Еврокомисията настоя за ограничаване на достъпа до химикали за самоделни експлозиви

Еврокомисар Сесилия Малмстрьом каза, че изкуственият тор, използван от нападателя в Норвегия, "е едно от най-използваните вещества в тази област".

© Associated Press

Еврокомисар Сесилия Малмстрьом каза, че изкуственият тор, използван от нападателя в Норвегия, "е едно от най-използваните вещества в тази област".Европейската комисия ще иска ускоряване на усилията за по-сериозен контрол върху продажбите на химически вещества като използваните при взрива в Осло, предаде EUbusiness.


Предложенията бяха представени на лидерите на Европейския съюз, но до момента не бяха подкрепени от тях, каза говорителят на Еврокомисията Микеле Черконе. "По-лесно е да се постигне компромис след шокиращи събития като тези в Норвегия", подчерта той.


Миналия септември Брюксел предложи ограничаване на достъпа до химикали, които могат да послужат за производството на самоделни експлозиви. Целта на предложението беше да се спрат терористичните нападения, които са извършени с взривни устройства, изработени от широко достъпни дори за обикновения потребител химикали, като при бомбените атентати в Лондон през 2005 г., например.
Европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом каза, че изкуственият тор, използван от нападателя в Норвегия, "е едно от най-използваните вещества в тази област". Другото подобно вещество е водородният пероксид, който е бил в експлозивите при атентатите в Лондон.


Предложението на Еврокомисията цели да осигури еднакво равнище на контрол на достъпа до определени химикали в целия ЕС. То предвижда забраната за продажба на някои продукти или изисква лиценз, за да може да се осъществи тя.


Черконе изрази надежда скоро да се постигне съгласие по предложението, за да се намали опасността от нападения със самоделни бомби.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK