ЕС ще предприеме конкретни мерки за интеграцията на ромите

Вивиан Рединг призова за конкретни действия по проблемите на ромската интеграция.

© Reuters

Вивиан Рединг призова за конкретни действия по проблемите на ромската интеграция.Страните от Европейския съюз ще предприемат конкретни действия на национално ниво, за да бъде улеснена интеграцията на ромите. Това заявиха министрите на Съвета на ЕС по заетост и социална политика този четвъртък по време на заседание в Брюксел, съобщи испанският ежедневник "Ел паис".


Основната тема на заседанието беше приемането на обща рамка на ЕС за национални стратегии за интегриране на ромите до 2020 г. В текста се подчертава необходимостта от конкретни мерки в държавите-членки, които да подобрят достъпа на ромите до здравеопазване, заетост и жилищно настаняване.


Министрите се споразумяха за по-строг контрол върху прилагането на европейското законодателство срещу дискриминацията, както и върху изразходването на средствата от еврофондовете, предназначени за ромското население.
Дойде моментът за конкретни действия, за да постигнем реална промяна, заяви еврокомисаря по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг. Положението на ромите е несъвместимо с европейските ценности, допълни Ласло Андор, комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното включване.


Министрите призоваха държавите-членки да представят националните си планове за интеграция на ромското население до края на 2011 г. и се ангажираха да оценят напредъка в сфери като образование и трудова заетост на ромите през следващите десет години.Миналото лято еврокомисар Рединг влезе в сериозен спор с френския президент Никола Саркози заради депортирането на роми от Франция. Твърдият подход на Париж предизвика сериозни дебати в редица държави-членки.

Представителите на страните от ЕС признаха, че въпреки предприетите мерки на национално, европейско и международно ниво, много роми все още са обект на дискриминация.


Европейската коалиция за политиката към ромите, която в момента е под председателството на "Амнести интернешънъл", приветства приетия план за действие.


В началото на април 2011 г. Европейската комисия представи нова рамка за изготвянето на 27 национални стратегии за ромската интеграция. Еврокомисар Вивиан Рединг даде на страните от ЕС време до края на годината да решат как най-добре могат да предоставят на ромското малцинство достъп до образование, заетост и здравеопазване.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Нека Вивиан Рединг да приеме в Люксембург стотина цигани от Столипиново и да покаже как ще ги интегрира.

 2. 2 Профил на viktoriya22
  viktoriya22
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А ромите ще се интегрират ли в Германия, Франция, Холандия и т.н или само в България и Румъния.
  Ако е така не съм сигурна дали ще е "честно" спрямо нас, тъй като съм убедена, че никой българин не иска детето му да учи рамо до рамо с циганчи, нито да лежи в болницата легло до легло с циганин. Защото преди всички един циганин си остава крадлив и мързелив до края на живот си....

 3. 3 Профил на Стария Бен
  Стария Бен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Как да изгребеш океана с лъжица? Как да интегрираш нещо неинтегрируемо?

  Вижте, от ЕС, ако имате излишни милиони - дайте ги насам, ще ги оползотворим за хубави работи

 4. 4 Профил на potresena
  potresena
  Рейтинг: 521 Неутрално

  За мен това е абсолютно загубена кауза. Неграмотни, мръсни, крадливи и да не продължавам... как се интегрира такова чудо?

 5. 5 Профил на irinayantreva
  irinayantreva
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Засега Саркози показа как най-ефективно се работи с цигани, пример от най-старата демокрация на света.

 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4137 Разстроено

  Двадесет години закъснение... Лесно не се наваксват! Трябваше да се сетят по-рано! Цяло едно изгубено, подивяло и деградирало ромско поколение в Словакия, Унгария, Румъния и България...

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2756 Весело

  "Положението на ромите е несъвместимо с европейските ценности..." - т.н. РОМИ наясно ли са с ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ или министрите на Съвета на ЕС по заетост и социална политика ЩЕ им ги РАЗЯСНЯВАТ?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на bot
  bot
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Кафявата зловонна маса е несъвместима с нищо над рънътъ и кинефа. Трудови лагери и училища - друг метод няма.

 9. 9 Профил на zenit
  zenit
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ще пилеят пари на данъкоплатците, шепа цигани ще станат милионери а резултат никакъв. Нищо ново под слънцето. Този филм сме го гледали. Трябва семейно планиране за циганите и то в по-ефективна форма.

 10. 10 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 470 Весело

  "да предоставят на ромското малцинство достъп до образование, заетост и здравеопазване."

  Всичко това им е предоставено много отдавна ...

  Явно от Европа нямат представа в какво е проблемът.

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 11. 11 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Госпожа Рединг да вземе да интегрира в собствения си квартал един катун нашенски цигани, а после да говори за цяла Европа.
  Ей, писна ми от политици ИДИОТИ, на всякакво ниво!!!!!!!!!!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 12. 12 Профил на nofear
  nofear
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Живея близо до гето и ви уверявам, че интеграцията на ромите е загубена кауза.

 13. 13 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Дрън-дрън-дрън...
  и така до следващия план на ЕС за ромска интеграция,
  до още по-следващия...до края на света.

 14. 14 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Европейците са много наясно, че болшинството от циганите са едно градливо и мързеливо племе. Ясно им е , че такъв филм като 'интеграция' не може да има, поради самите цигани, а не поради финансови или дискриминационни причини. Но политкорекността задължава лелки като Рединг да дрънкат глупости и да си изработват заплатите. Вместо да висите по форумите и да се ядосвате на такива изказвания, обяснете на децата си тихо, спокойно и без много показност какви са циганите и защо не могат да се интегрират

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 15. 15 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Смятам , че интеграцията е важна за циганите ..но проблема е в тяхното мислене и възприятие . начина им на живот ..те не се стремът да копират добрите страни от българите ..а търсат оправдание за лошия начин на живот ,така казано от тях държавата ..като готованци ..Имат права в повече..като се вземе в предвид и законодателството ..

 16. 16 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 798 Весело

  До коментар [#14] от "dgd":

  Съветът, който си отправил"да обясним на децата си" какво са наистина циганите, аз лично, отдавна съм го изпълнил Скоро ще започна да пускам научно-популярни филми на дъщеричката си, за да види КОЙ е трябвало да спечели Втората Световна Война. Като ще и обясня връзката с настоящето.

 17. 17 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 776 Весело

  Френската версия на приказката за мравката и щуреца:

  През цялото лято мравката се труди усърдно, събира храна за зимата и си стяга къщата.

  Щурецът през цялото лято пее и танцува и си мисли колко е глупава мравката да работи толкова много. Но зимата идва и мравката се прибира на топло, има си храна, подслон, изобщо, всичко при нея е О.К. Щурецът обаче няма къде да се прибере, целият е вледенен, няма и какво да яде, свиква пресконференция и пита защо мравката има право да стои на топло и да има какво да яде, а нещастният щурец мръзне гладен под снега. Телевизията веднага организира предаване на живо, как щурецът е посинял от студ и се чуди къде да се свре на завет. В същото време се пуска видео как мравката се е разположила удобно в топлия си дом, а масата е препълнена с храна. Всички французи са поразени, че в една толкова богата страна оставят бедния щурец да замръзва на улицата, докато другите тънат в изобилие и охолство. Асоциациите, борещи се срещу бедността организират протести пред дома на мравката. Журналистите организират интервюта, питащи как е допуснато мравката да забогатее на гърба на щуреца и искат от правителството да увеличи данъците на мравката, за да плати справедливата цена на богатството си. В отговор на сондажите, правителството приема закон за икономическо равенство и закон срещу дискриминацията. Данъците на мравката са увеличени и плюс това, тя трябва да плати огромна глоба за това, че не е наела щуреца на работа (за да му помогне финансово). Тъй като мравката няма достатъчно пари да си плати глобата и данъците, къщата й е иззета от държавата и тя напуска Франция и се заселва в Швейцария.

  Телевизията прави репортажи как щурецът е надебелял. Той е на път да изяде и последните запаси от храна, натрупани от мравката, а пролетта е още далеч. Жилището на мравката се превръща в социално жилище за щуреца и започва да се разпада, защото последният не прави нищо за да го поддържа. И за това се порицава правителството.

  Съставя се анкетна комисия по проблема, която ще струва 10 милиона.

  Щурецът умира от свръхдоза.

  Вестниците “Либерасион” и “Юманите” коментират провала на правителството да се справи със социалното неравенство.

  Къщата се превръща в свърталище на банда от паяци имигранти.

  Правителството се поздравява с голямото разнообразие на културни общности във Франция.

  Паяците организират трафик на марихуана и тероризират целия квартал.

  Край.


  Тая приказка да ви напомня нещо?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 18. 18 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#16] от "mizo":

  Ти си долен псевдолиберален фашист

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 19. 19 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Защо никога не се поставя въпроса за това дали обичаите на ромите - купуването на момичета за булки, кражбата като вид занаят и др. са въобще съвместими с европейските ценности. Между ромите и останалите има огромна културна пропаст. А това да им се наливят пари по всякакви програми и проекти за интеграция, да им позволява да влизат в университети без приемни изпити, за да вземат дипломи е престъпление срещу всеки трудещ се и борещ за своето развитие човек.Циганина не знае да си напише името, но е научил, че като се оплаква от дискриминация и нарушаване на човешките права навсякъде минава тънко.

 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  които да подобрят достъпа на ромите до здравеопазване, заетост и жилищно настаняване.
  *******************

  Те и досега си имат неограничен достъп до здравеопазване. Отностно второто - заетостта, циганите бягат от работа, като дявол от тамян. А ако "жилищно настаняване" означава, че на ромите ще им се подаряват жилища, строени с парите от хазната, в която те не са внесли дори лев, то аз съм категорично против.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 798 Весело

  До коментар [#18] от "dgd":

  дгд, не ме обиждай! Аз не съм фашист. Фашистите са боклуци, оставяли са се на партизаните в италия да ги убиват,че дори да ги показват мъртви на пазара
  Аз съм нацист и няма нищо общо с фашизма!

 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1293 Весело

  До коментар [#17] от "traveler1":

  Ето продължението на твоята приказка:

  Един от паяците случайно е осъден и пратен в затвора. Социалният президент веднага поправя грешката и го помилва. Всички паяци гласуват за спасителя си и той печели пореден мандат. Френският Хелзинкски Комитет осъжда държавта в Страсбург, защото покрай грижите за щуреца са забравени хлебарките. Всяка хлебарка има по 10-15 хлебарчета, които или проституират или просят. Традиционният им стремеж към образование е подтъпкан! Държавата веднага поправя грешката и строи хлебарници за хлебарките. Обявено е десетилетие на хлебарското включване. Хлебарките решават, че дискриминационното и обидно обръщение "хлебарка" трябва да се замени с нещо по-възвишено. Предложението "еврохлебарка" е отхвърлено. Избрана е нова дума "джин". "Но джин е алкохолна напитка"- опитва се да протестира пияна мравка- расист. Обявена е за лумпен. Вече всеки трябва да нарича хлебарките "джинове". На няколко телевизии им е спрян лиценза, заради излъчване на реклами на РАЙД. Джиновете, окрилени от поощрението на държавата, се развилняват. Грабят, изнасилват, пребиват. Безнаказано. Отново случайно е осъден джин, обрал, изнасилил и убил мравка-пенсионер. Френският Хелзинкски Комитет осъжда държавта в Страсбург, за нарушаване на три от основните права на джина. Джинът е амнистиран. Гласуван е закон за защита на джинове от дискриминация, според който всеки е длъжен да допуска в дома си джинове и да изпълнява всяко тяхно желание и право. Всеки джин има само права и свободи. Задълженията и данъците остават за мравките. Френският Хелзинкски Комитет осъжда държавата в Страсбург. Вече и той не знае за какво. Просто ей така, за отчитане на дейност.

  Край.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#20] от "VеnRus 2008":

  Това, което Рединг тепърва говори ние отдавна сме го направили! Историята с блок 20 е доказателство на практика, че тази политика не работи! Дали сме им жилища без пари, те ги унищожили и там сега не може да се живее!! Никой не може да ги накара да ходят на училище - те сами се дискриминират!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 24. 24 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  ромите не могат да се интегрират
  в математиката функция която е прекьсната не може да се интегрира което е валидно и за расите които имат различия
  в електрониката се интегрират транзистори в интегрални схеми които са еднакви и интегралните схеми работят когато са без примеси
  когато дьното на компютьра има различни интегрални схеми те са разделени и изпьлняват различни функции

 25. 25 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  интегрирането между расите става в кревата след раждането на поколение от тази врьзка

 26. 26 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Отново ще ги "интегрираме". А кога ще поискат циганите да се интегрират в правовата система и цивилизацията?

  И в морето ми е до колене .....................
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK