Ахмет Давутоглу: Ако Кипър бави преговорите, връзките с ЕС може да бъдат "замразени"

Tурският външен министър Ахмет Давутоглу

© Reuters

Tурският външен министър Ахмет ДавутоглуВръзките между Турция и Европейския съюз ще бъдат блокирани, ако Кипър поеме председателството на ЕС през 2012 г., без да предложи решение за разделения остров. Това заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу, предаде "Ройтерс".


Ако кипърските гърци възпрепятстват преговорите, това ще означава не просто безизходно положение за острова, но и блокиране, "точка на замръзване" на връзките между Турция и ЕС, каза Давутоглу на съвместна пресконференция с външния министър на Украйна Костянтин Гришченко.


Външният министър на Турция добави, че при такова положение Анкара не би могла да разглежда ротационното председателство на Кипър като събеседник.
По време на посещение в северната част на острова в края на миналата седмица Давутоглу заяви, че се надява на напредък в преговорите до края на годината, за да се проведе референдум за окончателното разрешаване на въпроса в началото на 2012 г.


ЕС иска да види "нов импулс" в процеса на присъединяване на Турция към ЕС, особено след края на парламентарните избори, заяви еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле по време на посещението си в страната.


Турция започна преговорите за членство през 2005 г., но напредъкът е бавен. Това до голяма степен се дължи на спора за Кипър, посочва "Ройтерс". Кипърските гърци настояват, че Турция не може да стане член на ЕС, без кипърският проблем да бъде разрешен. ЕС настоява Анкара да се отвори за трафика от гръцката кипърска част, както е договорено през 2005 г. в протокола от Анкара. Турция пък настоява ЕС да прекрати блокадата, наложена на турската част от острова.


Преговорите между двете части на разделения остров са в застой, след като бяха подновени през 2008 г. Кипърските гърци представляват острова в международните отношения. Турция е единствената страна, която признава кипърската турска държава. По време на референдума през 2004 г. кипърските турци подкрепиха обединението на острова, но гърците го отхвърлиха.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на scorpion
  scorpion
  Рейтинг: 727 Весело

  Хе, Хе, това пантюркистко джудже отново плаши гаргите.

 2. 2 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1392 Весело

  мисля, че това е Новината от Босфора днес ЕС сега ще се стресне и ще клекне пред високата порта

  low riders team
 3. 3 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Връзките между Турция и Европейския съюз ще бъдат блокирани
  **********************

  Ми хайде де, откога го слушаме и чакаме това? Уж все замразявате преговорите, пък постоянно ревете, че толкова години ви държали пред вратата?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Турция и Русия още са в 19 век !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 640 Неутрално

  ЕС настоява Анкара да се отвори за трафика

  Турция пък настоява ЕС да прекрати .


  Преговори.Не да се намажеш с "вазелин".

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Все плашиш бе! Като че ли слънцето няма да изгрее без турция в ЕС! ЕС няма нужда от демографската бомба наречена турция. Ако на ЕС му трябват черноработници има си Европейска периферия, има и средиземноморски и африкански държави. Желаещи за черноработници колкото искаш!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Турската окупация вън от Кипър!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 893 Весело

  Благодарим

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 9. 9 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  А туркието направи ли нещо от исканията на ЕС, та Кипър да не блокира турското членство?
  НЕ е...
  туркието знае само да иска, да поставя условия и да се държи нагло.
  Аман от тъпи задръстеняци, които не могат да схванат, че за да искаш, трябва и да даваш.

 10. 10 Профил на Мер Ака Ри
  Мер Ака Ри
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#6] от "~":

  Ние сме черноработници, румънци, латвийци, молдовци, поляци, словаци. В краен случай сърби, босненци, албанци, украинци, грузинци, латиноамериканци, филипинци. Забележете, ЕС отмени визите си за Албания и Босна, които също са предимно (поне номинално) мюсюлмански. За Босна мога да се съглася, особено след войната, в която наши е, но за Албания не - тях не ги интересува религията.

 11. 11 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#9] от "marsena":

  Преди приемането на Кипър в ЕС, бе проведен реферандум за обединяване на острова, въз основа на плана на Кофи Анан, който бе съгласуван и подписан и от двете страни на спора.

  Пак по същите договори, бе съгласувано, че без постигане на трайно решение, южната част няма да бъде приета в ЕС, тъй като няма да може да представя целия остров, което пък от своя страна е в разрез с правилата на ЕС, за приемане в съюза.

  В краен резултат, гръцката част отхвърли плана, тоест гласуваха против плана за обединение, но въпреки това бяха приети в ЕС.

  В случай, че южната част бъде приета в ЕС без да е обединен острова, бе обещано, че ембаргото наложено на северната част губи своя смисъл и оправдание, поради което ще трябва да се премахне. Гръцката част, в случай, че е виновника за отхвърлянето на плана, няма да има право да възрази срещу премахнатото ембарго над севера.

  В случай, че гръцката част бъде приета в ЕС, въпреки, че е отхвърлила плана за обединение, то тя няма да има право да използува привилегията си на член в съюза, за да блокира процеса на присъединяване на Турция в ЕС поради проблеми засягащи само Кипър и Турция.

  Яйцето или кокошката?
  Зависи...

 12. 12 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Ахмет Мустаклъ все едно плаши куче със салам.

 13. 13 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 874 Неутрално

  По ми е интересно ЕС какво ще отговори на това.

 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4787 Неутрално

  До коментар [#11] от "tiele":

  "Тиеле",няма да коментирам писаното от тебе.
  Знаеш защо !!
  Само един въпрос.
  Ако "плана Анан" е толко добър защо не го приложите със десетките малцинства в Турция и най вече с кюрдите ?!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на ingenious
  ingenious
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ЕС може би изобщо не е бивало да се поддава на натиска на Гърция "тяхната" част от Кипър да влиза в ЕС. Каква е толкоз ползата на ЕС от тази плюнка земя ябълка на раздора? Икономическо влияние в географския регион?

 16. 16 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Няма да бъде зле.

  Yet another blue planet.
 17. 17 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#14] от "EREBUS":

  Няма и какво да се коментира относно Кипър. Това което споменах са официални споразумения, както и плана на Аннан, до който се стигна след продължили с години диалог и взаимни отстъпки и от двете страни и изглеждаше като единствено приемливо и за двете страни решение.

  А относно въпроса ти - претендиращ за човек с познания, не бива толкова безотговорно да бърка ябълки с круши.
  Областта наречена Кюрдистан и населена най-вече с хора от кюрдски произход, не е само на турска територия. Най-голямата и част е в териториите на Ирак, като значителна част от тази област обвхаща и Иран и Сирия.
  Така, че Турция едва ли може да взема решения и от тяхно име.
  Още повече, че с това няма да се съгласят и големите сили, защото това означава дестабилизиране на целия Близък Изток с течение на десетки години и с непредвидими последици.
  Положението на Кипър и Кюрдистан е несравнимо и от юридическа гледна точка - за Кипър по международен статут, гарантьори са Великобритания, Гърция и Турция. Като последните две се явяват преки, а Великобритания във функция на рефер.
  Именно тези бяха стигнали до споразумение и решение за обединие на острова, спрямо плана на ООН.
  Нито решението, нито провеждането на референдум е едностранно решение на Турция - всичко е постигнато в тристранните договори и диалог провеждан от дълги години насам. Под плана са се подписали както турската, така и гръцката част.

  Проблема на гърците е, че искат целия остров и да се анулират правата на турците на острова - тоест, същото, което доведе до окупацията на северната част през 1974.

  Турция нито може, нито има право на своя глава да си измисля и създава едикакви си планове за държава на кюрското малцинство. Това в най-мекия си израз, би било безотговорност към съседните държави, както и към международната общност и самото кюрдско малцинство в Турция. По-голямата част от кюрдите в Турция, не желаят самостоятелна държава. Нещо повече - кюрдското малцинство в северен Ирак, открито заяви желание да Е в пределите на Турция.

  Така, че въпроса ти е безотговорен. Толкова безотговорен, колкото би могъл да бъде същия въпрос, като се замени кюрдското малцинство, с помашкото или турското в България.

 18. 18 Профил на op
  op
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#17] от "tiele":

  Всичко написано от теб е вярно, но те се интересуват от договори само и единствено когато им е изгодно. Какво да ги правиш лицемери.А за теб +++++++++

 19. 19 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 949 Неутрално

  [quote#17:"tiele"]Проблема на гърците е, че искат целия остров и да се анулират правата на турците на острова - тоест, същото, което доведе до окупацията на северната част през 1974.
  [/quote]

  Това не е съвсем вярно! Кипърските турци, онези които си бяха граждани на Кипър преди окупацията на севера от турците, и сега са си граждани на република Кипър и си имат кипърски, т.е. европейски паспорти (разбира се желаещите да ги имат). Проблемът са многобройните преселници от Анадола, които са граждани само на т.н. Турска република Северен Кипър и се разглеждат като нелегални заселници, променящи статуквото от преди окупацията. Да не говорим за проблемите със собствеността на прогонени кипърски гърци, присвоена от турци, дори от преселници, за които проблеми турската страна си прави оглушки.

  heruvim
 20. 20 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#17] от "tiele": Планът Аннан в неговата последна версия предвиждаше всички прогонени кипърски турци да имат право на завръщане, докато само на една малка част от гръцките кипърци се даваше това право. За липсата на компенсация за отнета собственост споменах по-горе. Ами предвиденото по настояване на Турция постоянно присъствие на турски войски? За какво споразумение пишеш? Споразумението беше да се проведат рефендуми в двете части на острова и общностите да се произнесат. Е, как гръцката общност да приеме плана, след като направи толкова отстъпки за да получи малко или почти нищо?

  heruvim
 21. 21 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#18] от "op": Добрите и трайни договори са само онези, които са изгодни за всички страни по тях. Щом една страна не вижда изгода и въпреки това подпише договора, то неизбежно следват нарушения и конфликти. Тя се стреми или да промени условията, или да излезе от договора, поради което той е нетраен. Така че забележката “само и единствено когато им е изгодно“ не е на място в коментара.

  heruvim
 22. 22 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  това, че кюрдите в Ирак искат да са в Турция е лъжа. Те искат да се обединят с кюрдите в Турция и да създадат независима кюрдска държава.

  low riders team
 23. 23 Профил на scorpion
  scorpion
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#17:"tiele"]По-голямата част от кюрдите в Турция, не желаят самостоятелна държава. Нещо повече - кюрдското малцинство в северен Ирак, открито заяви желание да Е в пределите на Турция. [/quote]

  Това беше добър виц.

 24. 24 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#22] от "Comandante Marques":

  А ти наясно ли си с фактът,че на 12.06 2011г. 1,3 млн кюрди са гласували в подкрепа на Ердоган Според социологически проучвания,това са хора от кюрдската интелигенция.Хора заемащи важни постове в страната и изпълняващи немаловажни функции!!!

 25. 25 Профил на elturko
  elturko
  Рейтинг: 395 Неутрално

  През 1974 г. Турция начерта границите на Севернокипърската държава. Въпрос на време е присъединяването и към Турция чрез реферандум. Всичко останало е подробност.
  Причината за разединяването е Гръцката Военна Хунта която подкрепи фашистите в Кипър които искаха присъединяването ( Еносис) на острова с Гърция. Направиха преврат в Кипър и последва интервенцията на Турция в качеството си на държава гарантйор. Така си го бяха надробили гърците така ще си го сърбат сега.
  Въпрос на вренме е също присъединяването на Азербайджан към Турция. Това са две държави с един и същ народ. Логиката диктува добри взаимоотношения на БГ и ТР

 26. 26 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1392 Весело

  "Ахмет Давутоглу: Ако Кипър бави преговорите, връзките с ЕС може да бъдат "замразени""

  Хайде, де.... всички това чакаме.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 27. 27 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1392 Весело

  Само плашите, бантустанци, а все не ви стиска да му дадете да се разбере на тоя ЕС и на лошите САЩ и Израел.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 28. 28 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Кипър ще поеме председателството на ЕС както си му е ред, само че без разни там азиатски кочини да използват неграмотните си заселници, за да се бъркат във вътрешните работи на съюза.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 29. 29 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  [quote#15:"ingenious"]ЕС може би изобщо не е бивало да се поддава на натиска на Гърция "тяхната" част от Кипър да влиза в ЕС. Каква е толкоз ползата на ЕС от тази плюнка земя ябълка на раздора? [/quote]

  Стига си плещил глупости.
  Кипър е държава с европейско население (е, поне по-голяма част) и мястото й е в ЕС.
  Това, че е ябълка на раздора, не е основателна причина да не бъде приета в съюза.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 30. 30 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  [quote#22:"Comandante Marques"]това, че кюрдите в Ирак искат да са в Турция е лъжа. Те искат да се обединят с кюрдите в Турция и да създадат независима кюрдска държава. [/quote]

  Точно така е, ама на разните там форумни телета акълът не им стига по-далеч от пантюркистката пропаганда, с която са ги облъчили.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 31. 31 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  До коментар [#25] от "elturko":

  Леле, леле... как успя да го докараш тоя тоталитарен стил.
  И кипърците, и азербайджанците ще ви се изсмеят, ако видят лозунгите, които развявате.

  За какво сте им на Азербайджан? Те наскоро получиха независимостта си, а и да не са луди да делят ресурсите си с 70 000 000 гладници. Макар и те де на са кой знае колко стока, в сравнение с турците са направо цвете. Турците приличат и външно, и по манталитет повече на циганите, отколкото на азербейджанците.

  На кипърците пък съвсем не сте им притрябвали - даже си живеят много добре без някакви азиатски сатрапи да им се врат.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 32. 32 Профил на elturko
  elturko
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Външната политика на дадена страна е паралелна на военната и мощ. Мустафанка, разбери го вече трайкай си и не мърдай много защото не помага. Е па малко обективност треба. То с злоба до някаде ами после...

 33. 33 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#32] от "elturko":

  Този съвет трябваше да го дадеш на себе си и на другите дюнерджии тук, прехласващи се по анадолската джамахирия.
  Аз виждам само злоба и липса на каквато и да било обективност у форумните "турци". То бива превъзнасяне и чуждопоклоннически пориви, бива, ама това вашето е направо пародийно.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 34. 34 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  До коментар [#25] от "elturko":

  ами много е пожелателен коментара ти, ще видим а преди да се обедините с азербайджан (те дали искат и руснаците дали няма да сложат динена кора е друга тема) арменците пак ли ще ги колите? и после ще лъжете, че не е имало геноцид?

  low riders team
 35. 35 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Кипър;

  Етнически състав
  гърци - 80,2 %,
  турци - 18,3 %,
  араби (маронити) - 0,5 %,
  арменци - 0,3 %,
  италианци - 0,3 %,
  други - 0,4 %.

  Език
  Официални езици - гръцки и турски

  Религия
  християни - 81,8 %, от тях:
  православни - 95,1 %,
  униати - 0,8 %,
  арменогригорианци - 0,7 %,
  католици - 1,4 %,
  протестанти - 2,0 %)
  мюсюлмани (сунити) - 18,2 %

  ОЙ НЕРАЗУМНИЙ ЮРОДЕ,
  ПОМИСЛИ МАЛКО, КОГА И ПО-КОЕ ВРЕМЕ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ Е ИМАЛО БЛАГОДЕНСТВИЕ , СПОКЙОЙСТВИЕ И ПРОГРЕС В ДЪРЖАВА С ДВУВЛАСТНО УПРАВЛЕНИЕ??

  ОЩЕ ПОВЕЧЕ СЕГА КОГАТО СВЕТЪТ Е КАТО ЕДНА ОБЩА "ДЪРЖАВА" И ИМАМЕ НЕ САМО ДВЕ А НАВЕРНО 200 ( ДВЕСТО-ВЛАСТИЕ), ЗАТОВА И НЕМИРЯСВАМЕ.
  САМО В МАЛКА БЪЛГАРИЯ ИМА РЕГИСТРИРАНИ ОКОЛО 54 ОФИЦИАЛНИ ПАРТИИ БЕЗПРИЕМСТВЕНО ВЛАСТВАЩИ И ПОЛЯРИЗИРАСЩИ НАСЕЛЕНИЕТО ПОМЕЖДУ СИ, ДАЖЕ ПАРЛАМЕНТ-ДИСКРИМИНАЦИОНН.

  ЕТО ЗА КAКВО ГОВОРЯ, ЗА(групираната троична безприемственост; идеология, религия и етност ), ОТ КОЯТО ТРЯБВА ЧОВЕЧЕСТВОТО ДА СЕ ИЗБАВИ, НЕОСЪЗНАВАЙКИ КАК ДА ОРГАНИЗИРА РЪКОВОДСТВОТО И ОТНОШЕНИЯТА СИ!

  ЧОВЕШКИЯТ РОД Е ЧАСТ ОТ ЖИВОТИНСКАТА ПРИРОДА В ТОЗ ЕДИНЕН ОБЩ-ДОМ-ЗЕМЯ, И КАКТО НИТО ЕДНО ЖИВОТИНСКО СТАДО НЕ ДОПУСКА ДВУВЛАСТИЕ СРЕД БЛИЖНИТЕ СИ, ТАКА И НИЕ ЧОВЕЦИТЕ.
  НА СВЕТА И НАС ЧОВЕКА НИ ТРЯБВА ДЕМОКРАТИЧНА МНОГО СТРОГА КОНСТИТУЦИОННА ЗАКОННОСТ ПОСТАВИЛА ОТНОШЕНИЯТА СИ НА ОСНОВАТА НА СТРОГАТА ПРИЕМСТВЕННОСТ И МНОГО СТРОГО ДЕМОКРАТИЧНО ЕДНОВЛАСТРИЕ.
  БЕЗ ФИНАНСОВИ ПРИВИЛЕГИИ, ИМУНИТЕТИ И МАНДАТНОСТ.

  ИНАЧЕ СМЕ ВЕЧЕ НА РЪБА ДА СЕ САМОУНИЩОЖИМ В СЛЕДСТВИЕ НА ТАЗИ НИ БЕЗПРИЕМСТВЕНА МНОГО-ВЛАСТНА ЖАЖДА ЗА мажоритиран и самоимунизиран престъпен ПРИВЕСТ!

  БИ-СМИЛ-AЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!
  СМЪРТ НА П€ТРОЛ-Г€НОЦИДНИTE ПИС-КИЛЪРИ!

  "БОРБАТА Е БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА"
  NАТО-ПЕТРОЛ ГЕНОЦИДНА,
  GLOBAL-КОЛОНИЗИРАЩА и ЗЛАТО-ЛИКА

  Парламент-ДИСКРИМИНАЦИОНА,
  ГРУП СРЕЩУ ГРУПА, човек срещу ЧОВЕКА,
  Нелоял срещу ТАЛАНТA, Мижитуритетна!

  "КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЯКАКВА СИ ЛИЧНОСТ"?
  Н.Йо.ВАПЦАРОВ

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK