Експерти: Датският граничен контрол противоречи на шенгенското законодателство

Датски служител прави проверки на границата с Германия.

© Reuters

Датски служител прави проверки на границата с Германия.Решението на Дания да засили митническите проверки по границите си нарушават шенгенското законодателсво, твърдят датски експерти от университета в Аархус, цитирани от агенция "Франс прес".


Шенгенското законодателство казва ясно, че скоростта не трябва да бъде намалявана заради средствата за граничен контрол, заявиха те. Когато видите снимките на разположените по границите устройства, ясно се вижда, че те противоречат на правилата на Шенген, допълниха те.


Експертите подчертаха, че в шенгенското законодателство не се прави разлика между полицаи и митнически служители, а само се казва, че не трябва да има хора, които да контролират границите. Сигурни сме, че ако въпросът стигне до Съда на ЕС, Дания ще загуби, допълниха те.
В началото на юли Дания разположи повече митничари по границите с Германия и Швеция. Това предизвика протестите на съседна Германия и задълбочи дебата за свободното движение в Европа.


Въпреки критиките датското правителство смята, че има право да засили митническия контрол, за да спре трафика на незаконни стоки като оръжие, наркотици, както и на хора. Датските власти твърдят, че само ще увеличат митническия контрол до съществуващото равнище в съседните страни Германия и Швеция и че мерките не предвиждат възстановяване на паспортния контрол.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK