Икономически въпроси, миграция и Хърватия ще бъдат основни теми на Европейския съвет

Икономически въпроси, миграция и Хърватия ще бъдат основни теми на Европейския съвет

© Жени КолеваИкономически въпроси, миграцията, южните съседи на Европейския съюз и Хърватия ще бъдат сред основните теми на Европейския съвет, който започва днес и ще продължи два дни.


Европейските лидери ще започнат срещата на върха с обсъждане на икономически теми. Те ще прегледат напредъка във всички области на разширения пакет за икономическо управление, изменението на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) и бъдещето на Европейския механизъм за стабилност (ESM).


Европейският съвет ще приключи първия Европейския семестър с оценка на поетите от държавите членки ангажименти в техните програми за национална реформа, програмите за стабилност и конвергентност, както и по пакта "Евро плюс".
Според проектозаключенията, видени от "Дневник", държавните и правителствени лидери на ЕС официално ще назначат новия председател на Европейската централна банка. Италианецът Марио Драги ще заема поста от 1 ноември 2011 г. до 31 октомври 2019 г.


Документът показва още, че европейските лидери ще решат присъединителните преговори с Хърватия да приключат до края на този месец. Това ще даде възможност на страната да стане 28-ата държава членка на 1 юли 2013 г.


В петък Европейският съвет ще определи насоките за бъдеща работа по засилването на контрола на външните граници на ЕС на основата на обща отговорност, солидарност и засилено практическо сътрудничество. Ще бъде направена оценка за изпълнението на правилата за шенгенското пространство и възможностите за тяхно подобряване, без да се застрашава свободното движение в пределите му.


Отново в контекста на кризата с имигрантите от Северна Африка лидерите на ЕС ще дискутират завършването на Общата европейска система за убежище и развитието на широко партньорство със страните от т.нар. "Южно съседство". По темата с южните съседи на ЕС Европейският съвет ще приеме отделна декларация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK