното си пространство. Опасяваше се, че в САЩ можело скоро изобщо да му откажат достъп. Не е циганин.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 50. 50 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Весело

  Имам въпрос, към вас, мили сънародници, отгледани с европейската ценност на логическото мислене. Защо цакате минуси на коментар номер 40?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 51. 51 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#49] от "7777":

  Е, и...?
  Свят широк-българи всякакви.

 52. 52 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#50] от "7777":
  И аз се учудвам на това...Явно се провежда тенденциозно гласуване против Окото...Истината боли!

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 53. 53 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#49] от "7777":
  има и такива

 54. 54 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#51] от "marsena":

  Цигани също. Има успешно женени/омъжени за богати западняци.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 55. 55 Профил на Пламен Войтилски
  Пламен Войтилски
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#52] от "Диана Димитрова":
  Може да са някои поручици, старшинки...Кой знае. Не знам, но и рейтингите с гласуването не показват явно вярната оценка на хората. Всичко се манипулира вече.

 56. 56 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#50] от "7777":вапрос с пови6ена трудност е!

 57. 57 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#45] от "marsena":

  Немаха никакво правно основание да ги изгонят така накуп (етническо прочистване) затова им дадоха по 100 евро на калпак за да си тръгнат доброволно. Ние член на ЕС ли сме или страна от Третия свят?

 58. 58 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#51] от "marsena":пове4ето са мизерници

 59. 59 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#54] от "7777":

  Недей, мола ти се, да правиш такива сравнения.
  Къде си видяла тумби българи да правят цигании ...? Българинът е индивидуалист и ако нарушава законите това няма да е явно и в компанията на други себеподобни. А че има цигани, които се държат човешки- това го знам.

 60. 60 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#59] от "marsena":

  В Еванстън, богато предградие на Чикаго, група от дванайсетина наши сънародници, се опитаха да се изнижат от скъп италиански ресторант без да си платят сметката. Знам, че не са ми никакави, но анонимно брах голям срам от съседна маса. Иначе жените елегантни, поддържани; мъжете огладени, изтупани...

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 61. 61 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#57] от "doncorleone":

  Имаха правно основание, драги- неспособност да докажат как се издържат + обитаване на нерегламентирани постройки тип "катун" върху чужда собственост.
  А прочистването беше по-скоро хигиенно, отколкото етническо.

 62. 62 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#59] от "marsena":А пак тук в Барселона какво бес6е,нямам думи!

 63. 63 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#60] от "7777":

  Виж сега, това е доста различно от циганиите на циганите и спада повече към изпълнения в стил "тарикати".

 64. 64 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Весело

  До коментар [#60] от "7777":

  Ех, ако можеше с цакане на минуси да убедим сънародниците ни от нашата висша раса да не се държат като още по-висшия бай Ганьо... Размечтах се...

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 65. 65 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#63] от "marsena":

  Абе като дойде полиция, почнат да щракат белезници и да се вдига шум, границата между тарикатщината и циганията почва неприятно да се размива.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 66. 66 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#60] от "7777":Разбирам те напално и на мен ми се е слу4вало,4ужстжужам се срамно.гадно

 67. 67 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#55] от "Пламен Войтилски":
  Да, манипулира се и това не е без значение, защото страничен читател на дискусията би се подвел за "намалената стойност" на съответния коментар и не би се заинтересувал да го прочете. А публикацията, която показа Окото, бе много уместна и интересна.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 68. 68 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#66] от "barcelona_oleee":

  Благодаря за разбирането. Дано се случва все по-малко.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 69. 69 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#65] от "7777":

  Е, не, аз все пак държа да се прави разлика между тарикатщина и цигания. Двете явления си имат свои специфики, колорит и форми на проява, а смесването им е в ущърб на истината.

 70. 70 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#50] от "7777":

  Не се учудвай на милите сънародници. Дви-три книги от Радичков и два-три филма на Костурица много неща изясняват относно величието на Абсурда по нашите ширини. Като например кефа да паркираш в центъра на паркова площ или да откраднеш всички музикални инструменти на Силистренския духов оркестър /някои на по 100 години/ за вторични суровини.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 71. 71 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Весело

  До коментар [#69] от "marsena":

  Аха, един вид тарикатщината е следващото еволюционно стъпало.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 72. 72 Профил на yoda_master
  yoda_master
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Ако Европа се напълни с имигранти, тогава вече няма да има европейци, които да бъдат толерантни.

 73. 73 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#71] от "7777":

  Може и така да се каже, но по-скоро е доста по-различен вид човешка дейност от циганията.

 74. 74 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  Западната, постхристиянска /вече/ цивилизация отива към самоубийство с крайното ограничаване на раждаемостта. както каза Тило Сарацин: "Невъзможно е да съществува общество, в което излизащите на трудовия пазар са два пъти по-малко от пенсиониращите се, и в добавка са със съвсем други трудово-консумационни нагласи..." тя може да се крепи икономически само за сметка на притока на работна ръка отвън.
  Проблемът е, че ЕС вече се е разширил до традиционните граници на западната цивилизация в Европа, даже е включил и страни като Гърция, Кипър, България и Румъния, които по начало са от източноевропейската, православна цивилизация. Тъй като тя обаче още през 19-20 век е погълната от западната, емигрантите от тези страни са все пак лесно смилаеми.
  Имигрантите от Беларус, Украйна, Русия, Молдова, Сърбия също биха идвали от страни, които отдавна са вестернизирани и лесно биха се интегрирали. Проблемът е, че при тях демографският преход е вървял рамо да рамо с вестернизацията и възпроизводството на населението също е силно стеснено.
  На юг и югоизток ЕС граничи със страни, които исторически спадат към ислямската цивилизация, дори когато са силно вестернизирани като Турция. Естествено е те да бъдат трудни за интегриране, особено понеже ислямът е много по-жива и динамична религия в момента от християнството.
  Вносът на работна ръка от страните на източноазиатската цивилизация в големи размери изглежда нереален поради наложилата се там едновременно с вестернизацията лоуест лоу фертилити - най-ниска от ниските раждаемост.
  Имигрантите от южноазиатската индийска цивилизация са по-реална възможност, на и тя е твърде далечна от западноевропейската, което поражда трудности за интегрирането им /дори, когато става дума за вторична миграция, като на англоезични индийци от Карибите в Англия/.
  Имигрантите от страните на Черна Африка, които до вестернизацията не принадлежат към нито една от развитите цивилизации също представляват подобен проблем /дори когато и те идват през Карибите или островите на Индийския океан/.
  Анкетата реално отразява трудностите на междуцивилизационния контакт. Поляците, които от векове са на границата на западноевропейската цивилизация и имат вековни контакти за добро или за зло с източноевропейската и ислямската цивилизация /с последната в по-малка степен/ са по-добре настроени към приемането на имигранти от трети страни. Още повече, че засега Полша не е станала прицел на масова миграция - до 1990 раждаемостта в Полша бе по-висока от тази в останалите, обхванати от анкетата страни. В момента родените до 1990 са в младежка възраст и липса на работна ръка още не се усеща, напротив, Полша изнася работна ръка за по-западните си съседи, а внася работна ръка за "долни професии" от Украйна и Беларус, които в продължение на няколко века са били под полска власт и са силно полонизирани, дори ако не го признават.
  В заключение май остава да се съгласим с архиепископ Ириней /завеждащ външните отношения на московската патриаршия/: "Проблемът на Европа не е в силния ислям, а в слабото християнство."

 75. 75 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Весело

  До коментар [#70] от "Okoto":

  Бях чела някъде, че ние сме измислили театъра на абсурда преди Бекет. Прецедентът, от който Бект се бил учил, плагиатинът му ниеден, бил трънският разказ за Гошо, комуто мечката откъснала главата. И като отишли аверите му да питат жена му Пена дали Гошо изобщо имал глава някога, Пена се зачудила:
  --Па знам ли? Лани си купувА капа. Требва да е имал.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 76. 76 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#55] от "Пламен Войтилски":

  Цяла рота са вече. "Дневник" трябва да вземат мерки, ако искат да запазят интереса към форума си. Правят си по сто регистрации и ходят на глутници в нета, за да разбиват дискусиите. Скапват нивото систематично. Като оживяла история на сталинизма.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 77. 77 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  До коментар [#33] от "capitalist": Австралия е могла да се откаже от приема на азиатци в края на 19 и началото на 20 век, тъй като тогава все още е съществувало разширено възпроизводство на населението в западноевропейските популации /освен Франция/. Днес обаче ситуацията не е такава.

 78. 78 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  По въпроса за демографската криза най-голям грях имат политиците.
  1. те допуснаха две световни войни на континента с милиони жертви- европейци . Така унищожиха половината от европейската популация.
  2. след като демографския спад е бил констатиран, пак политиците е трябвало да насърчават раждането на нови поколения , но вместо това, те направиха по-лесното- внесоха имигранти, които задълбочават, а не решават проблемите.

 79. 79 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#75] от "7777":

  А, не се и съмнявам, че сме много по-напред от Бекет!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 80. 80
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:30 на 14/03/2011 от неговия автор.

 81. 81 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#76] от "Okoto":

  абсолютно съгласна!
  Стига сме търпяли изроди да разполагат с нас като източник на данъци и отчитане на милиционерска дейност...

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 82. 82
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:31 на 14/03/2011 от неговия автор.

 83. 83 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#18] от "gradinko":

  Проблемът е, че дори 10-те процента читави имигранти от тези страни (всъщност едва ли са повече от 3-4%), често се замесват в зловещи престъпления. Проблемна е най-вече религията им - част от организаторите и извършителите на мюсюлмански терористични атентати в Европа са лекари, инженери и прочее високообразовани имигранти.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 84. 84 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 698 Весело

  Аз пък искам 20 милиона имигранти от Япония и 5-6 милиона емигранти от Азия и Африка.Когато мнозинството е трудолюбиво и дисциплинирано може и българите да се научим на ред и дисциплина .А емигрантите ни трябват за работа по нивите, че вече бабите измряха и няма кой да работи.

 85. 85 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#78] от "marsena":не забравя6 ли 4е от Европа излизат много емигранти в разли4ни посоки,отдавна преди тези сьбития

 86. 86 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  това е тенденция, която ще еволюира и в близките пет години ще добие съвсем други измерения. Нетърпимостта към имигрантите ще стане такава, че ще бъдат депортирани насилствено независимо от желанието им, проблемите им, дали са политически или икономически. Вероятно и корабите на ЕС в Средизмено море ще имат задача не да спасяват, а да връщат бежанците. 2011 ще е повратна точка, с всички тези бунтове в Магреба.

  low riders team
 87. 87 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#85] от "barcelona_oleee":

  Това е друг процес- тогава европейците са колонизирали света, поради което сега той има преобладаващо облик с европейски корени и ценностна система. Но тази колонизация не е създала демографска криза в самата Европа.
  Тази криза започва след ВСВ.

 88. 88 Профил на Дони Тръмп
  Дони Тръмп
  Рейтинг: 59 Неутрално

  тази дума ТОЛЕРАНТНОСТ трябва да се забрави няма стига с тези имигратинти от азия ,африка и другате

 89. 89 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#87] от "marsena":били са завоеватели,е сега не6тата се обра6тат,аз сьм за имигрантите.

 90. 90 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2331 Весело

  До коментар [#86] от "Comandante Marques":Боли ме да го кажа но май си прав ! Рано или късно въпроса ще се решава с насилие под натиска на общественото мнение.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 91. 91 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#90] от "erebus":

  ами след като е изпуснат момента за друго решение под натиска на разни псевдолиберали, социалисти и друга паплач, то идва момента за крути мерки. Вие в Гърция най-добре го знаете това и явно го прилагате вече.
  поздрави за писането на български

  low riders team
 92. 92 Профил на simo_simov
  simo_simov
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Явно има и хора, които са толерантни към бедните, грозните и неизвестните, но те са някъде скрити. Може би тяхната толерантност се изразява само с празни думи.

 93. 93 Профил на Пламен Войтилски
  Пламен Войтилски
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#76] от "Okoto":
  Машината за минуси започна. И всички оценки летят към твоите коментари. Голям трън си им в очите. Другите имат по 2, 4, оценки, а ти по 15.

 94. 94 Профил на barcelona_oleee
  barcelona_oleee
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#92] от "simo_simov":задай пражилно вапроса:Има ли христиани?

 95. 95 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Европейското двуличие и притворство отвращават все повече. Дори и в анонимни анкети не си признават ксенофобията , само на чашка с приятелчетата си (това последното съм го наблюдавала лично) , където процента на ксенофобите е към 80%.

  п.п. За да не бъда разбрана погрешно , не защитавам малоумният "мултикултурализъм" защото и аз предпочитам да не виждам маймуни и пингвини-нинджа в белите страни , а порицавам подлостта на "откритите" и "либерални" ойропейци...

  Klaatu Barada Nikto!
 96. 96 Профил на Пламен Войтилски
  Пламен Войтилски
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#67] от "Диана Димитрова":
  Вече се насочват и към теб бригадите.

 97. 97 Профил на Дони Тръмп
  Дони Тръмп
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#3] от "Цезар":
  ДА прави си ,,всяка жаба да си знае гьола''

 98. 98 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#60] от "7777":

  Доброто, цивилизовано поведение е въпрос на култивиране, а не на гени и националност. Западняците и азиатците спазват определени ценности, защото държавата им налага да го правят. Иначе, при по-разхайтен режим, и те стават като местните.

  А колкото до миграцията - със сигурност това е отлагане във времето на опасност за свободата на Европа. Малко по малко, къде чрез нелегална, къде чрез легална имиграция, къде чрез бежански потоци все повече хора от общества с ценности, различни, дълбоко при това, от европейските идват тук. И предвид застаряването на населението и общата демография на континента, предпоставки за които много, след години последните могат да се окажат мнозинство. Каквито прогнози има и за България. Това са естествени процеси, които могат да се предвидят, чрез екстраполиране на настоящето. В този смисъл напълно разбирам разграничението между свободно движение на хора от ЕС и резервирана оценка за тези извън Общността, колкото и неприятно, от хуманна гледна точка, да е това. Защото всяка държава се развива на базата на споделяните на нейната територия ценности. И за разлика от САЩ, Канада и Австралия, Европа няма тази традиция в социализирането, включването в икономиката на имигранти. Преди известно време във Франция се видя какво може да стане, в Италия също са го изпитали. Испанците доста патят от латиноамериканци.

 99. 99
  ****

  Този коментар беше изтрит в 08:56 на 18/03/2011 от неговия автор.

 100. 100 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  До коментар [#91] от "Comandante Marques":Мерси ! На Европа както и на Гърция липсват лидери с характер и поне малко патриотизъм.В Гърция за леви4арите думата патриотизъм е равна с фашизъм и расизъм.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK