Все повече медици напускат Източна Европа

Национален протест на лекари в България, 19 ноември 2010 г.

© Красимир Юскеселиев

Национален протест на лекари в България, 19 ноември 2010 г.Все повече лекари и медицински сестри от Източна Европа избират да заминат в западноевропейските държави за по-висока заплата и по-добри условия на работа, съобщава агенция "Франс прес".


"Няма повече перспективи за мен в Унгария, заминавам за Германия, където трудът ми ще бъде оценен", признава унгарски хирург с дългогодишен стаж в специалността.


Само през изминалата година над 1100 са лекарите в Унгария, които са поискали удостоверение от властите за работа в чужбина. Според министерството на здравеопазването броят им е с 25% по-висок от този през 2009 г. Би било притеснително, ако тази тенденция се запази, защото всяка година в страната се дипломират едва около 800 медици.
В Румъния, която продължава да е в рецесия, положението също не изглежда добре, отбелязва агенцията. Според официалните данни броят на кандидатите за работа в чужбина се е увеличил с 2779 за една година.


България продължава да губи своите медицински сестри, отбелязва изданието. Приблизително 1200 на година са сестрите, които напускат страната. Така общият им брой спадна до 31 961 през 2009 г., докато лекарите там са почти 28 000.


Здравната система на най-бедната държава в Европейския съюз, според АФП, има нужда от поне 60 000 медицински сестри, за да функционира без проблеми, твърдят български организации на медицински служители.


Какво правят правителствата


В Унгария напрежението е такова, че лекарите възнамеряват да последват примера на чешките си колеги. В края на декември 3800 медици от общо 20 000 в държавния сектор в Чехия подадоха оставка, за да поискат увеличение на заплатите. В резултат правителството отстъпи и въведе поетапни увеличения на възнагражденията до 2013 г.


Консервативният кабинет на Виктор Орбан също обмисля подобряване на условията на труд в унгарския здравен сектор. Конкретните мерки обаче все още не са ясни, а междувременно лекари в пенсионна възраст продължават да работят, особено в селата.


България и Румъния от своя страна не предвиждат нищо, за да ограничат изтичането на ценни кадри, твърди изданието.


Полша обаче успя да намали загубата на медицински персонал от 2005 г., когато преоцени заплащането на лекарите и започна да инвестира в тяхната подготовка.


При сегашната система качественото лечение често не е най-важното, смята естонският лекар и преподавател по медицина Иво Колц. Болниците в Естония предпочитат да правят ненужни изследвания или компютърни тестове, защото държавата плаща за подобен род интервенции без значение дали пациентът има нужда от тях или не, твърди Колц.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  ...след като тук ги обявяват извън законите, защо да не опитат другаде?

 2. 2 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Не е вярно, че правителството не прави нищо. Tzv.Tzv. им подслушва телефоните, да е в час с настроенията на лекарите, какво ги тревожи, какво не е наред. Справка случая в Г. Оряховица.

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  Това е важна тема. Също съществен детайл е, че според статистиката, която бе изнесена наскоро, 10% от медиците са били жертва на насилие при упражняване на дейността си и в закона няма правни рамки, които да ги защитават в такива случаи. А най-страшното е, че държавата няма стратегия как да ги задържи - въпросът как ще се лекуваме след 5, 10 години явно не стои на дневен ред. Само спорове около НЗОК излизат пред обществото.

 4. 4 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  А така, Сега ще почнат да се заслват шамани от Африка с лечителски способнисти, за да дапълнят нишата. Едни страшни, с там-тами и шатри като тая на Кадафито. Направо вещери!

  Дудо ви обича!
 5. 5 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#4] от "dudo":

  Сто грешки направих от притеснение!

  Дудо ви обича!
 6. 6 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Разстроено

  От отдавна алармирам за тези тенденции , няма да останем само без сестри и лекари няма да имаме .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  Мда. Нищо ново.

  Интересно, че при България не говорят за лекарите.
  А напусналите са колкото в Унгария, ктде 1000, доколкото си спомням мернала са наскоро новина.
  И при положение, че унгарците са повече като население, "квотата" на калпак излиза доста по-голяма.

 8. 8 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това се отнася обаче не само за медиците, а и за всички останали професии - инженери, архитекти, строители, комп. специалисти, обслужващ персонал в туризма, квалифицирани и общи работници и т.н.
  За тях дори не е нужно перфектно да знаят език.
  Факт е, че от 1.5 млн. емигранти медиците са незначителна част.
  Така че внушенията, че само те са ощетени и за тях специално трябва да се мисли са доста пресилени.
  Както те, така и всички останали работещи българи получават в пъти по-малко от западните си колеги. Такава е ситуацията!

 9. 9 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Интересното е, колко средства дава държавата за обучението на един лекар, а той после духва в чужбина. Щом в Германия има нужда от лекари, а няма кандидати да се обучават, значи тяхната държава няма сметка да плаща за обучението им, щом като има толкова мераклии готови доктори от чужбина. Друг е въпросът какво работят нашите доктори в чужбина.

 10. 10 Профил на КС
  КС
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То само медиците да бяха..Ебаха майката на обикновения човек, това е истината.

 11. 11 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 648 Неутрално

  От здравната каса изчезват пари като за световно, а на всичкото отгоре половината народ не си плаща данъците и осигуровките. В такава ситуация откъде точно да дойдат парите за лекарите?

  Да оставим настрана факта, че частното здравеопазване у нас на практика го няма, защото ако не работиш със здравната каса, никой няма да дойде при теб, защото не му се плащат истинските цени за здравеопазване...

 12. 12 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Любопитно

  До коментар [#11] от "Lord":
  Не му се плащат или няма възможност ?

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 13. 13 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Е не, ще седят тук да садят картофи.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 14. 14 Профил на zz54
  zz54
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":

  Не. Ще се карат на пациента, че се разболял, че цапа ..., че имат др. важни неща да вършат...Затрупани са от...болни...Мърморене..., но в чужбина - това не върви.

 15. 15 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Весело

  Хе-хе...това е свободна Европа, другарЕ и другарки. Който има знания и умения, сам си избира къде да работи. Останалите в кошарата/кочината...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 16. 16 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1849 Неутрално
 17. 17 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Интересното е, че България се споменава само в контекста на напускащи медицински сестри, не лекари. Може би защото лекарите в България предпочитат да останат, кой знае?
  Излиза, че те нямат оплаквания за доходите си, т.е. печелят доста добре. Къде официално, къде под масата, къде като дадат медицинско свидетелство на поредния обвиняем. Освен това дори и да уморят някой клиент, отговорност в България - никаква, а на Запад току-виж ги подгонили ги следствените органи.

 18. 18 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#12] от "zmii4e":

  Не му се плащат. Щом има възможност да кара гоУф с лети джанти и да пуши по един пакет цигари на ден, най-вероятно ще има пари и да си плаща за доктор...

 19. 19 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lord":
  Много смело слагаш всички под общ знаменател я се стегни .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 20. 20 Профил на naso
  naso
  Рейтинг: 434 Гневно

  Побесняха от алчност

 21. 21 Профил на sicko
  sicko
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Да имаше как и пациентите да напуснат... понеже тук са оставени да мрат, ако недай си боже надвишат дневната норма, отпусната от Здравната каса. Срам.

 22. 22 Профил на krisimirata
  krisimirata
  Рейтинг: 8 Разстроено

  И как ще се лекуват пациентите без квалифициран персонал??? И всичко това, за да се зарият с пари лакомите управляващи ни..За какво ги плащам аз тези здравни осигуровки ми кажете?

 23. 23 Профил на ppeev
  ppeev
  Рейтинг: 8 Гневно

  Първо режат драстично бюджетите - а сега и лекарите си тръгват. Решили са да ни затрият, предполагам. Константинов и алчната му свита трябва да се махат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK