Брюксел: Необходими са по-строги санкции за кибер престъпниците

Брюксел: Необходими са по-строги санкции за кибер престъпниците

© Георги КожухаровЕвропейските министри на правосъдието днес ще гласуват проект за правила, които да дефинират кибер престъпленията и да определят минимални присъди за нарушителите, предаде EurАctiv.В законодателното предложение са включени следните престъпления: незаконен достъп до информационни системи и проникване в тях, изтриване или кражба на данни, както и непозволен достъп до частен трансфер на данни.
Според законодателния проект за по-леките нарушения, като непозволен достъп до информация, престъпниците ще получат присъда от най-малко две години. Ако обаче са засегнали значителен брой компютри или са нанесли вреда на важна инфраструктура, като летища и ядрени централи, присъдата ще бъде минимум пет години.


Ако бъде одобрена директивата за атаки срещу информационните системи, тя ще бъде внесена за обсъждане в Европейския парламент.


В момента липсва конкретна рамка за сътрудничество между държавите членки в залавянето на кибер престъпници. Един от механизмите е обменът на информация между полицейските служби в различните страни чрез Европол.


Европейската комисия, изготвила директивата, признава необходимостта от повече сътрудничество в тази област. Ето защо в момента се обсъжда и създаването на Европейски център за кибер престъпления, който трябва да започне да функционира до 2013 г. Предвижда се той да координира трансграничните операции и да организира обучителни курсове за отговорните органи в държавите членки.


Експерти обаче твърдят, че усилията на ЕС трябва да се съсредоточат в по-голяма степен в намирането и задържането на кибер престъпниците, а не толкова в санкциите, които им се налагат.


Имаме много закони, с които да осъдим кибер престъпниците, и малко полицаи, които да ги заловят, твърди Ричард Клейтън, професор от Кеймбриджския университет. Липсват организации, които да могат да работят на европейско ниво извън държавите членки, допълни той.


Професорът отбеляза, че положителна стъпка в тази насока е подписаната от много страни Конвенцията за кибер престъпността, приета през 2001 г. от Съвета на Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK