Ален Жупе иска силна Европа, а не хуманитарна организация

Консерваторът Жупе има авторитета на опитен технократ, оглавявал е външнополитическото ведомство и през 90-те години на миналия век. Той бе премиер в средата на 90-те, докато президент бе Жак Ширак

© Reuters

Консерваторът Жупе има авторитета на опитен технократ, оглавявал е външнополитическото ведомство и през 90-те години на миналия век. Той бе премиер в средата на 90-те, докато президент бе Жак ШиракФренският министър на външните работи Ален Жупе настоява за Европа, която да бъде силна, а не просто хуманитарна организация, предаде агенция "Франс прес". Реакцията му е продиктувана от съпротивата на Германия срещу военна намеса в Либия.


"Ще се примирим ли Европейският съюз (ЕС) да остане просто една хуманитарна неправителствена организация? Или имаме друга амбиция за ЕС, да направим от него политическа сила, способна да има дипломатически позиции и военен капацитет за намеса, когато е необходимо? За мен отговорът е много ясен, това е втората хипотеза", заяви в сряда Жупе.


Не всички сме съгласни с това обаче и без съмнение в идните месеци и години ни предстои голям дебат, допълни той.
По думите на министъра разцеплението в Европа е свързано с употребата на военна сила. Според него има една държава, която се противопоставя радикално, която води битки в Брюксел против тази идея, и това е Германия. Още няколко страни споделят тази предпазливост, но Германия е тази, която се противопоставя, подчерта Жупе.


Във всичко, свързано с икономиката, валутата, кризата, има много добро разбиране между Париж и Берлин, смята министърът. Когато става въпрос за ЕС като мощ, политическо цяло с военни ресурси обаче, виждаме същото сътрудничество между Франция и Великобритания, може би Испания, Полша, отбеляза той.


Германия обаче има различно виждане, каза министърът. А в определени моменти само силата може да промени случващото се, допълни той.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно  - ПРИЕТО !!!

  - Бой по Ушанката до спукване !!!
  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно  - В случая с Кадафи, Саддам и Милошевич са военни действия имат ефект !!!

  Мат'ряла никога няма да е доволен ....... в ПУЦ, Вечерното, Рабфак и Пионерската и Комсомолска дейност не ги разбират тези работи, но са научили да цъкат по клавишите и се правят на добре образовани европейци !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на kulan
  kulan
  Рейтинг: 950 Любопитно

  Войнолюбци, плъховската Ви същност си проличава веднага щом замирише на война, разпалвате и насъсквате, а после се криете в миши дупки, не сте полезни, напротив, не ставате и за тор...

  чюфютю-комуно-фашизо-демократичната паплач, обича да стриже овцестадото ! Подстрига ли се днес ?!! Беееееееееееееееегом ! Найс, а ?!
 4. 4 Профил на Теодора
  Теодора
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Военна сила и политическа сила вече са едно и също и господинът едва ли може да направи нещо по въпроса.

  http://antiideas.wordpress.com/
 5. 5 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 426 Гневно

  ЗА КАКЪВ "съюз" БРЪЩОЛЕВИТЕ РАЗ-демо-КРАЧЕНО БЕ ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТЦИ, КОГАТО СЕДИ В ЧЛЕНСТВО КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ, РАМО ДО РАМО С РОДИНАТА НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ?

  БЪЛГАРСКАТА ПРОГРЕСИВНА ОБЩЕСТВЕНОСТ НАСТОЯВА ДА СЕ РАЗГЛЕДА ПО ЮРИДИЧЕСКИ ПЪТ ЧЛЕНСТВОТО НА КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ В ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА.
  ОТ 4г. НАЙ УСИЛЕНО СЕ МЪЧИМ ДА ОБЪРНИМЕ ВНИМАНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СЪДЕБНИ ОРГАНИ, ПО ВЪПРОСА ЗА ОТКРАДНАТАТА ЖИЗНЕНА ТЕРИТОРИЯ НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД ОТ КОЛОНИАЛИСТРА-АНГЛИЯ.
  СТАВА ДУМА ЗА НАРОДА ЧАГОС ОСТАНАЛ В ИЗГНАНИЕ БЕЗ ТЕРИТОРИЯ.
  СЛЕ3Д КАТО ПОЛУЧИХМЕ СЪВСЕМ НЕЗАДОВОЛИТЕЛЕН ОТГОВОР ОТ Г-н Жан-Луи Куньон / Началник отдел
  Европейски Парламент
  Кореспонденция с гражданите
  Дирекция за Информация
  < www.europarl.europa.eu >,
  РЕШИХМЕ ОЩЕ ПО-НАСТОЙЧИВО ДА ПОВДИГНЕМ ИСТИНАТА ОКОЛО ТОЗИ ФАКТ, ПРЕНЕБРЕГНАЛИ НАРОДА ЧАГОС, ЗАХВИРЛЕН В ИЗГНАНИЕ ДО СЕГА, А ВСИЧКИ В ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА ВКЛЮЧАЯ И КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ, БРЪЩОЛЕВИМ ЗА СЪЮЗ, РАЗ-демо-КРАЧЕНО.
  Не може да не се отбележи, че Англия (член в €вро-Конгломепата ), в 1971 г., чрез таен договор и Милитаристично-Агресивни цели, погубвайки Жизненото право на цял един Народ, завладява насилствено територията му.

  Същият този „€вропеец” в съглашение с "НАТО", другият Милитарист, създават Най-Голямата Военна база за унищожение в Света, построена върху „Открадната територия”;

  Това е базата “Диего Гaрсия” до момента.

  Англия за да скрие Престъплението си, е дала острова под-наем на НАТО.
  Тази база е основния Милитаристичен плацдарм за Военните АГРЕСИИ срещу Човека и унищожения. От тази база агресорът ся смърт на Балканите-Югославия, изхвърляйки атомните си отпадъци, от там все още обстрелват незаконно и Афганистан, Ирак и ЛИБИЯ, че и даже сега са насочили очи към Иран, след неуспеха им в Грузия.
  Всичгко това за световно владеене на петрола.
  (Подробности ще намерите в Документалното филмче (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  (http://onebigtorrent.org/torrents/116/Stealing-a-Nation-A-Special-Report-by-John-Pilger?
  (http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511)

  Става дума за Народа от Архипелага ЧАГОС, останал без Родина заради КОЛОНИАЛИСТА-Англия и подложен на ИЗГНАНИЕ до ден днешен.

  Народ без Родина, за който нито една прогресивна сила в Света (начело с МАСОНСКОТО ГНЕЗДО-ООН), не се Застъпи ефективно, да Принуди и НАКАЖЕ КОЛОНИЗАТОРА, връщайки Родината и жизнените му права.

  Да, СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТ-член на €вро-Конгломерата!

  Тук позволете ми да запитам;
  * Демокрация ли е да се търпи „Кражбата на териториално- жизненото право на цял един Народ” от Държава-член в €вро-Конгломепата, разчитаща на забрава за това??
  * Демокрация ли е това, да се знае, търпи и остави цял един Народ без Родина, а да говорим за €вро-“демократичен”Съюз?
  * Какви са тези Нови М€ждународни Отношения и тази “Д€м€к-окрация”, за които всички €вропейци говорим, претендираме и “градим” в момента?
  * Как и по какъв критерий беше проведен избора за чл€нство в €вро-Конгломепата ( “Съюза” ), така и не стана напълно ясно, но щом е допусната такава огромна грешка в подбора, че е включен чл€н-КОЛОНИАЛИСТ, пределно е ясно, как отново „Финансовите €вро-Бизнес-инт€р€си от нов вид” за пореден път са замесени и са основният движещ фактор на този „Нов вид М€ждународни “€вро-Д€м€к-ократични” Отношения”.
  * В това число как мисли и какво прави БЪЛГАРИЯ, претендирайки за световно Демократично признание със Свободният дух на Ботев и Левски??

  "Само онзи, който е Свободен, само той може да се нарече Човек в пълния смисъл на думата.
  в. "Знаме" бр. 23, 27 юли 1875 г. "Христо Ботйов"

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали." Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK