Европол: Разширяването на Шенген ще увеличи нелегалната имиграция

В момента в Турция има <a href="http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2011/06/15/1106160_es_shte_pomaga_na_turciia_da_se_spravi_sus_siriiskite/" target="_blank">сериозен наплив от сирийски имигранти</a>, като има вероятност част от тях да се насочат към ЕС.

© Reuters

В момента в Турция има сериозен наплив от сирийски имигранти, като има вероятност част от тях да се насочат към ЕС.Разширяването на шенгенското пространство с България и Румъния ще повиши броя на нелегалните мигранти през Турция и Черно море, заяви експерт от Европол, цитиран от агенция "Франс прес".


"Присъединяването на Румъния и България в шенгенското пространство има потенциала да повиши натиска на турско-гръцката граница и да доведе до увеличаване на нелегалните имигранти, които се насочват към българското черноморско крайбрежие", заяви Жан-Доминик Ноле, ръководител на отдела за анализ и информация на Европол.


Членството на двете страни все пак няма да промени коренно ситуацията с имиграцията, но е необходимо да се направят анализи и да се предприемат съответни мерки за борба срещу престъпността, подчерта Ноле.
Турция в момента е "най-голямата точка за свръзки на мигрантите" и групите, свързани с организираната престъпност, определено ще се възползват от отварянето на границите, за да прекарват повече нелегални имигранти към ЕС, допълни експертът.


Балканският регион и в момента е мястото в Европа, където има най-много случаи на контрабанда и трафик на хора и наркотици, каза Ноле, цитирайки доклад на Европол.


Миналата седмица стана ясно, че присъединяването на България и Румъния към пространството без граничен контрол се отлага, след като вътрешните министри на ЕС не взеха решение по темата. Основните аргументи против разширяването са, че двете балкански страни не могат да опазят сигурността на Европа заради проблемите си с борбата срещу корупцията и организираната престъпност.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK