"Фигаро": Шенген - цитадела с крехки стени

"Фигаро": Шенген - цитадела с крехки стени

© ReutersКогато през 1985 г. Франция, Германия и трите държави от Бенелюкс решиха да премахнат граничния контрол и да създадат европейско пространство без паспорти, всички знаеха, че облекчаването на вътрешните проверки ще изисква затягане контрола по "общите" външни граници, пише френският журналист Жан-Жак Мьовел във "Фигаро".


Четвърт век по-късно в шенгенското пространство влизат 25 държави - членки на Европейския съюз, с повече от 400 млн. жители плюс Исландия, Норвегия и Швейцария. Но заради липсата на обща отбрана и политическа воля тази образцова цитадела се опасява, макар и прикрито, от възможността да бъде обсадена. Опасността се повишава под ударите на кризата с безработицата и незаконната имиграция.

Арабските бунтове - съседното предизвикателство, сравнимо с падането на комунизма през 1989 г., помрачиха още повече картината, пише "Фигаро". Малко политически лидери се осмеляват обаче да сведат напредъка на демокрацията до една миграционна заплаха. Броят на прииждащите имигранти се увеличава, но масовото преселване с библейски размери, предизвестено от италианския министър на външните работи Франко Фратини, все още не се е конкретизирало. Въпреки заплахите си в крайна сметка полковник Кадафи не поиска или не успя да отвори шлюзовете на незаконната африканска имиграция към Европа.


Все пак в Брюксел се усеща неизбежна промяна на тона, коментира изданието. Епохата на отворените врати приключи, сега по-скоро е моментът люковете отново да бъдат затворени, подчертава неназован европейски посланик, като обръща внимание върху наближаващите избори във Франция, Германия и Италия. След като миналата година си извлече поука от кризата с ромите, експулсирани от Франция, европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг призна, че днес нов миграционен натиск ще бъде неприемлив за европейците.


Притеснителното е, че укрепленията на Шенген дават обезпокояващи признаци на слабост, което се потвърждава от два фрапиращи примера. Първият е този с Гърция. Решение на Европейския съд за правата на човека от 21 януари забрани на другите страни от Шенген да връщат на полуострова незаконните имигранти, дошли от Турция.


Така правилото, че всяка страна, намиращата се на първа линия, е пазач на нейната част от европейската граница, се оказва отменено на един от най-горещите фронтове на имиграцията, пише "Фигаро". Сега иракчанин, афганистанец или пакистанец, който иска убежище и който е успял да достигне Северна Европа през Тракия, на практика има право да се установи там независимо от неговия конкретен случай.


Към този първи "теч" трябва да се добави и втори, който по думите на Жан-Жак Мьовел е потенциално катастрофален. Става въпрос за решението на правителството на Силвио Берлускони да предостави разрешително за престой на част от незаконните имигранти, пристигнали на италианския остров Лампедуза. По този начин Рим нанесе голям удар и призова партньорите си за помощ.


Но във вътрешността на Европа без граници италианското решение е като троянски кон, готов да се впусне към другата част на континента. Франция, в която повечето от 22-те хиляди, преминали през острова незаконни "икономически" мигранти, мечтаят да намерят работа, се чувства пряко засегната от италианското решение. На практика истинската граница ще се свие от Лампедуза към френските градове Мантон или Модан. Полицията там вече поднови граничните проверки под суровия поглед на комисията "Барозу".


Застрашена ли е от разпокъсване по периферията Европа без граници подобно на заплахата, която надвисна миналата пролет и над единната европейска валута, пита френският вестник. В Брюксел никой не иска да признае публично, че и вторият голям успех на Европейския съюз започва да се разклаща, отбелязва изданието. Италианците просто рискуват да провалят Шенген, обаче е неформалният коментар на неназован европейски дипломат.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK