Членките на Шенген с повече права при временното връщане на вътрешни граници

Мерките по въвеждане на границите трябва да бъдат взети, за да помагат на дадена държава членка, подложена на "силен натиск по външните си граници".

© Reuters

Мерките по въвеждане на границите трябва да бъдат взети, за да помагат на дадена държава членка, подложена на "силен натиск по външните си граници".Европейските лидери се споразумяха за повече свобода на държавите членки при временното въвеждане на вътрешни граници в рамките на шенгенското пространство, предаде агенция "Франс прес".


"Това не подценява принципа на свобода на движение" за европейските граждани, заяви френският президент Никола Саркози, който първи настоя за промени. "Това позволява да се контролира тази свобода на движение", допълни той след срещата на Европейския съвет в Брюксел.


В заключенията си лидерите подчертават, че трябва да се въведе "механизъм за реагиране при извънредни обстоятелства, излагащи на риск цялостното функциониране на сътрудничеството по Шенген, без обаче да се засяга принципът на свободно движение на хора".
Мерките трябва да бъдат взети, за да помагат на дадена държава членка, подложена на "силен натиск по външните си граници", т.е. когато страната в изправена пред поток от имигранти. Именно криза с имигрантите от Северна Африка, предизвикаха въвеждането на промените.


Европейският съвет предложи като най-крайна мярка да бъде въведена "предпазна клауза, предоставяща възможност за извънредно възобновяване на проверките по вътрешните граници в наистина критична ситуация, при която дадена държава членка повече не е в състояние да изпълнява задълженията си съгласно правилата на Шенген".


В момента граничният контрол в рамките на зоната без граници може да се възстановява при опасност за вътрешния ред и сигурност, при положение, че връщането му е за ограничен период от време.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK