Френски министър: Искаме да помогнем на Румъния да влезе в Шенген

Клод Геан и Траян Игаш се срещнаха в Букурещ.

© Associated Press

Клод Геан и Траян Игаш се срещнаха в Букурещ.Франция иска да помогне на Румъния да изпълни критериите за влизане в шенгенското пространство. Това заяви френският министър на вътрешните работи Клод Геан след среща с румънския си колега Траян Игаш, предаде агенция "Франс прес".


Знаем, че властите са вложили значителни усилия в тази посока, допълни Геан. Той изрази надежда, че двете страни ще преодолеят напреженията помежду си, и обяви желанието на Париж да поднови приятелския диалог с Букурещ.


Министърът обаче не пожела да каже дали Румъния има шансове да влезе в Шенген тази година, като заяви, че не може да се произнесе от името на 27-те държави в Европейския съюз, отбеляза Аджерпрес, цитирана от БТА.
Ще бъде общо решение, но Франция е решена да помогне на Букурещ. Уверен съм, че Румъния ще изпълни всички критерии, поясни френският министър.


Румъния обаче ще трябва да увери отново своите европейски партньори в готовността си, тъй като ще стане външна граница на Европа, подчерта Геан. Франция обмисля присъствието на полицаи от различни европейски страни в румънската гранична полиция, добави той.


Министърът отбеляза, че в Париж се наблюдава увеличение на престъпленията, извършени от румънски граждани, като става въпрос най-вече за малолетни, които са част от престъпни мрежи. Според Геан действията на няколко хиляди души се отразяват негативно на имиджа на една държава, с която Франция има традиционни приятелски отношения.


От своя страна Траян Игаш каза, че от техническа гледна точка Румъния е подготвена за охраняване на външните граници. Отворени сме и сме готови за добро сътрудничество между Румъния, Франция, страните от ЕС и страните от шенгенското пространство, допълни румънският министър на вътрешните работи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK