Евробарометър: Правото на свободно придвижване е най-важно за европейците

Според 48% от запитаните свободата на движение и пребиваване е най-важното им право в ЕС.

© Reuters

Според 48% от запитаните свободата на движение и пребиваване е най-важното им право в ЕС.Правото на свободно движение и пребиваване в Европейския съюз е най-важното гражданско право за европейците, предаде пресслужбата на Европейската комисия. Това сочат данните от проучване на Евробарометър за правата на гражданите и работата на европейската администрация, направено между февруари и март 2011 г.


На второ място 33% от европейците посочват правото на добра администрация в институциите на Европейския съюз, а на трето - това да подават жалби до европейския омбудсман (32%).


Проучването сочи, че 42% от запитаните са недоволни от недостатъчната прозрачност в европейската администрация. От тях 35% посочват като основен проблем ефективността, а други 33% - обслужването. Въпреки това изследването показва, че колкото по-добре информирани са хората за ЕС, толкова по-доволни са от европейската администрация.
На въпроса каква е ролята на европейския омбудсман 52% отговарят, че тя е да информира гражданите за правата им, а 34% придават повече важност на сътрудничеството му с омбудсманите на национално и регионално ниво чрез мрежата на европейските омбудсмани.


Според изследването 85% от запитаните смятат, че липсва достатъчна информираност за Хартата на основните права на ЕС. От тях 72% не се чувстват достатъчно информирани за нея, а други 13% никога не са чували за хартата.


Правото на гражданите да се движат и да пребивават свободно в ЕС категорично е едно от най-големите постижения на европейската интеграция, заяви европейският омбудсман Никифорос Диамандурос. Европейската мрежа на омбудсманите има ключова роля в гарантирането на това право, допълни той. Диамандурос приветства интереса на европейците към дейността на омбудсмана, защото по думите му тази институция осъществява връзката между гражданите и администрацията на ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK