Испания - една държава и няколко националности

На 10 януари 2011 г. ETA обяви постоянно и всеобщо прекратяване на огъня.

© Reuters

На 10 януари 2011 г. ETA обяви постоянно и всеобщо прекратяване на огъня.Испания трудно би могла да бъде определена като единна национална държава. Не всички се чувстват испанци. Някои твърдят, че са каталунци, баски или галисийци. Тези три национални принадлежности са т.нар. исторически идентичности на Испания. До известна степен именно за да бъдат удовлетворени исканията им, след смъртта на Франко, държавата е разделена на автономни области. По този начин 17-те региона в състава на Испания имат свои собствени парламенти, правомощия, а в някои случаи, (както в Страната на баските и Каталуня), включително и Автономни статути.


Каталунският национализъм


Началото на каталунския национализъм е поставено през Средновековието, когато кралство Каталуня съществува отделно от кралство Кастиля. Същинското движение се появява през XVIII в. в отговор на отнемането на правата на каталунците след като Каталуня е анексирана от кралство Кастиля. Заражда се като културно движение за правото на каталунците да говорят на собствения си език и да съхранят културата си. В началото забрана за това е наложена в северна Каталуня, район, който към настоящия момент принадлежи на Франция, а по-късно и в останалата част на страната.
В края на XIX в. прераства в политическо движение. Направен е опит за приемане на Каталунска конституция, която да признава правата на каталунците до 1714, г. когато са забранени езикът и културата им. През XX в. каталунският национализъм продължава борбата си, този път срещу диктаторите Примо де Ривера и Франсиско Франко.


След смъртта на Франко, с идването на демокрацията, каталунският език и култура отново са разрешени. Въпреки това, една част от каталунското общество продължава да защитава тезата, че принадлежи към нация, различна от испанската, защото има своя собствена култура, език, празници и традиции. Тази част от обществото претендира за повече автономия и правомощия за Каталуня, а в някои случаи дори и за независима държава.В парламента на Каталуня са представени две националистически и две индепендентистки политически партии.

Баският национализъм


Баският национализъм се заражда в края на XVIII и началото на XIX в. Сабино Арана е смятан за баща на движението. Арана изследва историята и традициите на баските и издига искания за признаване на техния суверенитет.


Демонстрации в Билбао срещу терористичната дейност на ЕТА през Януари 2007 г.

© Reuters

Демонстрации в Билбао срещу терористичната дейност на ЕТА през Януари 2007 г.


В основата на баския национализъм, освен езика, историята и традициите, в началото стои и католицизма. Друга основна негова теза е тази за съществуването на баски етнос, който е чист и различен от другите етноси, най-вече от испанския, определян от Арана като нечист. В това отношения Арана е повлиян от романтическия национализъм, чиито идеи споделят голяма част от европейските интелектуалци по това време.В баския парламент са представени седем политически партии, от които четири са националистически, а две са индепендентистки. Наред с това коалиция от индепендентистки партии се появи на политическата сцена след общинските избори в неделя. Всички тези формации искат национализъм или независимост като отхвърлят използването на насилие за постигане на целите си.

В момента баският национализъм е политическа и културна идеология, която защитава единството и сигурността на териториите в Испания и Франция, принадлежащи на баската нация . В самото движение има различни фракции, от федералисти до индепендентисти. Повечето от тях са демократични, но най-известна е терористичната група ЕТА.


ЕТА е създадена през 1958 г. по време на диктатурата на Франко и от самото начало се бори за независимост, самоопределение и признаване на баската история и култура. Първите атаки на групата са насочени към полицейски служители и потисници от времето на Франко (един от най-прочутите атентати е убийството на министър-председателя Луис Кареро Бланко през 1973 г.), с което си спечелват симпатиите на противниците на Франко.


През последната седмица в страната има масови протести срещу тежката икономическа криза.

© Reuters

През последната седмица в страната има масови протести срещу тежката икономическа криза.


След идването на демокрацията, ЕТА преминава през различни етапи на развитие, и постепенно губи привържениците си. Това се дължи до голяма степен на атаките срещу цивилни (през 1987 убиват 21 души в търговски център в Барселона). През септември 2010 г. ЕТА обяви прекратяване на въоръжената борба, а в началото на 2011 г. декларира постоянно и всеобщо прекратяване на огъня, което може да бъде удостоверено от международната общност. Испанското правителство прие този акт със скептицизъм и заяви, че го смята за недостатъчен.


Галисийският национализъм


Галисийският национализъм се появява в началото на XX в. и има преди всичко културен характер. Въпреки това, постепенно се развиват и политически инициативи, сред които най-мащабната е опитът за приемане на Статут за автономност, който обаче е осуетен заради избухването на военен бунт, довел до испанската гражданска война (1936-1939).В момента само една националистическа партия е представена в парламента на Галисия (в целия парламент са представени три партии).

По време на диктатурата на Франко галисийските култура и език са подложени на репресии,, подобно на каталунските и баските. След смъртта на диктатора, галисийският национализъм се възражда. В момента се разделя на две основни групи: по-голямата част защитава трансформирането на испанската държава във федерация, в която да бъде включена галисийската нация. Останалата част са привърженици на левите индепендентистки движения, които искат окончателно скъсване с Испания.


*Силвия Фернандес де Ариба е испанска журналистка, която е на стаж в "Дневник" по европейската програма за професионално обучение "Леонардо да Винчи" .

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK