Министрите на ЕС одобриха нови правила за железопътния транспорт

Европейският комисар по транспорта Сийм Калас

© Reuters

Европейският комисар по транспорта Сийм КаласТранспортните министри на ЕС постигнаха споразумение за нови правила за подобряване на железопътния транспорт, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.


Основната цел на предложените мерки е да се подобри конкурентоспособността в железопътния сектор чрез по-прозрачни условия за участие в него. Транспортните министри са единодушни, че трябва да се въведат ефикасни контролни механизми срещу конфликтите на интереси и дискриминационните практики в сектора.


Новите правила предвиждат да бъде засилена ролята на националните железопътни регулатори. Причината е, че според сегашното законодателство проблемите, свързани с достъпа до услуги в железопътния сектор, не винаги са от компетентността на националните регулатори.
Транспортните министри настояват за дългосрочни стратегии и споразумения между държавата и управляващите инфраструктурата. Целта е участниците на пазара да бъдат по-предвидими и да имат повече стимули за инвестиции в сектора.


Одобрените мерки целят да запълнят празнините в сегашното законодателство, заяви европейският комисар по транспорта Сийм Калас. Настоящите правила са дискриминационни спрямо новодошлите в сектора и поставят пречки пред въвеждането на иновативни услуги, допълни той.


С новите предложения ще се осигурят по-добри услуги за пътниците според Калас. Споразумението е отговор на постоянните оплаквания от услугите в сектора през последните десет години, подчерта той.


Предложението трябва да бъде гласувано от депутатите в Европейския парламент през есента. Ако получи подкрепа, окончателният текст може да бъде приет през първата половина на 2012 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK