Призиви за затваряне на "европейската Фукушима"

Призиви за затваряне на "европейската Фукушима"

© ReutersМного актуален става въпросът за затварянето на испанската атомна централа "Санта Мария де Гарона", пише EurActiv. Съоръжението е построено преди 40 години по модела на централите край Фукушима, а единият от реакторите му вече е претърпявал повреда.Според Антонио Корнадо от испанския Съвет за ядрена безопасност централата, която се намира на около 110 километра от Билбао, разполага с  реактор с кипяща вода Mark 1 на General Electric. По думите му моделът е същият като този, използван в първия реактор на АЕЦ "Даиичи" в Япония.
Това е реактор от същия тип, но има много промени по него, има подобрения, засягащи сигурността, твърди Корнадо. Въпросите с безопасността бяха решени преди 20 г., каза той.


На противоположното мнение е германският евродепутат и председател на Комисията по околна среда в Европарламента Йо Лайнен. Той смята, че държавите членки трябва да последват примера на Германия и да затворят в най-старите си атомни централи.


Ако в Европейския съюз (ЕС) има реактор, подобен на този край Фукушима, трябва да се направи спешна оценка и да се вземат подходящите мерки за този тип стари технологии, допълни евродепутатът.


Имаме нужда от еднакво ниво на сигурност в целия ЕС, а не втора група държави с по-малко сигурност, каза Лайнен.


Неговата теза беше подкрепена и от активисти на "Грийнпийс", според които Гарона отдавна "трябваше да е затворена".


Междувременно Корнадо заяви, че Гарона функционира "перфектно" в момента, а проверките за сигурност трябва да изчакат повече детайли за инцидента в Япония.


Въпросът не е дали "Фукушима-1" е подобна на Гарона, коментира още той. Въпросът е дали Япония е подобна на Испания по отношение на риска и отговорът е "не", завърши Корнадо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK