Борисов: България настоява да влезе в Шенген при настоящите условия

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовБългария ще настоява да се присъедини към Шенген при сегашните условия, а след това е готова да покрива и допълнителни критерии. Това заяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си в Брюксел за заседанието на Европейския съвет, предаде БНР.


Разширяването на Шенген не е тема на настоящата среща на лидерите на ЕС. Ще бъде направена само оценка на изпълнението на правилата за пространството без граници и възможностите за тяхно подобряване. Малко преди началото му обаче е станало ясно, че Холандия иска да прокара текстове в заключенията за шенгенските правила, които могат да затруднят присъединяване на България и Румъния и да го обвържат с допълнителни критерии.


Според Борисов, ако има допълнителни изисквания по линия на укрепване на шенгенското споразумение, те трябва да са валидни за всички страни и България също ще ги изпълни, но след като стане част от него.
"Към днешна дата всичко, което имаме като критерии, възложени от Брюксел, 100% са изпълнени и сме твърдо да има дата, едно решение за приемането на България и Румъния в шенгенското пространство", заяви премиерът.


Относно спасяването на Гърция - друга тема, която се очаква да бъде обсъждана - Борисов се разграничи от позициите на някои европейски лидери, че не трябва до безкрайност да се наливат пари в гръцката икономика.


"Братският гръцки народ на нас ни е съсед и във всички случаи ние ще бъдем на позиция да се помага максимално на Гърция, за да имаме стабилен съсед", обясни министър-председателят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK