Населението в ЕС продължава да расте

Населението в ЕС продължава да расте

© Георги КожухаровКъм 1 януари 2011 г. населението на Европейския съюз е 502.5 милиона души, сочи проучване на Евростат, предаде пресслужбата на Европейската комисия. Според данните населението на ЕС се е увеличило с 1.4 милиона души с годишен темп от 2.7 на 1000. Увеличението се дължи на положителния естествен прираст от 0.5 милиона души (1.0‰) и на външната миграция от 0.9 милиона души (1.7‰).


Проучването показва, че населението се е увеличило в 20 държави - членки на ЕС. Най-висок е естественият прираст в Ирландия, Кипър, Франция, Люксембург и Великобритания. Отрицателен естествен прираст е отчетен в Латвия, България, Унгария, Германия и Румъния.


Според данните през 2010 г. в ЕС са се родили 5.4 милиона деца, или 10.7 на 1000. Най-голям е броят на новородените в Ирландия, Великобритания, Франция, Кипър и Швеция, а най-малък - в Германия, Латвия, Унгария и Италия.
През миналата година в ЕС са били регистрирани 4.8 милиона смъртни случаи, или 9.7 на 1000. Най-голям брой са отчетени в България, Латвия, Унгария, Литва и Румъния. Най-малък е броят им в Ирландия, Кипър, Малта и Люксембург. Броят на новородените и този на смъртните случаи остава непроменен в сравнение с 2009 г.


През 2010 г. 60% от увеличението на населението се дължи на имиграцията. Най-много имигранти са пристигнали в Люксембург, Малта, Швеция, Италия и Белгия. Литва и Ирландия са страните с най-голям брой емигранти.


Към 1 февруари населението на България е 7 364 570 души, показват окончателните данни от преброяването на населението в страната. Между преброяванията през 2001 г. и през 2011 г. населението е намалявало с 564 331 души при средногодишен темп на намаление 0.7 на сто. Две трети от намалението се дължи на отрицателния естествен прираст, а една трета - на външна миграция.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Това е добре, но ако не се затегне леко арабско-ислямската емиграция (а донякъде и азиатската) може да стане страшно.

  В цяла Северна Европа се навъдиха крайно-десни партии, а в австрия двете крайно-десни партии взети заедно са втора политическа сила.

  Никой не казва, че не трябва да има араби в Европа, но на онези на които нито им се работи, нито им се учи, нито искат да се съобразяват с реда в съотвената държава, нито езика усвояват трябва да биват спирни (не че няма такива източноевропейски емигранти).

 2. 2 Профил на 4e6it
  4e6it
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Издръжливи са, щом и боиоръжията не им действат, време е за реална война, скоро...

  Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста му.
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Много са интересни данните за Ирландия - хем тя е сред страните с най-голям ръст в населението, най-много новородени, хем и от там са най-много емигрантите...

 4. 4 Профил на П.old Bulgar
  П.old Bulgar
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Трябва ни дългосрочна стратегия за справяне с демографския проблем. Интересно как това се неглижира от нашите политици?

  Ако не знаеш къде да отидеш, ела на себе си!
 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#2] от "4e6it":

  Не искам да те плаша, но 3тата СВ е вече факт. Няма бойни полета, няма фронтови линия, няма армии, само жертви. И кървавото меле в Норвегия го доказа.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#1] от "Finland":

  Интересно кой ще я затегне, предвид широко отворените врати, към които се придържат бюрократите в ЕК и които идея си нямат (или напротив - имат) как всичко това ще се отрази на развитието и съхранението на културните ценности на континента, предвид застаряването в повечето европейски страни и прилива на хора със съвсем други порядки и разбиране за интеграция. Имигрантски държави като САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия от това живеят - миграция - ала Стария континент исторически се е борил да се съхрани.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#5] от "ARRI":

  Кое ти дава основания да мислиш така?

  До коментар [#4] от "П.old Bulgar":

  Неглижира се, защото така им е по-удобно. Страхът е най-доброто средство за управление на масите.

 8. 8 Профил на 4e6it
  4e6it
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#5] от "ARRI":

  Ок, това е факт, но аз имах впредвид войната, която е синоним на 99% от стадото....бомби, жертви, военни действия...

  Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста му.
 9. 9 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Само дето всяко трето новородено във Великобритания е с име Мохамед!

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 10. 10 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":

  Ами има неща, които умишлено не се представят пред широката аудитория . Ама ако се научиш и ти да четеш новините правилно, ще разбереш скритите и задкулисни послания . Ето например, първо ни ''убедиха'' , че всички терористи са мюслита. След това, ни показаха бял и синеок терорист. Ние направо се ошашавихме . И как не, след като сме свикнали да виждаме само тъмни терористи. Нсатръхнахме в т.ч. и АЗ , и поехме кампания, че той не е виновен, а му е писнало от мюслита. То си е и така де . С две думи, отдавна разпалват война на религиозна основа . И тя вече е факт . Както казах, няма да има бомби и бойни полета, а само жертви . Един ще убива стотици. А след това ...... след това ще се хванем яко за гушите и ще дойде страшното !!! Това сега е само началото .........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#8] от "4e6it":

  ЕЕЕЕЕ, чакай де . И тва ще стане . Стъпка по-стъпка . Всичко вече е задействано. И бомби ще има, и всичко ......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на alexpp
  alexpp
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Само, че днес излезе и друга статистика от Евростат, в която България води класацията по смъртност с 14.6 промила:

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-28072011-AP/EN/3-28072011-AP-EN.PDF

 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#10:"ARRI"]Нсатръхнахм в т.ч. и АЗ , и поехме кампания, че той не е виновен, а му е писнало от мюслита[/quote]
  Момент, Ари, аз разсъждавам само със собствения си краниум и трудно някой манипулатор може да ме убеди в нещо, което вече не е мое убеждение. Не казвам и не мисля, че е невинен - абсурд!!! Мисля, че той е показателен пример за това , че когато една държава е била дълго време преимуществено с хомогенен етнически състав и след това масово приеме имигранти, чийто брой в много кратки срокове достигне такива размери, като в Норвегия, и се привнасят твърде различна култура, разбирания и собствени морални норми, нещата ВИНАГИ се объркват и ще има негативни неща като този случай.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Казано по-накратко- не разнообразието от крайно различни култури , според мен трябва да е основата на мултикултурализма, а разнообразието на СХОДНИ култури- например - скандинавските етнокултурни особености, средноевропейските културни особености, балканските културни особености....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Отрицателен естествен прираст е отчетен в Латвия, България, Унгария, Германия и Румъния.
  =========================================
  Браво! Стигнахме германците, сега остава да догоним американците.....

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#13] от "dqdomart":

  "Мисля, че той е показателен пример за това , че когато една държава е била дълго време преимуществено с хомогенен етнически състав и след това масово приеме имигранти, чийто брой в много кратки срокове достигне такива размери, като в Норвегия, и се привнасят твърде различна култура, разбирания и собствени морални норми, нещата ВИНАГИ се объркват и ще има негативни неща като този случай."

  А, аз мисля, че терориста Брейвик е бил просто параноик, защото "ислямската" опасност в Норвегия е пълна глупост и измислица.... мюсюлманите в Норвегия са около 3% от населението.... повечето от тях са добре интегрирани за разлика от други западни държави...!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK