Еврокомисар призова Испания да не бъде пример за безработица сред младите

Високото ниво на безработица е една от причините за протестите в Испания през последните седмици.

© Reuters

Високото ниво на безработица е една от причините за протестите в Испания през последните седмици.Европейският комисар по заетостта и социалната политика Ласло Андор призова испанските управляващи да вземат мерки за справяне с високото ниво на младежка безработица, съобщи испанският ежедневник "Ел мундо". Андор изтъкна, че Испания трябва да престане да бъде "краен пример" за безработица сред младите хора.


Комисарят увери, че министрите по заетостта в Европейския съюз работят, за да подобрят възможностите на младите. Испанското правителство обаче трябва да положи повече усилия в усвояването на парите от социалните фондове, смята той.


Испания е държавата членка с най-високо равнище на безработица сред младежите (44.6%), следвана от Словакия (35.2%) и Литва (34.2%), сочи проучване на Евростат от април. Най-малък е броят на младите хора без работа в Холандия (6.9%), Германия (8.2%) и Австрия (9.4%).
Именно големият брой безработни младежи е една от главните причини за протестите в Испания през последните седмици, както и за загубата на социалистите на изборите в неделя, посочва изданието.


Андор подчерта също, че безработицата е само част от редица проблеми в сферата на образованието и икономиката в страната.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK