Италия подкрепи членството на Румъния в Шенген

Премиерите на Италия Силвио Берлускони и на Румъния Емил Бок. Двамата ръководят втората междуправителствена среща на високо равнище в Букурещ, сред темите на която е и присъединяването на Румъния към Шенген.

© Reuters

Премиерите на Италия Силвио Берлускони и на Румъния Емил Бок. Двамата ръководят втората междуправителствена среща на високо равнище в Букурещ, сред темите на която е и присъединяването на Румъния към Шенген.Италия подкрепя усилията на правителството в Букурещ за присъединяване към шенгенското пространство. Това заяви италианският премиер Силвио Берлускони, предаде БТА, позовавайки се на Аджерпрес.Отношенията между Рим и Букурещ се обтегнаха през есента на 2007 г., когато тогавашното правителство на Романо Проди прие мерки за бързо експулсиране на чужденци от Италия. Повод за това стана убийството на жителка на Рим от румънец от ромски произход.

Той отбеляза, че в отношенията между двете страни са преодолени разногласията, които съществуваха преди 2-3 години във връзка с румънската общност в Италия. "В момента има 1.2-1.3 милиона румънци, които работят в Италия. Те са уважавани хора, защото са трудолюбиви и заслужават доверие", посочи италианският премиер.
Берлускони се срещна с румънския си колега Емил Бок, като спомена и интензивните търговски отношения между Рим и Букурещ. Той добави, че съществува потенциал за създаване на нови италиански инвестиции в румънската икономика.


"Искахме от цяло сърце Румъния да се присъедини към ЕС и сега сме до вас, за да станете 100-процентова членка на съюза", заяви премиерът на Италия.


Той благодари на румънското правителство за готовността му да приеме група от 200 бежанци от страните от Северна Африка, които дебаркираха на италианските брегове през последните месеци.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK