Брюксел иска по-справедливи и ефикасни правила за даването на убежище

Сесилия Малмстрьом

© Reuters

Сесилия МалмстрьомЕвропейската комисия продължава работата си по завършваме на Общата европейска система за убежища, като предложи изменения в условията за приемане на бежанци, съобщи пресслужбата на институцията. Брюксел настоява за "по-бързи, по-справедливи и по-ефикасни" правила, които да са в полза и на държавите членки, и на хората, търсещи убежище.


"Консолидирането на цялостна обща политика в областта на имиграцията и убежището е един от най-важните ми приоритети", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Тя обясни, че в момента "равнището на третиране и гаранциите за търсещите убежище лица се различават значително в ЕС". Това трябва да се промени, като напреднат преговорите по "законодателния пакет за убежището".


В контекста на последните събития в арабския свят, които значително повишиха притока на имигранти, Еврокомисията настоява, когато има голям брой искания за предоставяне на убежище, държавите членки да улесняват процедурите. В предложените правила се разяснява как страните от ЕС да осигуряват по-добър достъп до закрила и "достойни условия за живот".
Еврокомисията дава и насоки как държавите членки по-добре да се справят с евентуални злоупотреби в молбите и как да повишат самостоятелността на хората, търсещи убежище. С тези предложения Брюксел цели постигането на ефикасни и справедливи процедури и осигуряването на подходящи и съпоставими условия на приемане на територията на целия ЕС.


"Настоящите предложения предоставят високи стандарти за хората, които наистина се нуждаят от закрила, и ще спомогнат за намаляването на ненужната тежест за националните органи", подчерта Малмстрьом. Според нея те ще допринесат и за изграждането на повече доверие между страните от ЕС.


Предложенията ще бъдат представени на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на 9 юни и ще бъдат обсъдени допълнително по време на полското председателство на ЕС, което започва през юли. За да се превърнат в законодателство, те трябва да бъдат подкрепени от Европейския парламент и от квалифицирано мнозинство от държавите членки.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK