Европейската гранична служба е против възстановяването на границите в Шенген

Илка Лайтинен, директор на "Фронтекс"

© Associated Press

Илка Лайтинен, директор на "Фронтекс"Европейската служба за граничен контрол ("Фронтекс") се обяви против възстановяването на контрола по границите в шенгенското пространство, предаде агенция "Франс прес".


Не можем да разрешим проблема (имиграционния поток от Северна Африка - бел. ред.), без значение дали ще построим ограда, заяви директорът на "Фронтекс" Илка Лайтинен. Оградата не е решение, подчерта той.


Разбира се, най-целесъобразното решение е да разгледаме причините за случващото се. Ние вече знаем някои от тях, знаем защо хората използват незаконни средства, защо не могат да използват законни начини, поясни Лайтинен.
По думите му европейските правителства трябва да обвържат дебата за миграцията с дискусиите за външната и търговската политика, както и политиката за развитие. Според него подобен подход би помогнал на региони като Северна Африка.


Лайтинен изрази надежда, че държавите членки ще поверят на "Фронтекс" сътрудничеството с граничните служби в съседните региони. Той добави, че в Тунис вече е задействан пилотен проект в тази насока.


В началото на май Дания обяви, че ще въведе постоянен контрол по пристанищата и летищата си, на границите си с Германия и по моста "Оресунд" към Швеция, но остава част от шенгенското пространство. Това провокира ЕК да поиска от Копенхаген обяснение, като предупреди, че няма да приеме никакви заплахи за свободата на движение в Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK