Последната проверка показала, че България е технически готова за Шенген

Последната проверка показала, че България е технически готова за Шенген

© Надежда Чипева, КапиталБългария вече изпълнява всички критерии за контрол на сухопътните граници. Посланикът на България в Европейския съюз Бойко Коцев потвърди за БНР, че това заключение се съдържа в доклада от последната проверка у нас. Днес той беше обект на първоначално обсъждане в работната група за Шенген към Европейския съвет.


"Докладът на мисията категорично констатира, че България отговаря на изискванията на Шенген за опазване на сухопътна граница. Няма никакви технически препоръки, няма допълнителни изисквания, няма условия", заяви Коцев. Той обаче допълни, че предвид сложната обстановка на югоизточната граница на ЕС трябва да се следи внимателно динамиката на миграционните потоци. 


Необходимо е "да се адаптират съответните планове за реакцията в кризисни ситуации съобразно обстановката", каза още Коцев.
До 11 април държавите членки могат да поставят допълнителни въпроси, а България ще трябва да им отговори също в едноседмичен срок - до 19 април.


Очаква се докладът да получи одобрението на работната група в края на този или началото на следващия месец. След това документът ще бъде предоставен на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Тя трябва да приеме становище, което да бъде обсъдено и гласувано от евродепутатите. Позицията на Европарламента има консултативен, но задължителен характер.


Когато тези два етапа бъдат завършени, въпросът с присъединяването на България и Румъния към свободната от граничен контрол зона преминава за решение на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Окончателен глас имат лидерите на ЕС, които могат да решат дали двете балкански държави са готови да пазят европейските граници най-рано на Европейския съвет през юни.


Бойко Коцев се въздържа от коментар дали, след като изпълняваме техническите критерии, влизането ни в Шенген зависи само от политическите съображения на отделни държави.


Докладът, публикуван днес, е изготвен от експертна комисия, която беше на извънредна мисия в България през март. Тя трябваше да провери отново само контрола на границата с Турция, където като основни проблеми в предишния доклад бяха регистрирани недостигът на персонал и екипировка и липсата на пунктове за наблюдение извън ГКПП.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK