Брюксел предлага по-добро управление на имиграцията към ЕС

Еврокомисар Сесилия Малмстрьом

© Reuters

Еврокомисар Сесилия МалмстрьомПри "изключително извънредни ситуации" като такива, при които част от външната граница на Европейския съюз е подложена на "силен неочакван натиск", може да повторно да се въвеждат ограничени гранични проверки по вътрешните граници. Това заяви днес еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, докато представяше мерки за по-добро управление на миграцията към ЕС.


Днес Европейската комисия представи инициативи за по-структуриран и цялостен подход за бързо реагиране на ЕС на предизвикателствата и възможностите, свързани с миграцията, предаде пресслужбата на институцията. Реакцията на комисията се наложи заради протичащите и в момента събития в Северна Африка, вследствие на които повече от 25 000 души избраха да потърсят по-добър живот в ЕС.


Според Европейската комисия трябва да се подсилят граничният контрол и управлението на шенгенското пространство, за да се справят държавите членки с незаконните имигранти. Всички страни в Шенген трябва да контролират ефективно своята част от външните граници на ЕС в съответствие с "правилата и духа" на европейското законодателство.
Една от целите, които си поставя комисията, е завършването на обща европейска система за убежище до 2012 г., която да е в съответствие с основните ценности и международните задължения на ЕС. Държавите членки трябва да си споделят добрите практики във връзка с интеграцията на законни имигранти.


Брюксел предлага и "по-целенасочена законна миграция към ЕС", която да съдейства за насочването на лица, притежаващи специални умения. Европейският съюз се нуждае от такива хора, за да преодолее прогнозирания недостиг на работна ръка и очаквания спад на населението в трудоспособна възраст.


ЕС ще трябва да изгради стратегически подход към отношенията с трети държави и по този начин да увеличи възможностите за законна имиграция и да ограничи незаконната такава.


Част от предложенията на Еврокомисията бяха провокирани от общо писмо на Париж и Рим за преразглеждане на правилата за Шенген. Идеите на комисията ще послужат за основа на обсъжданията на извънредния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на 12 май. На него министрите на ЕС ще обсъдят проблемите на имиграцията.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1291 Весело

  Брюксел предлага, Господ разполага!

  Дудо ви обича!
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Весело
 3. 3 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 726 Неутрално

  По-доброто управление е затягане на границите и по-дебела тояга. И като са тръгнали да махат кадаифа, да намерят начин да го убият на бърза ръка и да се опитат да стабилизират малко положението там, щото камиларя не напразно ни заплашваше да ни залее с 30 000 000 циганина от Северна Африка.

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/11/273&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/532&format=HTML&aged=0&language=BG&guiLanguage=en
  "Досега броят на търсещите убежище лица, които пристигат в Европа е много малък. Повече от 25 000 обаче избраха да потърсят по-добър живот в ЕС. Някои държави-членки са по-пряко изложени на масивен приток на мигранти, отколкото други, но тази ситуация не може да бъде разрешена само на национално равнище. Тя изисква мобилизирането на всички държави-членки на равнище ЕС.„Скорошните събития породиха безпокойство по отношение също така на функционирането на Шенгенската система. Свободното движение на хора през европейските граници представлява много важно постижение, което не трябва да бъде заличено, а по-скоро утвърдено. Затова Комисията вече предложи по-добър механизъм за оценка, за да се гарантира, че външните граници се контролират ефективно. За запазване на стабилността на Шенгенското пространство, може да се окаже необходимо също така временното повторно въвеждане на ограничени гранични проверки по вътрешните граници при изключително извънредни ситуации, като такива, при които част от външната граница е подложена на силен неочакван натиск.“, отбелязва комисар Сесилия Малмстрьом.ЕС отговори незабавно на тези предизвикателства посредством оперативните и финансовите средства, с които разполага. Бяха мобилизирани средства за управление на спешната хуманитарна ситуация, предизвикана от внезапния приток на бежанци и разселени лица в съседните на Либия държави. Заедно с предоставените на двустранна основа средства подкрепата позволи предоставянето на временен подслон за бежанците и разселените лица, осигуряването на основните им потребности и подпомагането на много от тях да се завърнат в държавите на произход. FRONTEX задейства съвместна операция (EPN Hermes Extension 2011 г.) с цел подпомагане на Италия за справяне със ситуацията, свързана с мигрантите и бежанците, пристигащи на италианския бряг. ЕВРОПОЛ изпрати в Италия екип от специалисти, за да помогне на нейните правоприлагащи органи да открият потенциални трафиканти на хора сред незаконните мигранти, достигнали до италианската територия. Най-засегнатите от нарастващия приток от бежанци и незаконни мигранти държави-членки бяха подпомогнати и финансово."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Е, най-сетне, бааавно и трудно, но тия намериха вярното решение- трябва да се пазят границите, а не да се чудят с какво да пръскат, след като вече скакалците са прескочили морето и кръстосват континента в търсене на нещо годно за опоскване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK