Европейските лидери ще обсъждат Либия и спасителния механизъм на ЕС

Европейските лидери ще обсъждат Либия и спасителния механизъм на ЕС

© Жени КолеваПостоянният спасителен механизъм и ситуацията в Либия ще са основните теми по време на двудневната среща на европейските лидери, която започва по-късно днес.


По време на Европейския съвет държавните и правителствени лидери ще продължат обсъждането на Европейския механизъм за стабилност, който трябва да замести фонда за финансова стабилност в еврозоната от 2013 г. Все още не е постигнато споразумение по някои въпроси като това как ще бъде финансиран механизмът.


След извънредната среща на върха на ЕС на 11 март европейските лидери отново ще обсъдят ситуацията в Либия вече в условията на активни действия срещу режима на Кадафи, подкрепени от резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН.
Европейският съвет ще обсъди събитията в Северна Африка, като се очаква те да решат какви да са първите стъпки в подкрепа на региона. ЕС е готов да предостави помощ на всички арабски държави, които са готови да проведат икономически и политически реформи за демократичното им развитие.Днес за Япония заминава комисар Кристалина Георгиева.

Лидерите на ЕС ще обсъдят европейската помощ за Япония, както и икономическите последици след разрушителните земетресения и цунами там. След ядрена криза в азиатската държава ще бъде обсъдена и ситуацията в енергийния сектор.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK