Еврокомисар: България е сред големите печеливши от проектобюджета за 2014-2020

Еврокомисар Януш Левандовски

© Associated Press

Еврокомисар Януш ЛевандовскиБългария, Латвия, Литва и Естония, които са най-бедните страни в ЕС, ще бъдат най-големите нетни получатели от бюджета на ЕС за периода 2014 - 2020 г. като процент от брутния национален доход, ако проектът бъде одобрен. Това коментира на пресконференция еврокомисарят по бюджета и финансовото планиране Януш Левандовски, предаде БТА.


В отговор на въпрос кои са най-големите печеливши от проекта на Европейската комисия за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС Левандовски коментира, че бюджетът не обособява много победители и много победени. Това е въпрос на баланс и мисля, че сме го постигнали, добави той.


Посочените четири държави са големите победители в този бюджет, но така си гарантираме баланса и седемгодишен икономически мир в Европа, коментира еврокомисарят.

Няма правителство в Европа, което да не е поискало от комисията да предостави повече средства за някой сектор, заяви Барозу. Винаги искат от нас да харчим повече, затова няма как бюджетът да бъде намаляван, посоката е обратната, допълни той.

Според председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу някои страни, които силно са подкрепяли разширяването на ЕС, забравят, че това е общност от 27 държави. ЕС поражда задължения между държавите членки, особено към много по-бедните от тях, добави той.


Опитваме се да достигнем средно състояние в ЕС, при което няма как да не бъдат натоварени най-големите нетни вложители, т.е. страните с най-голям принос към общия бюджет. Не ми е известно да има съюз, който не е основан на принципа на солидарността, добави председателят на Еврокомисията.


България ще може да разчита на 10-15% повече пари от еврофондовете след 2014 г, заяви за БНР и еврокомисарят Кристалина Георгиева. Ще бъде изключително важно в следващите 18 месеца, когато вървят преговорите по бюджета, ние да докажем своята готовност да усвояваме фондове, така че тези предварителни цифри, които са записани в предложението на комисията, да се превърнат в реалност, подчерта тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK