Протестиращите роми: Ние сме млади образовани хора срещу политическите абсурди

На форума днес присъстваше комисар Ласло Андор, представители на Европейската комисия, Европейски парламент и българското правителство.<br />

© Георги Кожухаров

На форума днес присъстваше комисар Ласло Андор, представители на Европейската комисия, Европейски парламент и българското правителство.Ромите, които показаха червени картони на вътрешния министър Цветан Цветанов по време на форум на високо равнище, са неформална група от млади образовани роми, решили да покажат своето недоволство от неефективната политика, довела до задълбочаване на ромското изключване. Това заяви за "Дневник" един от участниците в символичния протест - Орхан Тахир, който е юрист по образование.


Тахир описа бойкота по време на срещата, събрала министри, представители на Еврокомисията и Европарламента и членове на неправителствени организации, като реакция на ромската интелигенция срещу абсурдите на българската политика. Той подчерта, че групата е от десет млади и образовани роми (лекари, юристи, журналисти), които са от различни ромски организации и не са ангажирани политически.


Събрало ги е все по-голямото недоволство към политическата класа, която се подиграва с българските роми. За да обясни мотивите за протеста си, групата изпрати и писмо до българските медии, в което настоява Европа да спре "парите за ромското изключване", какъвто беше и един от издигнатите транспаранти по време на събитието.

"Смятаме, че скъпоструващите конференции не са начин за решаване на ромските проблеми... Със средствата, похарчени за тези конференции, би могъл да бъде решен конкретен проблем, като например изграждане на инфраструктурата на кв. "Факултета", София (над 40 000 жители), където в 21-ви век няма течаща вода, канализация и обществен транспорт", се казва в изявлението на групата.

Според младите роми липсва прозрачност за начина на изразходване на средствата за ромската интеграция и социалното включване. По тази причина те настояват "Европейската сметна палата да извърши цялостен одит на изразходваните от българските правителства средства за ромска интеграция до настоящия момент и да отправи съответни препоръки към българското правителство.


Докато тече проверката, Европейската комисия трябва да спре средствата за ромското включване, смятат още протестиращите. Брюксел не трябва да отпуска средства за интеграцията по оперативните програми за България, докато не се постигнат ефективни резултати и не бъде демонстрирана "политическа воля за включване на ромите в процеса на взимане на решения", казват още те в изявлението си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK