Испания - една държава и няколко националности

На 10 януари 2011 г. ETA обяви постоянно и всеобщо прекратяване на огъня.

© Reuters

На 10 януари 2011 г. ETA обяви постоянно и всеобщо прекратяване на огъня.Испания трудно би могла да бъде определена като единна национална държава. Не всички се чувстват испанци. Някои твърдят, че са каталунци, баски или галисийци. Тези три национални принадлежности са т.нар. исторически идентичности на Испания. До известна степен именно за да бъдат удовлетворени исканията им, след смъртта на Франко, държавата е разделена на автономни области. По този начин 17-те региона в състава на Испания имат свои собствени парламенти, правомощия, а в някои случаи, (както в Страната на баските и Каталуня), включително и Автономни статути.


Каталунският национализъм


Началото на каталунския национализъм е поставено през Средновековието, когато кралство Каталуня съществува отделно от кралство Кастиля. Същинското движение се появява през XVIII в. в отговор на отнемането на правата на каталунците след като Каталуня е анексирана от кралство Кастиля. Заражда се като културно движение за правото на каталунците да говорят на собствения си език и да съхранят културата си. В началото забрана за това е наложена в северна Каталуня, район, който към настоящия момент принадлежи на Франция, а по-късно и в останалата част на страната.
В края на XIX в. прераства в политическо движение. Направен е опит за приемане на Каталунска конституция, която да признава правата на каталунците до 1714, г. когато са забранени езикът и културата им. През XX в. каталунският национализъм продължава борбата си, този път срещу диктаторите Примо де Ривера и Франсиско Франко.


След смъртта на Франко, с идването на демокрацията, каталунският език и култура отново са разрешени. Въпреки това, една част от каталунското общество продължава да защитава тезата, че принадлежи към нация, различна от испанската, защото има своя собствена култура, език, празници и традиции. Тази част от обществото претендира за повече автономия и правомощия за Каталуня, а в някои случаи дори и за независима държава.В парламента на Каталуня са представени две националистически и две индепендентистки политически партии.

Баският национализъм


Баският национализъм се заражда в края на XVIII и началото на XIX в. Сабино Арана е смятан за баща на движението. Арана изследва историята и традициите на баските и издига искания за признаване на техния суверенитет.


Демонстрации в Билбао срещу терористичната дейност на ЕТА през Януари 2007 г.

© Reuters

Демонстрации в Билбао срещу терористичната дейност на ЕТА през Януари 2007 г.


В основата на баския национализъм, освен езика, историята и традициите, в началото стои и католицизма. Друга основна негова теза е тази за съществуването на баски етнос, който е чист и различен от другите етноси, най-вече от испанския, определян от Арана като нечист. В това отношения Арана е повлиян от романтическия национализъм, чиито идеи споделят голяма част от европейските интелектуалци по това време.В баския парламент са представени седем политически партии, от които четири са националистически, а две са индепендентистки. Наред с това коалиция от индепендентистки партии се появи на политическата сцена след общинските избори в неделя. Всички тези формации искат национализъм или независимост като отхвърлят използването на насилие за постигане на целите си.

В момента баският национализъм е политическа и културна идеология, която защитава единството и сигурността на териториите в Испания и Франция, принадлежащи на баската нация . В самото движение има различни фракции, от федералисти до индепендентисти. Повечето от тях са демократични, но най-известна е терористичната група ЕТА.


ЕТА е създадена през 1958 г. по време на диктатурата на Франко и от самото начало се бори за независимост, самоопределение и признаване на баската история и култура. Първите атаки на групата са насочени към полицейски служители и потисници от времето на Франко (един от най-прочутите атентати е убийството на министър-председателя Луис Кареро Бланко през 1973 г.), с което си спечелват симпатиите на противниците на Франко.


През последната седмица в страната има масови протести срещу тежката икономическа криза.

© Reuters

През последната седмица в страната има масови протести срещу тежката икономическа криза.


След идването на демокрацията, ЕТА преминава през различни етапи на развитие, и постепенно губи привържениците си. Това се дължи до голяма степен на атаките срещу цивилни (през 1987 убиват 21 души в търговски център в Барселона). През септември 2010 г. ЕТА обяви прекратяване на въоръжената борба, а в началото на 2011 г. декларира постоянно и всеобщо прекратяване на огъня, което може да бъде удостоверено от международната общност. Испанското правителство прие този акт със скептицизъм и заяви, че го смята за недостатъчен.


Галисийският национализъм


Галисийският национализъм се появява в началото на XX в. и има преди всичко културен характер. Въпреки това, постепенно се развиват и политически инициативи, сред които най-мащабната е опитът за приемане на Статут за автономност, който обаче е осуетен заради избухването на военен бунт, довел до испанската гражданска война (1936-1939).В момента само една националистическа партия е представена в парламента на Галисия (в целия парламент са представени три партии).

По време на диктатурата на Франко галисийските култура и език са подложени на репресии,, подобно на каталунските и баските. След смъртта на диктатора, галисийският национализъм се възражда. В момента се разделя на две основни групи: по-голямата част защитава трансформирането на испанската държава във федерация, в която да бъде включена галисийската нация. Останалата част са привърженици на левите индепендентистки движения, които искат окончателно скъсване с Испания.


*Силвия Фернандес де Ариба е испанска журналистка, която е на стаж в "Дневник" по европейската програма за професионално обучение "Леонардо да Винчи" .

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Не зная дали Силвия де Ариба сама е написала това всичко на български език, но ако го е написала - поздравления!

  С някои изключения (като "индепендентистки" е на по-добро стилово и граматическо ниво от повечето списвани от българи материали.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 2. 2 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Добре, че е бил Франко!

  Има ли живот след демокрацията ?
 3. 3 Профил на odoraki
  odoraki
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар [#2] от "mediator37":

  Tи си брутално ударен в главата c правата лопата!

 4. 4 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  За протокола, всички автономни области имат свои Автономни статути, не само Каталуня и Баската провинция.

  (*) Страната на баските, някак си не ми звучи на български, нищо че в испанския оригинал, наистина е País Vasco.

 5. 5 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 923 Неутрално

  И какво ще спечелят ако се отцепят?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:01 на 22/05/2011 от неговия автор.

 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:55 на 26/05/2011 от неговия автор.

 8. 8 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ще си позволя да поправя дамата-журналистка в интерес на истината.
  Правилно е да се каже : Испания една нация (или държава) от няколко народа.
  Защото:
  „Човешкото общество като обединение на личности, наричаме още социум. Всяка съвкупност от личности, наричани още хора, които сами или от останалите хора се съзнават като обединени в някакво отношение представлява конкретна формация на социума.
  Една такава формация е понятието „народ“ в която хората сами или от останалите хора се съзнават като обединени от еднакъв родов произход, по-далечен от родовия произход на всеки от тях, от едно име, означаващо този произход, и най-общо – от едно битие, обособило се като резултат на продължителното им общуване във всяко едно отношение. Поради това принадлежността към даден народ представлява една независеща от личния ни избор реалност. Така както никой от нас не може да си избира родителите, независимо от това дали ги харесва или не ги харесва, дали ги познава или не ги познава, по същия начин не можем да си избираме и народа или народите, от които произлизат нашите родители. .... А НАЦИЯ е формация на социума, в която хората се самосъзнават като обединени от по-кратка или от по- продължителна обща история, най-често – от общоприет език, и най-общо – от една култура, в която предпочитат да съществуват и чрез която държат да се изявяват. Те са обединени чрез еднаква политическа и правна система и равен достъп до средствата за производство. Принадлежността към дадена нация представлява една зависеща от личния ни избор реалност, която всеки от нас може да предпочита или да не предпочита и в крайна сметка може да избере като място и начин на своя живот. “
  Например в САЩ живеят хора от най различни народи- тези на индианците, германци, англичани, ирландци, хора от африкански народи, италианци, китайци...И т.н и т.н...
  Които формират американската нация, която е съвкупност от местните жители и новодошлите от Европа и Африка членове на други народи.
  Същото е и в Испания.
  „Още от началото на човешката история народите и нациите се образуват и развиват едновременно, и въпреки тясната им взаимна връзка те не трябва да се смесват.“

  Аз знам много малко.
 9. 9
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:55 на 26/05/2011 от неговия автор.

 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Каталаните са част от Балканската история на 14 в. Няколко хиляди рицари пристигат като наемници на византийския император срещу турците. Прояват се като отлични бойци и побеждават в няколко битки. Но византийците са уплашени за своята власт и на един пир каталанския предводител Роже де Флор е заговорнически убит от вожда на аланите - съюзническо на Византия племе. Яроста на каталаните е огромна и всички алани бягат в България, където им е дадена една крепост за заселване близо до Пазаржик. При археологически разкопки е установено, че крепоста е опожарена и разрушена вероятно от каталаните? Прочутите сребърни чинии от съкровище намерено там и изнесено вън от страната преди няколко години е вероятно подарък от византийците на вожда на аланите за "услугата"....

 11. 11 Профил на arana
  arana
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "dobrich": Благодаря за тази така интересна информация. Можеш ли да дадеш допълнителен източник и подробности?

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#7] от "ad absurdum":

  Прав си. Каталуния, Баския и Галисия са много по развити в културно и икономическо отношение в сравнение с останалите части на Испания. Затова сепаратизма там е най силен.....

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално
 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:55 на 26/05/2011 от неговия автор.

 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално
 16. 16 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 895 Неутрално

  САЩ и НАТО да защитят демокрацията Да подпомогнат протестите със бомбандировки и финансиране на бунтовниците!
  Онова френско джудже да се гласи иде му ред.Корсиканците са корав орех! Италианският развратник и той да си помисли по темата,в Палермо и Неапол са готови да си решат проблемите без него.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 17. 17 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "dobrich":

  и не само, идват на помощ на сърбите, като наемници при битка с михаил шишман, където михаил е убит.

 18. 18 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "dobrich":

  и съответно не щат да хрантутят другите провинции

 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#17] от "katzo":

  Да, точно затова писах, че каталаните са част от Балканската средновековна история на 14 век....

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 21. 21 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#7] от "ad absurdum":

  Ще спечелят на баба ми хвърчилото. Айде галисийците и баските може и сами да се оправят, ама мързеливите каталунци - само с туризъм не се живее! Пък и се сети какво казва хан Кубрат - колкото повече се делят толкова по-слаби ще стават!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Испания е страхотна страна във всяка една от провинциите си.
  Но ги друса някакъв комплекс, който в Германия е поредолян, а и там е било същото.
  Във Франция го има същото, но за разделяне дума не дават да се изкаже.
  В Испания пък това са приказки които ползват за заплаха за да получат по-голям пай от преразпределението на държавния бюджет. Това е проклятието на голямите държави - винаги се намиря някой да каже - ние сме различни.
  Еми питам един - на един език говорите, с една парична единица оперирате, на един и същи пазар пазарувате, кое точно ви е различното? Оня мрънка нещо за национални особености - че те ходили с червени чорапи и гледали корида.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 23. 23
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:55 на 26/05/2011 от неговия автор.

 24. 24 Профил на Einzigen
  Einzigen
  Рейтинг: 434 Весело

  Област Разград Силистра Търговище Кърджали да си напишат по еднин (Естатут, Харта) ,която да защитава етническите, национални и културни интереси на мнозинството което да е приело с референдум този Естатут в дадената област и въпроса е приключен за 700 000 турци , в една държава може да има различни нации но всички да живеят доволни , перфектният пример който познавам от близо е Испания.

  No hagas lo que no quieres que te hagan
 25. 25 Профил на winner1
  winner1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  einzigen, къде ги видя тия 700 000 турци? Има не повече от 300-400 000 мюсюлмани ПОДЧЕРТАВАМ мюсюлмани а не турци и това заедно с циганите които един ден са християни а на другия приемат исляма!

 26. 26 Профил на Einzigen
  Einzigen
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "winner1":

  Според преброяването от 2001г./данните от последното-2011 г.още не са публикувани/ общият брой на мюсюлманите в страната е 966 978 души или 12% от населението. По етническа група те се разделят на:
  турци - 713 000 ,българи - 131 000,цигани - 103 000,други - 20 000

  No hagas lo que no quieres que te hagan
 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#26] от "einzigen":

  АйнЦиген, от 700 000 самоопределящи се като турци, поне половината са цигани-мюсюлмани, има и малко български мюсюлмани! Които ДПС и Турция приемат за техни, когато става въпрос за защита на великотурските интереси, но иначе презира в обикновенния живот. Анкара не ги приема за сънародници, когато правят опити да емигрират там....

 28. 28 Профил на Einzigen
  Einzigen
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#27] от "dobrich":

  Прочети по горният ми пост няколко пъти ако трябва ..., докато разбереш смисъла..
  Тези плитки тълкования ,които правиш нямат никаква връзка с Естатута , който до някаква степен ще даде на онази част от населението , което се чуства различно сигурност и няма повече да сме свидетели на този цирк в политиката .

  No hagas lo que no quieres que te hagan
 29. 29 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Защо авторката не е написала за канарския национализъм? Не говорят на друг език, но и не се чувстват испанци повечето, а и също имат сепаратистки настроения. Даже за най-големата самолетна катастрофа в историята на авиацията са отговорни канарски сепаратисти, макар и косвено.

 30. 30 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "istorika":

  Не сравнявай новите държави в Америка с европейските.

 31. 31 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 541 Весело

  Де що е богато, силно и красиво се дели...
  Де що е бедно, слабо и незабележимо се натиска да се обединява...
  Ето на ние - българите - за никъде не се натискаме...

 32. 32 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално


  Шотландците и те мислят да се отцепят от Британия, за да просперират:

  http://www.youtube.com/watch?v=WIrsOzz_PlU&feature=channel_video_title

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 33. 33 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1356 Весело

  До коментар [#21] от "anihilator_jack":

  "мързеливите каталунци..."
  Батка, ходи си преговори матряла за хората, които наричат "прусаците на Иберийския полуостров", позапознай се с фактите, прочети, за да видиш къде е съсредоточено индустриалното производство на Испания и ела да докладваш какво си научил!
  Абсурд е да наричаш мързеливи единствените испанци, които работят като волове
  Ама пък и откъде да знаеш. Нали основното е да храниш здраво.

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 34. 34 Профил на seikath
  seikath
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много добре написана статия.
  Аз работя в Барселона, и мога да кажа че си работят и спестяват, не се надуват като кастилците кой колко е велик.

  Познавам едни местни милионери, които имат по няколко луксозни возила, с които развеждат семейството по курорти, но в града си джиткат самички по къси панталонки и на моторетки. Без охрана и подобни идиотии.

  В Каталуня искат независимост най-вече за да не отиват парите им в испанския бюджет и след това да им отказват бюджетни плащания , не толкова заради културните различия.

  Същото важи и за Страната на баските - те и Каталуня са областите които са най-развити промишлено и съответно са областите най-големи платци.

  Мога да кажа още доста,но според мен няма смисъл да измествам темата.

  Статията е добра, и изненадващо на много добър български език.
  Браво на авторката.


 35. 35 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Национализъм възниква, като противоположност на династичен тип държава. Австо-Унгария има 15 националности.
  След изчезването на тоя тип държави и национализмът става безпредметен.
  Единствената империя с много подтиснати народи е само Русия и там центробежният национализъм е оправдан и уместен.

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4004 Любопитно

  "По този начин 17-те региона в състава на Испания имат свои собствени парламенти, правомощия, а в някои случаи, (както в Страната на баските и Каталуня), включително и Автономни статути."

  За мен испанския модел при етнически разнородни държави (а такива са почти всички големи държави - от Нигерия до Индонезия) е най-добър и сполучлив, иначе ще има много повече държави от колкото днес....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Въпроса опира до известна степен и до протекционизъм на местното население.За да постъпиш на работа в обществените болници , училища , общини ... има изискване за владеене на местния език.Поне в провинция Валенсия е така.Между-другото Валенсия също си има собствен език (валенсиано) за който каталунците имат желание да го причислят към техния(каталан), за по-голяма тежест.
  Въпреки това не съм чувал никои да твърди , че не е испанец.

 38. 38 Профил на dafosaddikk
  dafosaddikk
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#22] от "Десен":
  Разхождал ли си се в Страната на Баските, та говориш, че говорят един език. Баският език е несвързан по никакъв начин с почти нито един европейски език, освен с съвременните предимно административни чуждици.
  Баските например се различават в историята си от огромна част от испанците с факта, че не са били част от Ал-Андалус, а винаги са били независимо кралство Наварра, по-натам важат фуеросите до края на 19в. и за тях, тези изконни права на етническото малцинство се бори баския национализъм, под една или друга форма. Другите проблеми са конфликта република-монархия, ляво-дясно, католицизъм-атеизъм и т.н., които се коренят в Гражданската война.
  @el moho - то и в Астурия се говори Астурийски и в Арагон се говори Арагонес и т.н., но най-засилени са национализмите в Баския, Каталуния и Галисия. В северните части на Валенсия има региони с каталунско население и те търсят повече права, като например свободно ефирно (разбирай безплатно) излъчване на каталунската TV3 в тези райони и т.н.

  Основното, което авторката не засяга са текстовете на Испанската конституция, обсъждащи единността на испанския народ. Докато не бъде изменено това, ще има конфликт на етническа основа в различни измерения достигащи до насилие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK