Брюксел с предупреждение към България заради бавната легализация на чужди дипломи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дива селянка3
  Дива селянка3
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Мен пък ме интересува за колко време се легализира българска университетска диплома в Германия и Англия.

 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Да бе да тия от ЕК направо са слънчасали Я да идат да питат пожарникарската щерка мома Калина дали не са и признали дипломата Де що иома издадена и неиздадена диплома всичко сме признали

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 3. 3 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1316 Весело

  Нещо ще им се стъжни на Величко Адамов и Борислав Борисов, като гледам... Ама така е, то не може и висшето образование да го обърнеш на бизнес, че при това мафиотски.

  "The Internet is an insecure place."
 4. 4 Профил на black_prince
  black_prince
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "koprivlen666":

  За николко. Директно си кандидатстваш с нея за ВУЗ. За работа определено не можеш да кандидатсваш поради драстично по-ниското качество на българското образование и тоталната ти липса на всякаква конкурентноспособност на британския трудов пазар.
  И да, процедурата у нас е твърде тромава и объркана на моменти и една наказателна процедура съвсем ще си е на мястото, за да уври кратуната на който трябва

 5. 5 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Влезте на сайта на МОН.
  Освен дипломата за висше образование, трябва да представите и такава за средно образование, която пък също трябва да бъде призната най-напред.
  Освен легализираните и преведени на български дипломи и куп пари, искат и най-подробна акад.справка - какви точно предмети си учил, описание на изучаваните теми по всеки един предмет. След това сравнявали с подобната у нас българска специалност - дали предметите се припокриват, и забележете - дали съдържанието на двата подобни предмета също се припокрива. Разбира се българските университети не издават подобни справки на студентите - какво точно са учили по всеки един предмет. Същото и с чуждите университети - те дават името и оценката по предмета. Кой знае колко ни се чудят, когато българи, учили там, им поискат подобни справки. И това ми било признаване на чужди дипломи. А едно време ревяхме да ни признаят нашите.

 6. 6 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ей, тъкмо се скарахме на зъболекарите от 'атите в Родопите и веднага ни смъмриха от Щюлсел...

 7. 7 Профил на Дива селянка3
  Дива селянка3
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#4] от "black_prince":

  е,та за какво ми е да кандидатствам във вуз там,ако вече си имам университетска диплома оттук. за работа става въпрос.ю тогава съм съгласна реципрочно и техните дипломи да не важат от раз у нас за почване на работа,освен в корпорации със собственици от съответната държава у нас.

 8. 8 Профил на black_prince
  black_prince
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#7] от "koprivlen666":

  Някакси не се разбрахме. С тукашната си университетска диплома, освен ако не става въпрос за медицина(където наемането е силно регулирано) или много ограничен кръг технически специалности, ти реално нямаш знанията и уменията на човек завършил същата степен на обучение в британски университет и съвсем закономерно никой няма да се напъне да вади work permit за тебе. А тези чийто дипломи "не важат у нас" реално са българи дето искат да се върнат у нас и е доста кретенско да ги гониш по такъв начин

 9. 9 Профил на Дива селянка3
  Дива селянка3
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#8] от "black_prince":

  приехме ли ниво магистър заради западните системи. приехме.защо тогава да сме под тяхното ниво.
  а който е могъл да се издържа в британски вузове с десетки или стотици хиляди лири стерлинги години наред ,може и работа да си намери там. да не би да дойде за 500 лв заплата тук. аре молим без тарикатлъци.

 10. 10 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 531 Любопитно

  На колко им се разтуптя сърцето при "легализация"?

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 11. 11 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 426 Неутрално

  koprivlen666, аз съм лекар завършил преди 18 години. Подадох си копия от дипломите, удостоверение от нашато МЗ за трудовия ми стаж в GMC (лекарската камара на UK). След 10 дни ми съобщиха, че мога да рабтя по специалността си в UK.

 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#11] от "WD":
  Имате регулирана професия и тук става въпрос за признаване на професионална квалификация.Така, че е нормално Лекари, адвокати, архитекти, мед сестри -това са най-често срещаните регулирани професии, които дават шанс за много добра реализация.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Ако имате подобни проблеми, включете се в тази група:
  https://www.facebook.com/home.php?sk=group_102606639805906

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 14. 14 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Представяте ли си? Сравняват следното - студентът е учил там Икономикс. Добре - и тук го учим. Я, да видим какво точно е учил по Икономикс там - ааа, Милтън Фридмън. Добре, и тук май сме го споменавали. Друго? А, да - тук учим Маркс и Енгелс - Капитала. А, там? - не го учат. Такава диплома е под въпрос.

 15. 15 Профил на black_prince
  black_prince
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#9] от "koprivlen666":

  Заради човешкия материал(преподавателите) и склонността му да претупва, начина на преподаване и проверка на знанията на повечето места(пълна липса на всякакъв стимул за мислене- важното е да си изпееш материала, по възможност гладко), липсата на ресурси(библиотеката на 9тия в британската класация университет е в състояние да тури тези на двата най-големи български университета в малкия си джоб - във всяко едно отношение), отношението което това провокира у студентите и т.н.
  И аз съм един от "тарикатите" върнали се тука за 800 лева заплата след три години в университет попадащ в топ 3 в моята област(political science) на Острова. Още дори не съм се опитвал да си легализирам дипломата щото въпроса ми се оказа малко сложничък и дори МОН оказа се няма идея как се легализира моята степен (Ph.D.).

 16. 16 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Наистина трябва да се направи нещо по въпроса - има хора завършили навън и искат да работят в България - но още от вратата ги започват с бюрокрация - аз бих направил офис за легализация в Софийския и там да се централизират всички административни услуги по въпроса + да може да се подават документите по интернет и да дават срок в който са длъжни да ти отговорят!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 17. 17 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Весело

  Брех тез български студенти в чужбина. Кога заминаха, кога се изучиха и се върнаха, че и нахитрели, писма пишат, оплакват се, търсят си правата.... Току-виж стане това масово явление и тогава какво ще правим?

 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#14] от "Borislav":
  О.К. Но във България решават ли се конкретни казуси с реални фирми и с реални проблеми от действителността в унитата– не, нали? И после- знанията от бг.унита били само теоретични- ами така е, и именно това трябва да се промени!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Georgi K
  Georgi K
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе не съм архитект, прост политолог съм, ама пак не ми я признават дипломата "ей така", ма то дали съм бил завършил "колеж" или "бакалавър"... а тия хорица у нас дори не са наясно какво е "колеж" на английски - учебно заведение, което дава САМО степен "бакалавър"... да ни ожулят една хубава глобичка пред-изборно - много добре ще ни дойде!

 20. 20 Профил на veseling
  veseling
  Рейтинг: 426 Весело

  И като ти легализират дипломата, какво ще направиш с нея в Германия след като в България си учил по програми и учебници от преди 30 години? Там компаниите си имат собствени университети и учебни центрове.Те знаят, че каквото те ще ти дадат там, няма къде другаде да го получиш.

 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тия които имигрират в САЩ искат нещо много елементарно от МОН - да им завери удостоверенията за завършена образователна степен магистър.
  Без нея в САЩ дипломите ни се признават масово за балкалавърска степен.
  На козите в МОН им е добре известно това и отказват заверки.
  Eто един от 1000 случаи в които дори забележка не получават отрепките от там които завериха дипломата оная пача Илиева дето не е ясно кой я е разписал и кой я е заверил изобщо, па беше начело на парите за най-важния ни фонд от ЕС.
  На тия от мон като ги видиш и на снимка - по два шамара, а те си знаят за какво са.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на Дива селянка3
  Дива селянка3
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#15] от "black_prince":

  Да ти имам яловото образование от острова Политически науки. Селския даскал е по-образован в тази област от разните набедени политолозчета.

 23. 23 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#18] от "dqdomart":

  Не се решават. Тук струва ми се още няма case-study подход. Някой по-пресен студент да каже

 24. 24 Профил на Дива селянка3
  Дива селянка3
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#11] от "WD":

  Аз също питам за лекар-специалист.даже с две специалности. Мерси за инфото.

 25. 25 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "koprivlen666":

  Игнорант

 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#23] от "Borislav":
  Именно. Знам, защото съпруга ми е завършил еМБА в Лондон 2004г. и ми е разказвал за начина на обучение там. В това е разликата и тази разлика не може да се избегне само с четене на още 5-6 учебника, а с цялостната нова концепция за начина на обучение във унитата във България.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#26] от "dqdomart":

  Както казваш, това е големият проблем. Но и този с легализациите много дразни като че ли.

 28. 28 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Брюксел с предупреждение към България заради бавната легализация на чужди дипломи...::))))))))
  ..................
  Брюксел е крайно време да РАЗБЕРЕ, че у нас , най-котиращите се дипломи са от: ВИФ и Симеоново..и АОНСУ....
  Всичко друго е бошлаф ..)))

  BIG AL
 29. 29 Профил на Я
  Я
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#9] от "koprivlen666":

  Първо, не е магистър, а мастър. И ако си завършил само бакалавър в БГ и искаш да правиш Мастър в чужбина, ще трябва да си легализираш дипломата. На мен превод + легализация ми излезе около 60-70 лв, като всичко беше свършено за 1-2 седмици и изцяло от фирмата, която ми оправя документите, аз не се занимавах изобщо (това беше преди 3 години). За сравнение- ако се върнеш в БГ с диплома от чужд университет, както е описано в статията ще трябва да я преведеш, легализираш и да я завериш нотариално в държавата, в която си я получил - това отнема адски много време, струва много скъпо и често е изключително трудно да получиш нотариалната заверка, защото в чужбина тази стъпка им се струва абсурдна и ненужна - в България чиновниците също не могат да ти обяснят за какво им трябва, малко от тях знаят какво е апостил и какво е легализация, и каква е разликата между двете. Също така трябва да внимаваш дали университетът ти е признат в България - не само Сорбоната, но и много други известни европейски университети не се признават в БГ, което е абсурдно. Някъде между тия стъпки човек започва да се чуди защо аджеба е решил да се върне и да работи в БГ....

 30. 30 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#16] от "Пешката":

  Хах, преди създаването на такъв център, аз бих започнал с плащане на преподавателите. За справка Илчев и компания, за да ознаменуват колко тежко им е финансовото положение, спряха да плащат за ръководство на дипломни работи. Като резултат студентите не могат да си намерят ръководители.
  А за финансова оптимизация тези стожери на българската мисъл не се и замислят.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 31. 31 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#22] от "koprivlen666":

  Честито, печелиш наградата "шоп на деня" за най-повърхностни и безмислени коментари

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 32. 32 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#9] от "koprivlen666":

  Информацията ти куца. Ако мислиш, че всички, които отиват да учат там са някакви паралии, жестоко се лъжеш. Повечето заминават на стипендии, а родителите тук късат от залъка си да им помагат с храна и квартира. Стига завист

 33. 33 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#29] от "Я":

  Да, въпросната легализация има две форми - лесната се казва 'апостил' - това ти спестява заверки от външните министерства - техните и нашето.

 34. 34 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 536 Неутрално

  За този който пита дали ти признават дипломата в чужбина за работа - в повечето случай ти я признават.
  За по обикновените специалности е достатъчно да имаш преведена и заверена диплома. Понякога даже и това не е нужно, а просто да е преведена.
  За Медицина, Фармация, Архитектура и някой професии от които зависят хора е доста по сложно, но това е навсякъде по света.

 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Има 2 основни процедури, които не трябва да се смесват. Те са академичното признаване и професионалното признаване. В статията става въпрос за академичното признаване на дипломите от чужди унита във България.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#14] от "Borislav":

  Май не бях разбран, иронизирам нашият подход в образованието, а не техния

 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#35] от "dqdomart":
  http://mail.nacid.bg/newdesign/bg/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#35] от "dqdomart":

  Точно така. Не си губете времето с такива заверки в МОН. Те ще ви трябват единствено, ако се каните да работите в държавната администрация. Никъде по фирмите не ги искат, защото знаят, че е обидно.

 39. 39 Профил на Дива селянка3
  Дива селянка3
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#29] от "Я":

  Ще правите каквото трябва. Ние вече си имахме такива "изучени" калинки с германски дипломи. На юнашко доверие никакви западни дипломи няма да се признават ,ако зависи от мен.

 40. 40 Профил на Дива селянка3
  Дива селянка3
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#31] от "mapto":

  Дреме ми за твойте квалификации. Проверка и заверки до дупка на всички западни дипломи.Това от мен.

 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#36] от "Borislav":
  http://econ.lse.ac.uk/courses/pgrad4_teaching.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на veseling
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:59 на 19/04/2011 от неговия автор.

 43. 43 Профил на black_prince
  black_prince
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#39] от "koprivlen666":

  Добре, че и крайно независим селски

 44. 44 Профил на galexiev
  galexiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление и тази новина е поръчка. Проблемът на Калфин с НАЦИД е от няколко месеца. Просто преподава в измислен университет, който в България не е признат. След като не успя да ни убеди, че тази агнеция не е необходимо, просто ралзайва с обичайният проблем на администрацията, а именно мудността.

 45. 45 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#39] от "koprivlen666":

  Ако една диплома е фалшива и МОН няма да разберат, че е такава. Защо всички останали да страдат. Най-лесното е следното, и именно това правят работодателите по тези държави - звънят в университета ти и питат, има ли аджеба такъв човек с такава диплома. А не купища документи, време, пари и нерви за глупости

 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#38] от "Borislav":
  В моя случай нещата са в друга посока- признаване на професионална квалификация на регулирана професия в друга държава-член на ЕС.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#41] от "dqdomart":

  Ето ти - влизаш си онлайн и гледаш. А те ти искат куп документи. Само, че дето казвам, това не им стига - искат по всеки предмет описание на изучавания материал. Че кой български университет ще ти направи подобна услуга, ако кандидатстваш някъде другаде. Искаме от другите това, което ние не правим

 48. 48 Профил на Я
  Я
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#40] от "koprivlen666":

  глупости говориш - едно е проверка до дупка, заради случаи на измами, които се ширят из БГ пространство, друго е 30 пъти да те карат да правиш едно и също да ти се смеят в лицето с репликата "в България е така! Като не ти харесва, стой си навън!".
  Чисто хипотетично, детето ти завърши в чужбина и накрая каже - мамо, тате, дайте още 500 евро, за да си сложа всички 30 печата, които администрацията иска - при положение, че един единствен печат е достатъчен и законен - тогава сигурно ще си на друго мнение.
  И както Борислав е написал - в чужбина от фирмата, в която кандидатстваш, се обаждат в университета и директно питат - наистина ли си завършил там и т.н. Друг пример малко встрани от темата - приятел искаше да си купи жилище (за Германия говоря) и от агенцията за недвижими имоти се обадиха в работата му, за да питат дали наистина работи там и дали работодателят му смята, че е достатъчно отговорен и има средства, за да си изплаща вноските. Никъде нищо не се приема на доверие, но и никъде няма толкова тромави и неясни процедури като в БГ.

 49. 49 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#14] от "Borislav":

  Със сигурност в УК учат и Капиталът на Маркс, но у нас едва ли.

 50. 50 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#49] от "Mai Tai":

  разбрах, че в УНСС още го учили

 51. 51 Профил на Ivo Indzhov
  Ivo Indzhov
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Не знам какво е мнението ви за Ивайло Калфин, но аз подкрепям инициативата му за по-лесно признаване на дипломите на завършилите европейските университети. Той предлага всички сложни процедури да отпаднат и от МОН да правят проверка единствено за истинността на дипломата в регистрите на съответния чуждестранен ВУЗ. Това може да стане и по интернет. Така измамите на калинките няма как да минат. Човекът се бори затова от една година и участва с тази кауза в предаването "Обещанието" на БНТ. Нека помислим надпартийно....

 52. 52 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#51] от "wassermann12":

  Ивайло Калфин беше външен министър 4 години струва ми се. Какво направи тогава за това, срещу което протестира сега. Иначе, очевидно проблемът е голям

 53. 53 Профил на Dimitar Toshkov
  Dimitar Toshkov
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Като човек завършил в чужбина и минал през всичките нива на бюрокрация в БГ, съм напълно съгласен с Калфин и Европейската комисия.
  1. За да си легализирам дипломата до момента съм дал близо 300лв.
  2. Минал съм през Британското посолство, Външно министерство, Агенция за преводи и легализация и МОН. Около 4 месеца общо.
  3. 4 месеца и 300 лв. ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ДИПЛОМАТА МИ Е ОТ ДЪРЖАВА ОТ ЕС. Нека някой да ми обясни какъв е смисъла от това да сме в ЕС и идеята за свободата на трудовия пазар?
  До коментар [#39] от "koprivlen666":
  Твойте коментари са винаги възможно най-комплексарските. Не знам как не те е срам изобщо да докосваш клавиатурата си.

  [ Място за вашата реклама ]
 54. 54 Профил на red_riding_hood
  red_riding_hood
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Е, не! Това е просто обидно! Кой задраво мислещ човек в 21 век може да бъде толкова заблуден да си мисли, че Българското образование е най-доброто и трябва всички останали страни да се опитват да са на това ниво... А и как може да изискват описание на всеки предмет: 1.) това едва би могло да се изкопчи от който и да е Български ВУЗ. Явно в МОН не са съвсем наясно с работата си; 2.) В БГ програмите в доста университети и специалности не са пременяни с десетилетия - неможе да се очаква и другите университети да са изостанали за да пасват на нашите; Искрено съм възмутена!

  Ако може някой да ми обясни с каква цел процедурата е усложнена толкова?

 55. 55 Профил на Ivo Indzhov
  Ivo Indzhov
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#52] от "Borislav":

  Аз случайно гледах първото предаване на "Обещанието" по БНТ. Там участват 9 политици, нещо като политическо риалити. Калфин каза, че тогава против е бил Даниел Вълчев, който беше нещо като "експерт" в студиото.

 56. 56 Профил на Стария Бен
  Стария Бен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ба легализиране - от година съм завършил и още ми изготвят дипломата в български университет. Явно така се работи тук - бавно издават, бавно признават, бърза работа нямаме...

 57. 57 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 861 Гневно


  Ама тоя Калфин е много нагъл.
  Този проблем съществува от 20 години, и даже беше точно в неговия в ресор в миналото правителство,а той чак сега разбра за невероятната дивотия на която са подложени хиляди млади българи.Нагло е Калфин,много е нагло,направо просташко.

  the devil is in the data
 58. 58 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#55] от "wassermann12":

  Абе. кво да ти кажа. Няма оправия. Ама, мислиш ли, че Калфин е направил живота по-лесен на всички онези, които пък е трябвало да вадят някакви документи през неговото мистерство.

 59. 59 Профил на Ivo Indzhov
  Ivo Indzhov
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#57] от "Meister Eckhart":

  Аз случайно гледах първото предаване на "Обещанието" по БНТ. Там участват 9 политици, нещо като политическо риалити. Калфин каза, че докато е бил външен министър против е бил Даниел Вълчев. Самият Вълчев присъстваше в студиото като "експерт" и потвърди, че и сега е "против".

 60. 60 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 622 Неутрално

  ..4 месеца и 3-400 евро похарчени за легализация на дипломите ми за бакалавър и магистър от университети в Дания и Германия.. пълен абсурд беше..

 61. 61 Профил на Borislav
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:54 на 18/04/2011 от неговия автор.

 62. 62 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#54] от "red_riding_hood":

  Никой не може да ти обясни. Просто - така трябва!

 63. 63 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#60] от "d.berov":

  Хора, интересувайте те се преди това - само в държавните институции е задължителна българска легализация за работа

 64. 64 Профил на veseling
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:58 на 19/04/2011 от неговия автор.

 65. 65 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#59] от "wassermann12":

  Приятелю драги,нещо не си разбрал.Искаш да кажеш ,че Даниел Вълчев е против да се признават чуждите дипломи в България?????

  the devil is in the data
 66. 66 Профил на Ivo Indzhov
  Ivo Indzhov
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#62] от "Borislav":

  За съжаление същата безумна процедура е необходима и ако:
  - имаш бакалавърска степен от европейски университет и от любов към родината си или ББ си се върнал да изкараш една магистратура в България
  - си направил докторат в страна от ЕС и искаш да преподаваш в български ВУЗ. В този случай доскоро трябваше да се пише авториферат на дисертацията на български, че да ти я признае ВАК. Сега закриха ВАК, но сигурно автономните ни университети ще поставят същото условие... Пълни дивотии.

 67. 67 Профил на Ivo Indzhov
  Ivo Indzhov
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Даниле Вълчев и Сергей Игнатов са против европейските дипломи да се признават по по-опростена процедура, както предлага Калфин. И както искат притежателите на такива дипломи...

 68. 68 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#40] от "koprivlen666": А за източните дипломи, например руските, какво ще кажеш - тях ще признаваме, а западните не, м? Много хитро.

  Няма по-голям идиотизъм от това да си гоним младите българи, завършили на Запад, които са достатъчно луди да се връщат тук. Възхищавам им се и искрено съжалявам, че преди 20 години, когато учих аз, беше невъзможно да се учи в Англия. Сега вече ми е малко късничко да го направя. А бюркрацията ни тук е отвратителна. И не е само дипломите. Много компании просто не наемат завършили на Запад, защото щели да искат много пари и нямали хабер от действителността у нас. Да се чудиш да плачеш ли, да се смееш ли.

 69. 69 Профил на veseling
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:58 на 19/04/2011 от неговия автор.

 70. 70 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 535 Неутрално

  След "емиграционната вълна" е наложително да се работи и със "средно образование" на същи длъжности,поради липсата на специалисти завършили униерситети.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 71. 71 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#63] от "Borislav":
  именно заради държавна организация се наложи да легализирам..

 72. 72 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#71] от "d.berov":

  Ясно, тежко ти

 73. 73 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Почти се отказах да си заверя някога дипломата в България. То не е четене на закони, то не е абсурди. Как да намеря преводач от латински на български в САЩ?? Тези са пълни ..... ако не могат да си го преведат сами, откъде ще знаят какво наистина пише на дипломата ми?

  .
 74. 74 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#68] от "Читател1":

  Половината живот и "работа" в България е борба с бюрокрацията..

  .
 75. 75 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 217 Весело

  До автора на статията: говорителят на еврокомисарката надали има редакция, сигурно има канцелария )))))))
  Отдаваме го на професионални изкривявания, каквито всички професионалисти имаме

 76. 76 Профил на Ivo Indzhov
  Ivo Indzhov
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Потърпевш съм и днес изчетох доста неща в интернет по темата "признаване на европейски дипломи". Попаднах и на едно клипче в Ютюб - за "Обещанието" на Калфин по БНТ за евродипломите. На него е и Даниел Вълчев. Вижте за какво става въпрос...

  http://www.youtube.com/watch?v=bEBS_RcJ08M&feature=feedlik

 77. 77 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Легализацията на дипломи,издадени в други държави винаги трябва да се извършва със необходимата сериозност и задълбочено проучване на характера на учебното заведение в чуждата страна,издало тази диплома.Образователните системи са твърде различни и съвсем не е достатъчно дипломата да е издадена от учебно заведение в Западна Европа,за да я легализираме веднага и без всякаква проверка.Трябва ли веднага да легализираме една диплома за завършено в Германия средно образование,след като там има две степени на такова образование-след завършен 10-ти кл. и след завършен 12-ти кл. Първата степен не дава право за кандидатстване във ВУЗ.Трябва ли да признаем юридическо образование на завършил юридическия факултет на университета в гр.Севиля-Испания,след като там има профилирана специализация по направление административно право-курса е 4 годишен и завършилите го имат право да заемат административни длъжности в различни държавни институции,но нямат право да бъдат съдии,прокурори и адвокати,а в дипломата им е записано,че са юристи? На коя степен на нашето средно образование отговарят многобройните т.н. лицеи/ звучи много модерно,но част от тях са едно нищо и половина/ в западните страни?В спора дали нашите зъболекари да се наричат стоматолози или деонтолози преди няколко години стана известно,че в западните университети подготовката е далеч по-стеснена от към обхват на лечението.Затова когато там деонтолога установи,че за вадене на зъб се налага известна хирургическа интервенция във венеца-например неговото разрязване,той прекратява работата и изпраща пациента на хирург,понеже не е подготвен за тази дейност,а нашите стоматолози са подготвени.Та нека да не опростяваме нещата защото никой от нас не би легнал на операционната маса и да бъде опериран от чуждестранен лекар с неизвестна квалификация,получена в учебно заведение,за което нашата държава не е имала и няма никаква информация какво точно се изучава и какъв е хорариума за всяка една дисциплина.

 78. 78 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#76] от "wassermann12":

  Калфин и Вълчев да бяха направили нещо като бяха на власт. Вече и да обещават, няма как да се вържем на лъжливото овчарче... не говорех за Р.Овч.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 79. 79 Профил на Dimitar Toshkov
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:25 на 18/04/2011 от неговия автор.

 80. 80 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#77] от "molesan2":

  А за Болонски процес дали сме чували?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Bologna_Process
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Болонски_процес

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 81. 81 Профил на Ivo Indzhov
  Ivo Indzhov
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#75] от molesan2:

  Най-после и от Министерството на образованието се включиха в дискусията. Добре дошли във форума! Но моля без манипулации:
  - Никъде не става въпрос за дипломите за средно образование
  - За правото: то е сред петте регулирани професии, за които всяка държава в ЕС си има специфични изисквания. Така че никой не казва да не проверявате дипломата на завършилите право в Севиля.
  Става въпрос за нормалните университети, проверката на чиято законност става с едно кликване в Интернет. И необходимостта да отпаднат апостилите, академичните справки, заверените преводи и пр. дивотии на българската бюрокрация.
  Всъщност аз не твърдя, че Калфин не закъснял. Напротив. Но по-добре късно, отколкото никога.
  Хора с различни политически пристрастия подкрепят инициативата. Един от тях е Евгений Данов. Вижте статията му: "Диплома от Оксфорд? Не се брои!": http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=689041.
  Ако не ви харесва Калфин, тогава подкрепете Дайнов!

 82. 82 Профил на Ivo Indzhov
  Ivo Indzhov
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Хора с различни политически пристрастия подкрепят инициативата за облекчаване на признаването на дипломи от европейски университети. Един от тях е Евгений Данов. Вижте статията му: "Диплома от Оксфорд? Не се брои!": http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=689041.

 83. 83 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Има изключително просто и лесно решение на проблема...

  Младите хора просто не следва да се връщат в България след като въпросната "държава" си търси хиляди начини по които да ги прецака...

  В крайна сметка, каквото повикало, такова се обадило.

  Не съм длъжен да търпя постоянните унижения на разни самозабравили се политици и ояли се дебелогъзи чиновници.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 84. 84 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#45] от "Borislav":и на какъв език ще се обадят от МОН в чужбина?

 85. 85 Профил на yyya
  yyya
  Рейтинг: 374 Неутрално

  е как ся...от нас взимат и дават на Турция..... Турция е страната, която получава най-голяма помощ от Европейския съюз годишно, пише в публикация британският вестник „Сънди таймс".

  Според публикация във вестника се посочва, че всяка година милиарди долари се пропиляват от ЕС като помощи за държавите в развитие. Годишният бюджет на Европейската комисия за тази цел е 16 милиарда долара и голяма част от тези пари отиват за проекти, които са неефективни и не са нужни на никого - като например изграждане на огромна болница в Сиера Леоне, която не се посещава от никого, разкриване на център за човешки ресурси в Мали, който за 3 години е намерил работа само на 6 души.

  Великобритания има годишен бюджет за помощ 12,5 милиарда долара и 18 % от тази помощ се дават чрез Европейския съюз, пише „Сънди таймс" и допълва, че Великобритания изтъква пред ЕС, че програмата за подпомагане на страните в развитие не е достатъчно прозрачна и публична и не се концентрира върху целта за намаляване на бедността.

  Според вестника, въпреки че Турция притежава жизнена икономика и е страна със средни доходи на глава от населението, получава най-много помощ от ЕС годишно - 800 милиона долара.

  Според изнесените данни за 2009 година след нея следват Палестинската автономия, Афганистан, Косово, Сърбия, Алжир, Конго, Судан, Египет, Мозамбик, Мали, Сиера Леоне и Либерия.

 86. 86 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#46] от "dqdomart":
  Това определение за “регулирани професии” точно следва дефиницията, заложена в Директива 92/51 на Съвета от 18 юни 1992 година относно втората обща система за признаване на професионално обучение за допълнение на Директива 89/48/ЕИО.
  Правното регулиране на взаимното признаване на дипломи и професионални квалификации се разпределя в две групи:
  Първата група засяга мерките за изграждане и въвеждане на Обща система за признаване на дипломи и други документи за придобита квалификация или успешно завършен цикъл на обучение за придобиване на право за упражняване на регулирана професия (т. нар. директиви от Общата система).
  Втората група включва правните актове, отнасящи се до няколко конкретни направления на професионална дейност от областта на регулираните професии (т. нар. Секторни директиви).. В Европейския съюз се прави разлика между академично и професионално признаване.
  1.1. При академичното компетентните на национално или провинциално равнище органи и организации, а също и висши училища от страните-членки на ЕС признават посочената във вашата диплома степен на образование и въз основа на това вие можете да продължите образованието и обучението си. Тази система не е типична само за страните-членки на ЕС, а е разпространена по цял свят, тъй като правната й основа са конвенциите за признаване на образование. Обикновено изискването за академично признаване е около 70% идентичност на учебните планове, но понякога се налагат и допълнителни условия.
  1.2. При професионалното признаване се преминава в друга схема - признава ви се правото да работите по вашата професия. Много често организациите, извършващи академичното признаване извършват и професионалното, когато се прилага общата система по признаване. Най-често процедурите са идентични. Например: това, че имате диплома за завършено юридическо образование, не ви дава автоматично право да упражнявате професията на адвокат. Дипломата ви ще бъде призната, но оттук нататък ще трябва да отговорите на редица изисквания в зависимост от това, как искате да работите дали ще извършвате временно услуги в страна от ЕС, като пътувате дотам и се връщате обратно, или пък ще отворите постоянна адвокатска кантора в съответната държава.
  1.2.1 Професионалното признаване се прилага само по отношение на т. нар. регулирани професии. В ЕС са приети специални директиви (секторни), регламентиращи процедурите по признаване на регулираните професии.
  Регулираната професия е професионална дейност, достъпът до която в една държава-членка е подчинен чрез законови, подзаконови или административни разпоредби на притежаването на диплома. За регулираните професии на територията на целия ЕС има изисквания, на които кандидатът трябва да отговаря.
  В секторните директиви за признаване на дипломи за осемте регулирани професии - лекар, стоматолог, фармацевт, медицинска сестра, акушерка, ветеринарен лекар, адвокат, архитект, са посочени професионалните звания, които се използват във всяка страна членка. Навсякъде по света да си адвокат е доста престижно. Така е още от древността. Казват, че тази професия е форма на особена власт - властта на словото и интелекта. Изходът на всяко дело зависи преди всичко от опита и квалификацията на защитника.
  Адвокатът във Федерална Република Германия е независим орган на правораздаването. Той упражнява професията си свободно и неограничено в рамките на закона и професионалния правилник. Основната задача на адвоката е да оказва правна помощ чрез съдействие и защита на правата и законните интереси на лицата по всички правни въпроси.
  Адвокат по смисъла на Федералния правилник за адвокатите може да бъде всеки, който отговаря на едно от следните условия:
  * да е придобил квалификация за съдия;
  * да отговаря на законоустановените условия за упражняване на адвокатска професия на територията на държава – членка на ЕС от гражданин на друга държава – членка на ЕС и
  * да е издържал изпит за адвокатурата.
  Като адвокати могат да действат и преподавателите по право в немските висши учебни заведения.
  Други лица могат да бъдат допускани само със съдебно решение и в качеството си на сътрудници на адвокат.
  Страна в даден процес може да се ползва от услугите на не повече от трима адвокати.
  Достъпът до адвокатурата се отказва, ако:
  * кандидатът, след решение на Конституционния съд, е частично неправоспособен;
  * вследствие на наказателна присъда кандидатът няма право да заема обществена служба;
  * кандидатът се бори противозаконно срещу свободния демократичен ред;
  * срещу кандидата е произнесена и е влязла в сила присъда за отстраняване от служба или по дисциплинарно дело за отстраняване от служба в областта на правораздаването;
  * кандидатът с поведението си се е показал недостоен да упражнява професията на адвокат;
  * кандидатът вследствие на телесно увреждане или заболяване е трайно неспособен да упражнява професията на адвокат;
  * кандидатът упражнява дейност, която не може да се съчетае с адвокатската професия и по-специално с положението му на независим орган на правораздаването или може да навреди на доверието в неговата независимост;
  * кандидатът се намира в имуществена несъстоятелност; имуществената несъстоятелност се предполага, когато е открит процес по неплатежоспособност или кандидатът е вписан в регистъра на съд за неплатежоспособност или на изпълнителен съд и
  * кандидатът е съдия, служител към съдилище, или е на кадрова или наборна военна служба.
  Права и задължения на адвоката
  Задължение на адвоката е да сключи професионална застраховка за възстановяване на имуществена вреда, следствие на осъществяваната от него дейност. Застраховката трябва да бъде сключена към застрахователно дружество, намиращо се на територията на ФРГ. Застраховката трябва да е валидна за целия период на упражняване на адвокатската професия.
  Адвокатът е длъжен да открие кантора в населеното място на съда, към който е регистриран. Съдебната администрация на провинцията може да освободи адвоката от това задължение, ако това е в интерес на правораздаването.
  Когато адвокатът е освободен от задължението да открие кантора, той трябва да назначи упълномощено лице с постоянно местоживеене в населеното място на съда; ако адвокатът е допуснат да упражнява адвокатска професия в няколко съдилища едновременно, упълномощеното лице трябва да се назначи към първия съд.
  Адвокатът е длъжен да се отнася с нужната грижа при боравене с поверените му материални ценности. Чужди парични средства трябва незабавно да се предадат на упълномощен получател на такива средства или да бъдат внесени в странична сметка.
  Извършването на рекламна дейност е разрешено на адвоката само доколкото е насочено към предмета на дейността му като цяло и не засяга изпълнението на конкретно задължение.
  Адвокат, който не желае да поеме даден случай, трябва незабавно да заяви това. В случай на виновно забавяне да стори това, адвокатът е длъжен да възстанови възникналите щети.
  Адвокатът няма право да бъде ангажиран в процес, ако:
  * вече е ангажиран в същия процес като съдия, арбитражен съдия, прокурор, нотариус, нотариален представител или нотариален управител, или ако е на обществена служба и
  * трябва да се изправи срещу собственика на управляваното от него имущество в дела, по които той вече е бил ангажиран като синдик, управител на наследствено имущество, изпълнител на завещание, довереник или по подобен начин.
  На адвоката се забранява:
  * в дела, по които вече е ангажиран като адвокат срещу собственика на управляваното от него имущество, да се ангажира като синдик, управител на наследствено имущество, изпълнител на завещание, довереник или да изпълнява подобни функции и
  * в дела, по които вече е бил ангажиран като адвокат, да се ангажира с дейност, различна от адвокатската.
  В отношенията си с клиента адвокатът е длъжен:
  * да информира незабавно клиента си за всяка съществена подробност по хода на делото и
  * да отговаря незабавно на запитвания на клиента си.
  Прием в адвокатурата
  Приемът в адвокатурата се предполага след подаване на молба от кандидата, по която се произнася администрацията на съдебната власт на местно ниво. Последната изисква експертиза от управата на адвокатската колегия, в чийто район кандидатът желае да бъде приет. Експертизата трябва да съдържа всички евентуални причини за отказ.
  Решението, с което се отказва прием в адвокатурата, трябва да е обосновано. То може да се обжалва от кандидата пред Върховния съд по адвокатски въпроси.
  При разрешение за прием в адвокатурата кандидатът получава от администрацията в съдебната власт на местно ниво свидетелство, с което приемът придобива валидност.
  Достъп до съд
  Всеки адвокат трябва да има достъп до определен съд. Първоначалният достъп до съд се извършва заедно с приема в адвокатурата. От правата, произтичащи от достъпа до даден съд, адвокатът може да се откаже само за да получи достъп до друг съд.
  Към всеки съд има списък на адвокатите, получили достъп до него. Адвокатът се вписва в този списък, след като е положил клетва, посочил е постоянния си адрес и е открил кантора. С вписването той получава правомощия да упражнява адвокатска професия.
  Достъпът до съд се прекратява, ако членството в адвокатурата:
  * е прекратено;
  * адвокатът се откаже доброволно или
  * се отмени, защото е получено неправомерно.
  Достъпът до съд може да бъде отменен, в случай че:
  * адвокатът не положи клетва в рамките на три месеца след първоначалния достъп до съда;
  * адвокатът в рамките на три месеца не открие кантора (респективно не назначи упълномощено лице) или
  * адвокатът се откаже от кантората си.
  Освен в случай на смърт, името на адвоката се изважда от списъка на получилите право на достъп адвокати, ако достъпът до съд е прекратен.
  Адвокатска клетва и адвокатска тайна
  Веднага след първоначалния достъп до съд, адвокатът трябва да положи следната клетва:
  “Заклевам се в Господ, Всемогъщия и Всезнаещия, да съхранявам конституционния ред и съвестно да изпълнявам задълженията си на адвокат и нека Господ ми е свидетел.”
  Ако заклеващият се принадлежи към религиозна общност, чийто канони повеляват наместо клетва да се използва друга форма на обвързване, то използването й е разрешено. Клетвата може и да не е с религиозна насоченост. Тя трябва да бъде произнесена по време на открито заседание на съда, до който адвокатът е допуснат, като при произнасянето й адвокатът повдига дясната си ръка. За полагането на клетвата се съставя протокол, който трябва да съдържа нейния буквален текст. Той трябва да е подписан от адвоката и от председателя на съда Ако адвокатът в рамките на три месеца след първоначалния си достъп до съд не е положил клетва, решението за достъп до съда се отменя.
  Задължение на адвоката е да пази тайна.
  Това се отнася до всичко, което му стане известно при упражняването на неговата професия. Задължението да пази тайна остава и след приключване на мандата на адвоката. Адвокатът трябва да задължи и сътрудниците си да пазят същата тайна.
  Морални и етични изисквания към адвоката
  Адвокатът трябва да упражнява съвестно професията си. Както в личен, така и в професионален план, адвокатът трябва да спазва норми на поведение, с които да оправдава уважението и доверието, които професията на адвокат предполага.
  Адвокатът не може да разпространява неистини.
  Адвокатът може да прави дискредитиращи изказвания само по конкретен повод - във връзка с поведението на други замесени по делото лица или във връзка с развитието на процеса.
  Адвокатът не може да защитава противоречиви интереси. Той трябва да работи върху своето професионално израстване.
  Адвокатът не трябва да упражнява дейност, която не може да се съчетае с адвокатската професия и по-специално с положението му на независим орган на правораздаването или може да навреди на доверието в неговата независимост.
  Право на сдружаване и на възнаграждение
  Адвокатите могат да се сдружават за колективно упражняване на професията с:
  * членове на адвокатска колегия или на колегия на патентни адвокати, данъчни съветници, данъчни пълномощници, икономически или финансови ревизори;
  * адвокати от държави-членки на ЕС или от други държави, които упражняват дейността си съгласно Закона за дейността на европейските адвокати в Германия и чиято кантора е извън границите на Федерална Република Германия и
  * патентни адвокати, данъчни съветници, данъчни пълномощници, икономически или финансови ревизори от други държави, които упражняват професия, съответстваща по образование и правомощия на професиите по Наредбата за патентни адвокати, Закона за данъчна консултация или Наредбата за икономически ревизори и в пределите на тези закони могат да образуват сдружение с патентни адвокати, данъчни съветници, данъчни пълномощници, икономически ревизори.
  Дружества с ограничена отговорност с предмет на дейност консултация и представителство по правни въпроси могат да бъдат регистрирани като адвокатски дружества. Участието на адвокатски дружества в обединения за съвместно упражняване на професията е недопустимо.
  Адвокатското дружество има правата и задълженията на адвокатa.
  За извършената дейност адвокатът получава възнаграждение, което се определя според Федералния правилник за адвокатските такси. Адвокатът няма право да уговаря по-малка от определената в правилника сума. Недопустими са договорки, посредством които изплащането на дадено възнаграждение или размерът му стават зависими от изхода на делото или от успеха на адвоката (хонорар за успех) или такива договорки, според които адвокатът задържа част от извоюваната сума (quota litis).
  Безплатна правна помощ, служебен защитник
  Помощ при упражняването на права (консултативна помощ).
  Такава помощ може да се оказва на лица, които:
  * не притежават нужните средства;
  * нямат друга възможност за получаване на правна помощ или
  * не могат сами да защитават правата си.
  Служебен защитник се назначава в случаите, когато:
  * се провежда съдебно заседание пред първа инстанция в окръжен или апелативен съд или
  * определено лице е привлечено към наказателна отговорност.
  Служебният защитник се назначава от председателя на съда, като е желателно той да е от допуснатите до съд от конкретния съдебен район адвокати. На обвиняемия трябва да се даде възможност да определи в рамките на конкретен срок адвокат измежду списъка на адвокатите. Председателят на съда трябва да назначи посочения от обвиняемия адвокат, освен ако не са налице сериозни пречки за това.
  Назначението се отменя, ако впоследствие бъде избран друг защитник и той приеме избора.
  Адвокатската колегия като юридическо лице: права и задължения
  Адвокатите, които са допуснати в района на Върховния съд на дадена провинция, както и адвокатските дружества, чийто седалища се намират в този район, образуват адвокатска колегия. Седалището на адвокатската колегия е в същото населено място, в което заседава Върховният съд на провинцията.
  Адвокатската колегия е субект на публичното право. Нейни органи са Управителният съвет, Председателският съвет и Общото събрание.
  Управителен съвет на адвокатската колегия
  Управителният съвет се избира от събранието на колегията. Той е седемчленен, но събранието на колегията може да постанови по-голям състав.
  За член може да бъде избран адвокат, който:
  * е член на колегията;
  * има навършени 35 години или
  * упражнява професията на адвокат минимум пет години без прекъсване.
  За член не може да бъде избран адвокат:
  * срещу когото е започнало дисциплинарно производство;
  * на когото е наложена забрана за упражняване на професията или забрана за представителство;
  * срещу когото е повдигнато публично обвинение за престъпление, което може да има като последствие невъзможността да се заема пост на обществена служба;
  * който е наказан с мъмрене или глоба в последните пет години;
  * който е наказан със забрана за представителство в последните десет години или
  * който е наказан с изключване от адвокатура в последните петнадесет години.
  Мандатът на членовете на Управителния съвет е четиригодишен. На всеки две години се провеждат избори, с които се подновява половината от състава.
  Лице, избрано за член на Управителния съвет, може да си направи самоотвод, когато:
  * навърши 65 години;
  * е било член на Управителния съвет за последните четири години или
  * поради болест е възпрепятствано да изпълнява задълженията си.
  Управителният съвет се задължава:
  * да съветва членовете на колегията по въпроси, свързани с професионалните задължения;
  * да съдейства при разрешаване на спорове между членове на колегията и между членове на колегията, от една страна, и клиентите им, от друга;
  * да контролира изпълнението на задълженията на членовете на колегията;
  * да предлага адвокати за членове на Съдилища по адвокатски въпроси и на Върховни съдилища по адвокатски въпроси;
  * да представя пред Общото събрание на колегията годишен отчет за управлението на имуществото;
  * да издава експертизи, които да послужат пред съда, пред съдебната администрация или административните власти на провинцията;
  * да съдейства при обучението на стажанти и
  * да предлага адвокати за членове на съдебните изпитни комисии.
  За вземането на решения е необходимо да присъстват най-малко половината от членовете на Управителния съвет. Решенията се приемат с обикновено мнозинство.
  Председателски съвет на колегията
  Председателският съвет се избира от Управителния съвет, като членовете му трябва да са от нейния състав.
  Председателският съвет е четиричленен и се състои от:
  * председател;
  * заместник-председател;
  * секретар и
  * ковчежник.
  Управителният съвет на колегията може да увеличи броя на членовете на Председателския съвет.
  Задълженията на председателя са да:
  * представлява колегията пред съда и извън него и да
  * представя пред съдебната администрация на провинцията ежегодно писмен доклад за дейността на колегията и на управата.
  Общо събрание на адвокатската колегия
  Общото събрание на адвокатската колегия се свиква от председателя. Той е длъжен да свика Общото събрание по искане на една десета от членовете, като писмено посочат и темата, която ще се разисква. Обявяването на датата на Общото събрание трябва да стане най-малко две седмици преди насрочената дата.
  Общото събрание се задължава:
  * да провежда избор за Управителен съвет на колегията;
  * да определя размера и падежа на вноските и разпределянето на административните такси;
  * да се грижи за социалното осигуряване на адвокатите и техните близки;
  * да осигурява средствата, нужни за покриване на разноските за общите дела;
  * да издава директиви, чрез които да се покриват разноските и пътните разходи на членовете на Управителния съвет и на Съда по адвокатски въпроси и
  * да проверява отчета на Управителния съвет за приходите и разходите на колегията, както и за управлението на имуществото на колегията.
  Федерална адвокатска колегия
  Адвокатските колегии се обединяват във Федерална адвокатска колегия. Седалището й се определя от нейния устав.
  Федералната адвокатска колегия е субект на публичното право. Нейни органи са Председателския съвет и Общото събрание. Тяхната структура и функции са сходни с тези на Председателския съвет и Общото събрание на адвокатските колегии.
  Федералната адвокатска колегия се задължава
  * да търси мненията на отделните колегии по въпроси, засягащи адвокатските колегии като цяло и след колективно разискване да налага мнението на мнозинството;
  * да се грижи за социалното осигуряване в рамките на адвокатските колегии;
  * винаги да защитава пред компетентните съдилища и власти становището си, когато се засягат интересите на адвокатските колегии като цяло;
  * да представя адвокатските колегии пред власти и организации и
  * да поощрява професионалното развитие на адвокатите.
  Уставно събрание
  То се свиква от председателя на федералната адвокатска колегия, ако най-малко пет адвокатски колегии или една четвърт от членовете му са поискали това писмено и са определили темата за разискване.
  Съд по адвокатски въпроси
  Съдът по адвокатски въпроси се създава за района на адвокатската колегия. Контролът над него се осъществява от съдебната администрация на провинцията.
  Членове на този съд могат да бъдат само адвокати, които се числят към адвокатската колегия, за чийто район е създаден. Те са почетни съдии.
  За член на Съда по адвокатски въпроси може да бъде избран само адвокат, който може да бъде избиран и в управата на адвокатска колегия.
  Членовете на съда по адвокатски въпроси не могат едновременно да са в Управителния съвет на адвокатската колегия и в Уставното събрание.
  Съдиите от този съд се освобождават по предложение на съдебната администрация на провинцията, ако:
  * стане известно, че не отговарят на условията за избор;
  * настъпи обстоятелство, което противоречи на избора или
  * злоупотребяват със служебното си положение.
  По предложението на съдебната администрация на провинцията се произнася Върховният съд по адвокатски въпроси. Решението му е окончателно.
  Върховен съд по адвокатски въпроси
  Върховният съд по адвокатски въпроси се създава към Върховния съд на провинцията.
  Няколко провинции могат да се договорят за създаването на един Общ Върховен съд по адвокатските въпроси.
  Членовете на Върховния съд по адвокатски въпроси се назначават от съдебната администрация на провинцията за срок от четири години. Те трябва да са членове на Върховния съд на провинцията. В случаите, когато се създава Общ Върховен съд по адвокатски въпроси, членовете се избират от Върховните съдилища на провинциите в договорено предварително от провинциите съотношение.
  Колегия по адвокатски въпроси към Върховния федерален съд
  Към Върховния федерален съд се създава колегия по адвокатски въпроси, която може да бъде наказателна или гражданска.
  Колегията се състои от председателя на Върховния федерален съд, както и от трима члена на Върховния федералния съд и от трима адвокати, които се назначават от Федералното министерство на правосъдието за срок от четири години.
  Адвокатура към Върховния федерален съд
  За адвокатурата към Върховния федерален съд важат всички вече изброени предписания за адвокатура към обикновен съд.
  Функциите на съдебната администрация на провинцията се поемат от Федералното министерство на правосъдието. Функциите на прокуратурата се поемат от Върховния прокурор.
  Достъп до Върховния федерален съд
  Достъп за явяване пред Върховния федерален съд се получава само след номиниране от комисията за избор на адвокати към Върховния федерален съд.
  Избори се извършват въз основа на списъците с предложения. Лицата в списъците трябва да са навършили тридесет и пет годишна възраст и през последните пет години без прекъсване да са упражнявали адвокатска професия.
  При допускане до Върховния федерален съд адвокатът губи правото си на достъп до който и да е друг съд.
  Особени права и задължения на адвокатите към Върховния федерален съд
  Адвокатите могат да се явяват само пред Върховния федерален съд, пред другите висши съдилища на федерално равнище и техните общи съдийски колегии и пред Конституционния съд. Това не се отнася до правото им да се явяват пред международни и съвместни междудържавни съдилища.
  Адвокатите към Върховния федерален съд могат да образуват сдружения само помежду си, като в тях могат да участват не повече от двама адвокати.
  Към Върховния федерален съд се образува адвокатска колегия, която включва всички допуснати адвокати.
  Дисциплинарно производство
  При осъществяване на дисциплинарно производство адвокатът не може да бъде задържан или арестуван, нито може да бъде задължен да се подложи на психотест.
  При обвинение в нарушаване на задълженията на адвоката, последният заедно с членовете на управата на адвокатската колегия имат право на достъп до документите по процеса.
  Завеждане на процес
  Процес започва прокуратурата, като връчва на Съда по адвокатски въпроси обвинителен документ. Адвокатът сам може да възложи на прокуратурата да заведе процес срещу него, за да отпадне подозрение за нарушение на задължение.
  Обвинителният документ съдържа:
  * фактите за нарушеното задължение и
  * доказателства (ако са нужни).
  Съдебно производство и съдебно заседание в наказателния процес
  На адвоката се изпраща призовка. Делото може да се проведе в отсъствието на адвоката, ако в поканата това е изрично упоменато. То се води при закрити врати. По молба на прокуратурата делото може, а по молба на адвоката - трябва да е публично.
  Решение за дисциплинарно наказание може да се обжалва пред Върховния съд по адвокатски въпроси. Срокът е една седмица след издаване на решението, а ако адвокатът не е присъствал на процеса - една седмица след като той е бил уведомен за решението.
  Решение на Върховния съд по адвокатски въпроси може да се преразгледа от Върховния федерален съд, ако то е за:
  * забрана да се практикува като представител или застъпник в определени правни области за срок от една до пет години или
  * изключване от адвокатура.
  Срокът за подаване на молба за преразглеждане е една седмица след издаване на решението, а ако адвокатът не е присъствал на процеса - една седмица, след като той е бил уведомен за решението 87. 87 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#82] от "wassermann12":
  Диплома от Оксфорд? Не се брои!
  Да - диплома от София? Не се брои!
  1.Оксфорд (на английски Oxford, изговаря се Оксфърд) е град в Англия, административен център на графство Оксфордшър, Южна централна Англия, в близост до устието на река Темза.
  2.Оксфордският университет (английски: The University of Oxford) е най-старият университет във Великобритания, основан през 1167 г. в град Оксфорд. Днес той е едно от най-уважаваното и считан за едно от най-добрите британски висши училища
  Има разлика между Софийски университет "Св. Кл. Охридски" и университет в София, нали?

 88. 88 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#40] от "koprivlen666":

  Никой не ти пита простата тиква за разрешение.

 89. 89 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#82] от "wassermann12":
  "професор" Евгений Александров Дайнов, известен като "Синия шаман"?


 90. 90 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#77] от "molesan2":

  ".....винаги трябва да се извършва със необходимата сериозност и задълбочено проучване на характера на учебното заведение.."

  Дали някой специалист като теб пък, не легализира дипломата на Калинка, след много задълбочено проучване. Големи учени са се извъдили туй министерство: и от университети разбират, а и от какви ли не учебни дисциплини. Наредили ли са се: роднина-даскал от ВУЗ на втори трудов договор-роднина.

 91. 91 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 890 Неутрално

  "Има изключително просто и лесно решение на проблема...

  Младите хора просто не следва да се връщат в България след като въпросната "държава" си търси хиляди начини по които да ги прецака... "

  Ето НПайн от форума го е казал. Особено силно важи, когато осъзнаеш, че поне 20 години са необходими от започване на някаква дискусия по този проблем...и може би още 20-30 докато се стигне до консесус по преодоляването на проблема. За капак очевидно има хора, които намират за правилно неприемането в България на млади, здрави и образовани българи ходили по чужбината - абсурд, който не ми е известен да съществува в съзнанието на който и да е индивид, ако ще той да е централно африканец, амазонецабориген и т.н. дивак. Евала, както е казано хората винаги си заслужават съдбата...

 92. 92 Профил на Логика
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:18 на 18/04/2011 от неговия автор.

 93. 93 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#80] от "mapto":Чувал съм и за Болонския процес,но това не променя проблема,който стои.Отделните случаи не променят принципа.Симеон Сакскобурготски е завършил лицей в Кайро,а след това военна школа/някои казват,че е военна академия/ в САЩ.Може ли някой тук да каже на каква степен от нашата образователна система отговаря полученото образование в Кайро/игнорирам града,тъй-като е възможно този лицей да е бил английски,или италиански/.Каква е степента на военното образование на величеството в САЩ и с коя наша степен на военно образование отговаря то-сержантско училище,военна академия,генерал-щабна академия,военен университет във В.Търново,ВВВУ в Долна Митрополия/бивше/?

 94. 94 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Качеството на едно образование твърде условно може да се свърже и със страната,в която е получено.Изключвам Сомалия,но част от тукашните форумци ще ми начукат минуси,ако посоча руските висши учебни заведения като такива с високо качество.Но ще посоча,че двамата твърде млади лауреати на нобелова награда по физика за 2010 г. от Великоритания се оказаха руски възпитаници,завършили Московския технологически институт само три години по-рано и намерили богата технологична база във Великобритания,за да развият в толкова кратък срок своите теоретични познания,получени в Москва.

 95. 95 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#84] от "vlad_m1":

  на АНГЛИЙСКИ.

  .
 96. 96 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#94] от "molesan2":

  Способни хора има навсякъде, от всяка държава. А руската теоретична физика е световно известна - може би именно заради липсата на експериментални средства. Освен това в западния свят способните студенти учат най-вече биология, и най-голямата част стават лекари и адвокати. Заради доброто заплащане.

  .
 97. 97 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#94] от "molesan2":

  "..завършили Московския технологически институт"

  "Другарю" molesan2, това, че си невеж е повече от очевидно. Затова и хора като теб, трябва да спрат да си навират човката в неща, които не разбират. Андрей Гейм и Константин Новоселов са завършили Московския физико-технически институт (Московский физико-технический институт), а не Московския технологически институт (Московский технологический институт). Разлика от земята до небето, но не и за теб, ти си просто един невеж писарушка.

  А в статията все пак става въпрос за дипломи от страни от Европейската общност с които имаме споразумения и не е дадено на такива невежи като теб да разсъждават. Най-добре се пенсионирай и храни гълъбите по градинките.

 98. 98 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#93] от "molesan2":

  Аз още чакам да разбера как дипломата ми по специалност, несъществуваща в България, и никога непреподавана в български ВУЗ, беше 'приравнена' . На какво точно 'приравнявате' дипломата ми по несъществуваща в България природна наука? И защо с тази диплома мога да кандидатствам за докторантура в цял свят без необходимост от апостил, легализиран превод, заседания на комисии, печати, подписи на министерства и чиновници, по всяка вероятност неквалифицирани да ме 'приравняват'..? Сигурен съм, че влагате много енергия и усилия в решаване на разни заплетени академични казуси, но също така се надявам да осъзнавате, че вашата бюрократщина може би е причината много мои връстници да са се отказали да вложат наученото в чужбина за развитието на затъващата ни държава..

 99. 99 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#96] от "Perfanov":Абсолютно съгласен.Ударих едно +.

 100. 100 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#97] от "gianni":Невежеството ми е очевидно,даже повече от очевидно.Затова и никаква обида у мен,особено от хора като теб.А иначе,разбрал си смисъла на това,за което се говори в този форум.В това нямам никакво съмнение,аз "писарушката."Съкрушиелен е аргумента ти относно точното наименование на института,който са завършили двамата лауреати.Пък и това е най-важното в спора.От къде да мога аз,невежия писарушка да се извися на такива висини!Май ще трябва да отида да садя картофи на село.Но преди това ще ви покажа един среден пръст.И не за "убийствения"аргумент,който изтъкнахте и не за фундаменталната грешка,която допуснах и с това доказах своето неспасяемо невежество,а за факта,че нямам това аристократично ваше възпитание/ето и сега не пиша "ваше" с главна буква-повярвайте ми,не е от неуважение към вас,а от незнание!Признавам,че допуснах и една друга фундаментална грешка,не разбирайки,че става на въпрос за легализиране на дипломи в рамките на ЕС.А аз,невежата писарушка си помислих,че този до известна степен регионален проблем дава възможност на нас,невежите да поразсъждаваме въобще за принципите и предпоставките за легализиране на дипломи,получени в различни държави,с различни образователни системи.Едно несъмнено предимство на тези форуми е,че хората са анонимни и много ярко личат простаците.Другото предимство е,че в тези форуми могат да се срещнат и възпитани хора,с които наистина може да се разговаря,дори и да се спори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK