България трябва да върне 24.5 млн. евро от помощите за земеделска площ

България трябва да върне 24.5 млн. евро от помощите за земеделска площ

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейската комисия поиска от България да възстанови 24.543 млн. евро от получените земеделски помощи, съобщи пресслужбата на институцията. Предложената корекция е за финансовата 2009 година и засяга субсидиите за площ.


Мярката се налага заради недостатъчните проверки на място, както и заради недостатъците на системата за идентификация на земеделските парцели и географската информационна система. Друга причина е предоставянето на неточна информация и недостатъчни указания на земеделските производители.

Съгласно т.нар. процедура по уравняване на сметките Еврокомисията настоя държавите членки да върнат общо 530 млн. евро от отпуснатите средства за селското стопанство, които са изразходвали неправомерно.


Тази сума се връща в бюджета на Европейския съюз поради неспазване на правилата или поради несъответстващи процедури за контрол на селскостопанските разходи. На Германия пък ще бъдат възстановени средства в размер на половин милион евро.


Освен България европейски помощи ще връщат Дания, Гърция, Испания, Франция, Италия, Холандия, Португалия, Румъния и Великобритания.


Най-много пари ще трябва да върне Гърция: 137 млн. евро заради нередности с насажденията от маслинови дървета в периода 2004-2006 г. и 122 млн. евро заради недостатъчните проверки на място между 2007 и 2009 г.


Румъния среща същите критики, каквито и България, но ще трябва да възстанови близо 75 млн. евро. Според Еврокомисията Испания е използвала неправомерно над 100 млн. евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK